SONKALEİZMİR-Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, İzmir'in Seferihisar ilçesinde basın toplantısı düzenledi. Birliğin ihracat rakamlarıyla ilgili bilgi veren Uçak, şöyle konuştu:
"2017 yılının sonunda 739 milyon dolar olan birliğimiz yaş meyve sebze ve meyve sebze mamulleri ihracatı, 2020 sonunda 1 milyar 40 milyon dolara yükseldi ve birliğimizin 54 yıllık tarihinde ilk kez 1 milyar dolar barajını üyelerimizle beraber aşmayı başardık. Böylece 2017 yılından bu yana da ihracatımızı yüzde 40 oranında artırmış olduk. 2021 yılının 9 aylık döneminde Türkiye genelinde yaş meyve sebze ve meyve sebze mamulleri toplam ihracatı 3.5 milyar doları buldu ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 oranında artış sağlandı. İhracatımız 9 aylık dönemde 813 milyon dolara yükseldi ve yüzde 14 oranında artış sağladık. Bu oran yıl sonuna kadar devam ederse ihracatımızı 1 milyar 100 milyon doların üzerinde kapatacağız. Biraz daha artırmayı başarabilirsek yılbaşında koyduğumuz 1 milyar 200 milyon dolarlık ihracata ulaşmaya çalışacağız. Her şekilde yıl sonunda birliğimiz adına yeni bir ihracat rekorunun geleceğini şimdiden söyleyebilirim."
GÖNÜLLÜ HASAT PROJESİ
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği'nin faaliyetlerini de anlatan Uçak şöyle devam etti:
"Temmuz ayından bu yana Konak İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Uluslararası Damla Gönüllüleri Derneği ile birlikte Gönüllü Son Hasat Projesi'ni yürütüyoruz. Bu projede çoğunluğu üniversite öğrencisi olan gönüllülerimiz her ay bir üretim alanından hasat yapıyor ve toplanan ürünler aşevlerine bağışlanıyor. Bu proje ile hem genç nesiller tarım ile yakından tanışarak ürünlerin nasıl hasat edildiğini uygulayarak görüyor, hem de bu ürünleri ihtiyaç sahiplerine ulaştırmış oluyoruz. Şu ana kadar domates, şeftali ve mandalina hasadı gerçekleştirdik. Son etkinliğimizde Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü de projemize katıldı. Yıl sonuna kadar devam edecek projemizle önemli bir farkındalık yarattığımızı düşünüyorum."
SEBZE VE MEYVEDE KAYIP BÜYÜK
Meyve ve sebzede büyük kayıpların olduğuna dikkat çeken Hayrettin Uçak sözlerini şöyle tamamladı:
"Meyve sebzelerde hasattan tüketime kadar yüzde 15 ile yüzde 50 arasında kayıpların olduğu söyleniyor. Ancak hangi aşamada ne kadar kayıp olduğunu gösteren bir çalışma bulmak çok zor. Bunun için ilk nar ve mandalina ürünlerinde kayıpların tespit edilmesi ile ilgili Ege Üniversitesi ile bir proje geliştirdik. 2 yıl sürecek projenin ilk yılında hasattan paketlemeye kadar her süreçte incelemeler yapıp bu ürünlerdeki kayıp oranlarını ortaya koyacağız, ikinci yıl da bu oranları nasıl azaltabiliriz diye eğitim çalışmaları yapacağız."
İŞBIRAKMAZ: ÖNCÜ İHRACATÇI BİRLİĞİYİZ
Ege İhracatçı Birlikleri’nin son bir yılda 15,5 milyar dolar ihracat seviyesine ulaştığını belirten EİB Genel Sekreteri Cumhur İşbırakmaz, 2'si Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’ne ait olmak üzere 7 URGE Projesi yürüttüklerini söyledi. İşbırakmaz, "AB Yeşil Mutabakatına ihracatçı sektörlerin uyum sağlama sürecine destek olmak için Sürdürülebilirlik Departmanı kurduk. Bu anlamda Türkiye’de öncü ihracatçı birliğiyiz. Yoğunlaştıkları bir diğer başlık ise dijitalleşme" dedi.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |