ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    33,9762
    Dolar
  • Euro
    37,6709
    Euro
  • Altın
    2.727,450
    Altın
  • Bist-100
    9.771,00
    Bist-100
  • ADANA
    23/34°
    ADANA
  • ANKARA
    19/28°
    ANKARA
  • ANTALYA
    25/30°
    ANTALYA
  • BURSA
    21/31°
    BURSA
  • ISTANBUL
    24/28°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    22/35°
    IZMIR
  • KONYA
    20/27°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Bakan Tunç'tan Engin Polat açıklaması!
Bakan Tunç'tan Engin Polat açıklaması!
Erdoğan'dan teğmenler çıkışı: Bu kendini bilmezler temizlenecek!
Erdoğan'dan teğmenler çıkışı: Bu kendini bilmezler temizlenecek!
Ünlü şarkıcı Sergio Mendes hayatını kaybetti!
Ünlü şarkıcı Sergio Mendes hayatını kaybetti!
Yavaş sitem etti, Özel ve İmamoğlu gönül aldı!
Yavaş sitem etti, Özel ve İmamoğlu gönül aldı!
15 Temmuz 2024 Pazartesi - 11:19

Yüzde 25 sınırı kalktı... Ev sahiplerinin talepleri arttı!

Kira artışında yüzde 25'lik sınır, 1 Temmuz itibarıyla sona erdi. Kira bedelleri bir anda yükselirken, ev sahiplerinin kiracı kriterleri de arttı. İzmir Emlak Kulübü Derneği Başkanı Rıdvan Akgün, "Geçmişte insanlar, boş evlerini kiraya verebilmek için bin takla atardı. Şimdi ise öyle bir konuma geldik ki GBT (Genel Bilgi Toplama) isteyenler de var. KKB (Kredi kartı bilgisi) isteyen de var. Findeks raporu isteyenler de var. Mutlaka kefil istiyorlar" dedi.

Yüzde 25 sınırı kalktı... Ev sahiplerinin talepleri arttı!

Son 2 yıldır kira kontratı yenileme dönemlerinde yüzde 25 zam sınırı uygulanırken, bu sınır 1 Temmuz itibarıyla sona erdi. Temmuz ayında açıklanan kira artış oranının yüzde 65 civarında olduğunu belirten İzmir Emlak Kulübü Derneği Başkanı Rıdvan Akgün, kira bedellerinin bir anda yükseldiğini dile getirdi. Kiracılar ile ev sahipleri arasındaki anlaşmazlıkların arttığını ifade eden Akgün, "1 Temmuz'dan itibaren Türkiye genelinde bir milat başladı. Yüzde 25 kira artışı, 2 yıl devam etmişti. Ev sahipleri mutsuzdu, kiracılar mutluydu. İki yıl çabuk bitti. Kiracılar yüzde 65,07 zam oranıyla bu aydan itibaren karşı karşıya kaldı. Çaresizlik var. Artış yapmayanlar evi terk etmeye çalışıyor. Ödeyemeyecek konumda olanlar, yeni bir hayata tutunmaya çalışıyor. Kiracı-ev sahibi sorunları aldı başını gidiyor" diye konuştu.

'TAHLİYELER GÜNDEME GELEBİLİR'

Kiracıların bir anda kira bedellerini çok artırmak istemediğini vurgulayan Akgün, iki yıldır bekleyen ev sahiplerinin de rakamları yükselttiğini söyleyerek, "Ev sahipleri, iki yıldır bekledim, diyor. Yüzde 65,07'nin 07'sini bile istiyor. Tahliyeler gündeme gelebilir. Sürece arabulucular ve hukukçular katılabilir" dedi. İzmir'deki ortalama kira fiyatlarından örnekler veren Akgün, "Yeni dönemde 3 artı 1 evin kirası, ortalama 20 bin lira olması gerekirken enflasyon artışı ile rakam çok yükseliyor. 15 bin liraya oturan bir kiracının yeni kira bedeli 23-24 bin liraya kadar çıkıyor. Halbuki ev boş olsa belki 20 bin liraya kiraya verilecek. Yüzde 65,07 rutinde çok yüksek. Ama geçmişten gelen yüzde 25'lerin verdiği ağır tahribattan dolayı yüzde 65,07'lere saldıran mülk sahipleri var" dedi.

'SEKTÖRÜN BELİRLEYİCİSİ, EV SAHİPLERİ'

Kira bedellerinin yaz aylarında kaçınılmaz artış trendine girdiğini ifade eden Akgün, kiralık dairelerin giderek azaldığını belirterek, "Arz oluşmamış, talep çok fazla. İnsanlar ya evleniyor ya boşanıyor. Mülk sahipleriyle sorun yaşayan kiracılar tahliye ediliyor. Ciddi bir sirkülasyon var kira sektöründe" diye konuştu. İzmir'de boş bir dairenin fiyatının lokasyona göre, 15 ile 30 bin lira arasında değiştiğini kaydeden Akgün, ev sahiplerinin sektörün belirleyicileri olduğunu vurguladı. Akgün, şunları kaydetti:

"Mülk sahiplerinin çoğu, kira bedellerini kendi belirliyor. 15 bin lira daireye 35 diyen de 40 diyen de var. Serbest piyasada mülk sahipleri istediği rakamı veriyor. Çaresiz kalan, ev arayan vatandaşlar, yüksek bedellerle karşı karşıya kalıyor. Fiyatı belirleyen mülk sahipleri, onlara destek veren de emlak müşavirleri oluyor."

'BANKA KREDİSİ ALABİLİYOR, EV KİRALAYAMIYORSUNUZ'

Ev sahiplerinin yeni kiracı ararken çok seçici davrandığının altını çizen Akgün, şöyle konuştu:

"Geçmişte insanlar, boş evlerini kiraya verebilmek için bin takla atardı. Şimdi ise öyle bir konuma geldik ki GBT (Genel Bilgi Toplama) isteyenler de var. KKB (Kredi Kartı bilgisi) isteyen de var. Ekonomik olarak insanların bankalara borcu olup olmadığı ile ilgili araştırma, findeks raporu isteyenler de var. Mutlaka kefil istiyorlar. Mutlaka çalışsın, düzenli geliri olsun, maaşı olsun, tahliye taahhütnamesi versin gibi şartları var. Bankaya gidip, krediyi rahat alıyorsunuz ama kolay kolay daire kiralayamayabiliyorsunuz. Kız istemeye gidiyorsunuz, gönüller bir olunca onu da çok rahat alıyorsunuz; ama bu tarafta mülk sahipleri, kiracılara inanılmaz kriterler dayatıyor. Kiracılara Allah yardım etsin. Yasa onlardan yana gibi bile görünse hepsine ev nasip etsin."

Etiketler:
 
Aydın'daki fabrika yangını 4. gününde!
 
Ünlü tasarımcı cinayete kurban gitti!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Maliye peşlerine düştü... Milyonlar harcayıp vergi vermiyorlar!
Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu, yüksek tutarda harcamalar ...
Z kuşağı en çok fıstık, badem ve ceviz tüketiyor!
Dünya genelinde kuru meyve ve kabuklu meyvelerin en üst istişare platformu ...
Turizmde Yunan adaları paniği!
Hizmet İhracatçıları Birliği Turizm Sektör Komitesi Başkanı Hediye Güral ...
 
Tren biletlerine zam!
TCDD, bütün hatlardaki Yüksek Hızlı Tren bilet fiyatlarına bugünden itibaren ...
AK Parti'den emekli maaşı açıklaması!
AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, en düşük emekli maaşına yapılacak ...
Merkez Bankası başkanı Karahan'dan faiz ve kur mesajı...
TCMB Başkanı Fatih Karahan faiz indirim zamanlamasını tartışmadan önce ...
 
Tütün sektöründen 6 ayda 451 milyon dolarlık ihracat
Tütün sektörü, 2024 yılının ilk yarısında 451 milyon dolarlık ihracat ...
Kritik veri açıklandı, altın fiyatları yükseldi!
ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), aylık bazda yüzde 0,1 azaldı. Yıllık ...
Kuru meyve ihracatında miktar düştü, döviz getirisi yükseldi
Türkiye’nin geleneksel ihracatçı sektörlerinden kuru meyve sektöründe ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri