ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    34,5900
    Dolar
  • Euro
    36,3881
    Euro
  • Altın
    2.933,660
    Altın
  • Bist-100
    9.669,00
    Bist-100
  • ADANA
    4/13°
    ADANA
  • ANKARA
    -6/0°
    ANKARA
  • ANTALYA
    8/13°
    ANTALYA
  • BURSA
    3/7°
    BURSA
  • ISTANBUL
    6/10°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    2/10°
    IZMIR
  • KONYA
    -7/-1°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
350 koyun donarak öldü!
350 koyun donarak öldü!
Genel Sağlık Sigortası borçları silinecek!
Genel Sağlık Sigortası borçları silinecek!
Erdoğan'dan Kılıçdaroğlu'na yeni dava!
Erdoğan'dan Kılıçdaroğlu'na yeni dava!
Ahmet Özer'in tutukluluğuna ikinci itiraz!
Ahmet Özer'in tutukluluğuna ikinci itiraz!
25 Ekim 2021 Pazartesi - 15:36

Tehlike sürüyor!

Müsilajın oluşmasında deniz suyu sıcaklığının önemli bir faktör olduğunu ve son dönemde Marmara Denizi’nin soğumadığını söyleyen Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, “Sıcaklığın düşmemesi bir etmen. Fakat deşarjların da bu bölgede günlük 8 milyon metreküp civarında olduğu düşünüldüğünde müsilajın olası etkilerinin görülmesi muhtemel” dedi.

Tehlike sürüyor!

Marmara Denizi’ni aylardır etkisi altına alan Müsilaj ile ilgili Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı, ‘Marmara Denizi Eylem Planı’ kapsamında temizlik çalışması yaptı. Deniz suyunun henüz beklenen soğukluğa düşmemesi ise müsilajın yeniden çıkıp çıkmayacağı sorusunu gündeme getirdi. Marmara Denizi’ndeki müsilaj sorununun çözümü için Yükseköğretim Kurulu’nca oluşturulan akademik heyette bir süre yer alarak çalışmalar yapan Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, son dönemde Marmara Denizi’nin soğumadığını iddia eden ya da ortaya koyan çalışma sonuçları olduğunu söyledi. Müsilajın oluşmasında deniz suyu sıcaklığının önemli bir faktör olduğunu belirten Tecer, “Diğer bir faktör durağan olması. Ve diğer üçüncü faktör ise kirlilik deşarjlarının yapılıyor olması. Sıcaklığın düşmemesi bir etmen. Fakat deşarjların da bu bölgede günlük 8 milyon metreküp civarında olduğu düşünüldüğü zaman; bu da bir etken.

Dolayısıyla sıcaklıkların düşmediği öngörülürse, deşarjların da hâlâ var olduğu değerlendirildiğinde önümüzdeki günlerde müsilajın olası etkilerinin görülmesi muhtemel” dedi.  Marmara Denizi’ni aylardır etkisi altına alan Müsilaj ile ilgili Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı, ‘Marmara Denizi Eylem Planı’ kapsamında temizlik çalışması yaptı. Deniz suyunun henüz beklenen soğukluğa düşmemesi ise müsilajın yeniden çıkıp çıkmayacağı sorusunu gündeme getirdi. Marmara Denizi’ndeki müsilaj sorununun çözümü için Yükseköğretim Kurulu’nca oluşturulan akademik heyette bir süre yer alarak çalışmalar yapan Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, son dönemde Marmara Denizi’nin soğumadığını iddia eden ya da ortaya koyan çalışma sonuçları olduğunu söyledi. 

Müsilajın oluşmasında deniz suyu sıcaklığının önemli bir faktör olduğunu belirten Tecer, “Diğer bir faktör durağan olması. Ve diğer üçüncü faktör ise kirlilik deşarjlarının yapılıyor olması. Sıcaklığın düşmemesi bir etmen. Fakat deşarjların da bu bölgede günlük 8 milyon metreküp civarında olduğu düşünüldüğü zaman; bu da bir etken. Dolayısıyla sıcaklıkların düşmediği öngörülürse, deşarjların da hâlâ var olduğu değerlendirildiğinde önümüzdeki günlerde müsilajın olası etkilerinin görülmesi muhtemel” dedi. 

‘GEÇ BİLE KALINDI’
Marmara Bölgesi’nde deşarjlar ile ilgili Ergene Havzası özelinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Müsilaj Araştırma Komisyonu’nda bilgi ve deneyimlerini aktardıklarını belirten Prof. Dr. Tecer, şunları söyledi: “İnsanoğlu olarak kontrol edebileceğimiz tedbirlere ve süreçlere odaklanmalıyız. Sıcaklığın düşmesine, deniz hareketliliğinin artmasına bir katkımız, etkimiz olamayabilir ya da sınırlı olabilir. Fakat deşarjların durdurulması, azaltılması ya da arıtma tesislerinde bunların ileri biyolojik arıtıma dönüştürülerek deşarj edilmesini başarabiliriz ve geç bile kalındı. Bu çalışmalara bir an önce hız vermek durumundayız.”

11 BİN METREKÜP MÜSİLAJ TOPLANDI 

Müsilaj sorunu 2021’in mayıs ve haziran aylarında Marmara Denizi’nde görünür bir hale gelmişti. Deniz salyası felaketi üzerine yapılan araştırmalarda, sualtı yaşamının zarar gördüğü ve durumun giderek ağırlaştığı tespit edilmişti. Bunun üzerine harekete geçen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Marmara Denizi Eylem Planı hazırlamıştı. Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da yapılan Marmara Denizi Eylem Planı Koordinasyon toplantısında konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Marmara Denizi’nden 11 bin metreküp müsilaj toplandığını açıklamıştı.

 
29 yıl sonra Çiğli'de Kent Konseyi!
 
Tacettin Bayır'dan esnaf ziyareti!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
HDP'den iddianame açıklaması!
İzmir'de HDP il binasına düzenlenen saldırı sırasında parti binasında ...
Tarım arazilerinin dibinde JES sondajı!
RSC Elektrik Üretim İnş. Tur. A.Ş adlı şirket, Seferihisar ilçesinde jeotermal ...
DASK İzmir'de 401 milyon TL ödeme yaptı!
Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), İzmir’de 30 Ekim 2020'de yaşanan ...
 
Çeşme Projesi İzmir'in Kanal İstanbul'udur!
İzmir Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi'nin sınırlarının ...
Gelin arabası otobüs oldu!
İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü bünyesinde otobüs şoförlüğü ...
Birlik Sağlık Sen'den 'Doktor Rümeysa' tepkisi
Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, Ankara'da Doktor Rümeysa ...
 
İzmir’de yeni haftada hava nasıl olacak?
Meteroloji Genel Müdürlüğü illerin haftalık hava durumunu açıkladı. Peki ...
Ege'de büyük tehlike!
Küresel ısınma ve iklim değişikliğiyle beraber Akdeniz'de yoğun olarak ...
Ekonomi Üniversitesi 383 proje arasında ödülü kaptı!
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Dr. Öğretim Üyesi Pınar Oğuz Ekim ve ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri