ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,6811
    Dolar
  • Euro
    35,1449
    Euro
  • Altın
    2.454,130
    Altın
  • Bist-100
    10.414,00
    Bist-100
  • ADANA
    24/35°
    ADANA
  • ANKARA
    15/29°
    ANKARA
  • ANTALYA
    28/38°
    ANTALYA
  • BURSA
    18/32°
    BURSA
  • ISTANBUL
    22/29°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    20/36°
    IZMIR
  • KONYA
    17/27°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Gar katliamı davasında karar!
Gar katliamı davasında karar!
Belediyeden duyuru... 'Yağladık bekliyoruz'
Belediyeden duyuru... "Yağladık bekliyoruz"
Borsada Mehmet Şimşek depremi!
Borsada Mehmet Şimşek depremi!
Erdoğan'dan Kayseri'deki olaylara dair ilk açıklama!
Erdoğan'dan Kayseri'deki olaylara dair ilk açıklama!
26 Haziran 2024 Çarşamba - 12:17

İlk 500'de 74 EBSO'lu...

İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanan 2023 yılı Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu çalışması içerisinde 74 Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) üyesi yer aldı. Geçtiğimiz yıl 80 EBSO üyesinin listeye girdiğini belirten EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar “Merkezi İstanbul, Ankara veya başka şehirlerde olup, aynı zamanda üretimleri İzmir’de olduğu için üyemiz olan firmalar bu sayıya dahil edilmiştir” dedi.

İlk 500 de 74 EBSO lu...

2023 yılı 500 Büyük Sanayi Kuruluşu çalışmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar “2023 yılı 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’nun yaklaşık %15’ini EBSO üyesi firmalar oluşturmaktadır. EBSO’nun ilk 100 listesine giren firmaların 36 tanesi de 500 büyük listeye girmeyi başarmıştır. ÜFE’nin %44, TÜFE’nin %64,7 arttığı bir yılda 100 büyük firmamızın üretimden satışları %31,5 oranında artarken 500 büyük firmanın da %42,1 artmıştır. Enflasyondan arındırıldığında 100 büyük firmada üretimden satışlar reel olarak %11,6, 500 büyük firmada da %13,8 gerilemiştir. Benzer şekilde net satışlar 100 büyük firmada %26,6 artarken, 500 büyük firmada %43,4 artmıştır. Yıl içerisinde özellikle ihracatçılarımızı zorlayan mevzuat değişimleri ve kur baskısı altında dahi 100 büyük firmanın ihracatı %22 artarken, aksine 500 büyük firmanın %2,9 daralma söz konusu olmuştur. Burada İzmirimizin, İzmirli firmalarımızın ihracat kasının ne kadar güçlü olduğunu bir kez daha görmekteyiz” dedi.

Bu sene farklı olarak enflasyon düzeltmesinin devreye girmesi ile bilanço üzerindeki etkilerinin her iki çalışmada da net olarak ortaya çıktığını belirten Yorgancılar “Parasal olmayan kıymetli varlıklarda etkisi incelendiğinde; 100 büyük firmanın borçları %54,5, 500 büyük firmanın %59,8 artarken, asıl etki özkaynaklarda görülmüş, artış 100 büyük firmada %329, 500 büyük firmada da %245 düzeyinde gerçekleşmiştir. Bununla birlikte, zorlu süreç her iki çalışmada da satış karlılığını geriletmiştir. 100 büyük firmada satış karlılığı %7,6’ya, 500 büyük firmada %8,5 seviyesine gerilemiştir. Enflasyon düzeltmesinin etkisi borç/özkaynak oranına da yansımış ve borç bulmanın, finansman teminin güçleştiği bir dönemde, 100 büyük firmada oran %74’e, 500 büyük firmada %54,5’a kadar gerileyerek, bugüne kadar ki en olumlu sonuçlar elde edilmiştir” diye konuştu.

Faiz oranlarındaki artışa da değinen Yorgancılar “Faiz oranlarındaki yüksek artış, 2023 yılında finansman giderlerini 100 büyük firmada %72 oranında, 500 büyük firmada da %57 oranında artırırken, finansman giderlerinin faaliyet karı içindeki payı; 100 büyük firmada %36, 500 büyük firmada %57’lere çıkartmıştır. Yani, firmalarımız finansman giderlerini faaliyet karları ile karşılamaya devam etmektedir. Mali kırılganlıkları devam eden firmalarımız, belirsizlik ortamında ar-ge’ye de yeterince kaynak ayıramamıştır. Bununla birlikte; finansman teminin her gün daha da zorlaştığı bir süreçte devreden KDV’nin artan yükünün, şirketlerin devleti fonlamasının devam ettiğini her iki çalışma da teyit etmiştir. 100 büyük firmada devreden KDV yükü %97 artarken, 500 büyük firmada %36,5 artmıştır. Bugün 30 milyar dolar olduğu ifade edilen KDV alacağı için artık acil çözüm noktasına gelinmiştir” dedi.

Türk sanayisinin başarılı performansının desteklenmesi gerektiğini hatırlatan Başkan Yorgancılar “Jeopolitik risklerin arttığı, küresel ticaretin daraldığı, yüksek enflasyonun ana sorun olduğu, içerde ekonomik sorunların devam ettiği bir dönemde; gerek 100 büyük gerekse 500 büyük firmamızın performansı, sanayimizin her zorlu koşula adapte olma başarısını ortaya koymaktadır. Ancak, Türk sanayicisinin bu dinamik üretkenliği artırılmalıdır. Son açıklanan verilerde gerek PMI endeksi gerekse de sanayi üretim endeksindeki seyir üretimde yavaşlama sinyali vermektedir. Bu kapsamda, üretim, yatırım ve ihracat ortamındaki sorunların giderilerek, sanayimizin rekabet gücünü artırıcı politikalara ivedilikle ihtiyaç vardır. Listeye giren her bir firmamızı tebrik ediyor, ülkeye olan katkılarının üretimlerinin, karlarının artarak devamını diliyorum” diye konuştu.

 
Göztepe'de transfer harekatı... İki isim listede!
 
Altınordu'da Furkan sevinci!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Benzin ve motorine zam geldi!
Benzin ve motorine gece yarısı itibarı ile zam geldi. 
Bitcoin'de sert düşüş!
Kripto para piyasasında Bitcoin'in düşüşü sürmeye devam ediyor. Bitcoin'in ...
Benzin ve motorine zam geliyor!
Gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere benzin grubunda 2 TL, motorin ...
 
Vergide sıra engelliye geldi
Engellilerin ÖTV’siz araç alma hakkı tümden kaldırılıyor. Engellilere ...
Yeni vergiler geliyor... İşte detaylar!
Hazine ve Maliye Bakanlığının hazırladığı vergi paketinde usulsüzlük ve ...
Benzin ve motorine yeni zam geliyor
Benzin ve motorinde 21 Haziran'da beklenen ancak EPDK müdahalesiyle ertelenen ...
 
Özgür Demirtaş'tan Bakan Şimşek'e 4 öneri!
Sosyal medyada bir kullanıcının paylaşımını alıntılayan Özgür Demirtaş, ...
Kiranın yüzde 20'sine her ay el koyacaklar!
Ev sahipleri yıllık kira vergisini artık her ay peşin ödemek zorunda kalabilir. ...
Dolar yönünü yukarı çevirdi!
Dolar/TL, dün günü önceki kapanışının yüzde 0,87 üzerinde 32,8141'den ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri