ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    34,2774
    Dolar
  • Euro
    37,6884
    Euro
  • Altın
    2.911,740
    Altın
  • Bist-100
    9.076,00
    Bist-100
  • ADANA
    23/34°
    ADANA
  • ANKARA
    19/28°
    ANKARA
  • ANTALYA
    25/30°
    ANTALYA
  • BURSA
    21/31°
    BURSA
  • ISTANBUL
    24/28°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    22/35°
    IZMIR
  • KONYA
    20/27°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Atatürk heykeline balyozlu saldırı!
Atatürk heykeline balyozlu saldırı!
Bir kuruşluk borca haciz işlemi görevden aldırdı!
Bir kuruşluk borca haciz işlemi görevden aldırdı!
Bahçeli'den tokalaşma açıklaması: Biz durduk yere el vermeyiz!
Bahçeli'den tokalaşma açıklaması: Biz durduk yere el vermeyiz!
Mezardaki cenaze Cem Garipoğlu’na ait çıktı!
Mezardaki cenaze Cem Garipoğlu’na ait çıktı!
8 Ekim 2024 Salı - 09:01

İzmir’in parklarında akıllı sulama dönemi!

Su tasarrufu için radikal adımlar atmayı sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi,  kent genelindeki parklarda akıllı sulama sistemine geçiyor. Su tüketimini en az yüzde 30 oranında azaltacak sistem tüm parklarda uygulandığında yılda 1 buçuk milyon metreküp yani Ürkmez Barajı hacminde su tasarrufu sağlanacak.

İzmir’in parklarında akıllı sulama dönemi!

İzmir Büyükşehir Belediyesi sürdürülebilir bir gelecek için kentin su kaynaklarının verimli kullanılması hedefi doğrultusunda bir adım daha attı. İzmir Büyükşehir Belediyesi parklarda akıllı sulama sistemi uygulamasını devreye aldı. Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen proje sayesinde, kentin yeşil alanlarında otomatik ve elle sulama yöntemleri yerine yağışlarda sulamayı durduran, sıcaklık verileriyle bitkinin ihtiyacı olan suyu belirleyerek gerektiği kadar sulama yapan, su tüketimine dair tüm verileri bildiren akıllı sulama sistemine geçiliyor. İlk olarak Gaziemir’deki Esra ve Çiğli Işılay Saygın parklarında başarıyla hayata geçen proje kent genelinde uygulanacak. Su tüketimini yarı yarıya indirecek sistemin tüm parklarda devreye girmesi ile birlikte yılda 1 buçuk milyon metreküp yani Ürkmez Barajı’ndaki su miktarına denk gelecek kadar su tasarrufu sağlanması hedefleniyor.

“Uygulanan parklarda yüzde 50’ye varan su tasarrufu”

Proje hakkında bilgi veren İzmir Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanı Müge Deniz Bal, “Başkanımız Cemil Tugay’ın Akıllı Şehirler vizyonu doğrultusunda biz de İzmir’imizin yeşil alanlarını akıllı sulama sistemleriyle sulamak için bir çalışma başlattık. Farklı bitki dokusuna ve yüzeylere sahip Gaziemir Esra ve Çiğli Işılay Saygın parklarında başlattığımız çalışmalarımızın sonuçlarının oldukça başarılı olduğunu gördük. Yüzde 50’ye varan bir tasarruf söz konusu. İklim krizinin yoğun yaşandığı günümüzde su kaynaklarımızın sürdürülebilir bir şekilde kullanılabilmesi büyük önem arz ediyor. Biz de bu kapsamda ileride çocuklarımıza daha güzel, sürdürülebilir, yaşanabilir kentler bırakabilmek adına bu çalışmaları İzmir geneline yaymayı planlıyoruz” diye konuştu.

“İşgücünden tasarruf ediyoruz”

Sistemin bir yazılım tarafından yönetildiğini dile getiren Bal, “Meteorolojiden aldığımız bilgilerle desteklenen sistem sayesinde bitki türlerinin ihtiyaçlarına göre sulama yapılarak su israfının önüne geçiyoruz. Öncelikle gece sulamalarını tercih ediyoruz. İşgücü tasarrufu sağlıyor, personelimizi farklı alanlarda görevlendiriyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak kent genelinde 20 milyon metrekarenin üzerinde park ve yeşil alanın bakımından sorumluyuz. 3-4 yıllık bir süre içinde akıllı sulama sistemini tüm parklarımızda hayata geçirmeyi planlıyoruz” şeklinde konuştu.

“Parklardan veri alıp parklara veri göndermemizi sağlayan bir sistem”

Projenin teknik yönü hakkında bilgi veren Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı’nda görevli Makine Mühendisi Murat Abanoz, “Bu sistem, parklardan veri alıp parklara veri göndermemizi sağlayan bir sistem. Biz, bulut teknolojisiyle birlikte parklara komutlar gönderebiliyoruz. Parklardaki olası senaryoları da kendi sistemimizde görebiliyoruz. Dolayısıyla bu sistem sayesinde tam bir denetim sağlıyoruz. Sulama planlarımızı anlık olarak kontrol edebiliyoruz. Optimize araçlar sayesinde meteorolojiden alınan sıcaklık verileri doğrultusunda da yağmur yağdığında sulama duruyor. Her bitki türünün su ihtiyacı farklı. Bu sistem uzaktan akıllı araçlarla yönetilebildiği, meteorolojik verileri kullanabildiği için parkın ve bitkinin ihtiyaç duyduğu su miktarını kendisi belirleyebiliyor. Böylelikle fazla sulama yapmamış oluyoruz bu da tasarruf sağlıyor. Daha önce manuel diye tabir ettiğimiz, personele ihtiyaç duyulan bir sistem vardı. Vanaların personelle açılıp kapanması gerekiyordu. Geniş alanlarda parkları yönettiğimiz için bize ciddi anlamda iş gücü sıkıntısı yaratıyordu. Bu sistem sayesinde otomasyon sağlanarak hem personele ihtiyacı en aza indiriyor hem de anlık olarak sulama miktarlarını merkezden değiştirerek optimum bir sulama imkanı sağlıyoruz” dedi.

Su kaçakları ve arızaların önüne geçilecek

Murat Abanoz, “Parklardan çevrimiçi aldığımız bilgiler, yetkilendirdiğimiz personele kısa mesaj yoluyla düşüyor. Örneğin izinsiz, plan dahilinde olmayan bir tüketim olduğunda bize bilgi geliyor. Parkların su tüketim eğrilerini izliyoruz. Orada herhangi bir değişiklik, arıza olduğu zaman bize direk bilgi geliyor. Böylece biz de o arızaya hızla müdahale etme imkanı buluyoruz. Bu sistem hızlı reaksiyon almamızı sağlayacak” diye konuştu.

Hedef 1 buçuk milyon ton su tasarrufu

Projenin İzmir genelinde uygulanması ile birlikte büyük bir su tasarrufu sağlanacağını ifade eden Abanoz, “2023 yılı verilerine göre, parklarımızda 5 milyon metreküplük bir su tüketimimiz var. Hedefimiz en az yüzde 30 verimlilik sağlamak. Yani İzmir genelindeki parklarımızın tamamını bu sisteme geçirdiğimizde hedefimiz 1 buçuk milyon tonluk su tasarrufu sağlamak” dedi.

 
Lübnan'daki Türk vatandaşları tahliye edilecek!
 
İzmir, Devler Kulübü’nün kapısını araladı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir Büyükşehir'de flaş görevden alma!
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde Mayıs ayı başında ESHOT Genel Müdürlüğü ...
Ukrayna ile İzmir arasında iş birliği köprüsü
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Ukrayna’nın İstanbul ...
Balçova’ya 3 kardeş kent geliyor
Balçova Belediye Meclisi Ekim Ayı Birinci Oturumunda Tire Belediyesi, ...
 
Kuşadası Belediyesi'nin 2025 yılı bütçesine onay!
Kuşadası Belediye Meclisi Ekim ayı olağan toplantısının ikinci oturumu, ...
9. Ovacık Tarım ve Sakız Koyunu Festivali Coşkusu
9. Ovacık Tarım ve Sakız Koyunu Festivali’nde konuşan Çeşme Belediye Başkanı ...
Çiğli’de istihdam atağı devam ediyor!
Çiğli Belediyesi’nin öncülüğünde kurulan İş’te Çiğli Kariyer ve Girişimcilik ...
 
Buca’nın tarihi 'Levantenler Rotası' için başvurular başladı
Buca’nın tarihi ve kültürel dokusunu tanıtmak amacı ile çalışmalar yapan ...
Torbalı Belediyesi’nden çocuklara tiyatro gösterisi
Torbalı Belediyesi sosyal ve kültürel faaliyetlerine devam ediyor. Bu ...
Başkan Eşki'den 'Karnımız aç' tepkisine yanıt!
Bornova Belediyesi'nin 23 ülkeden 48 kısa filmi izleyici ile buluşturacak ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri