İzmir Büyükşehir Belediyesi, iki yılda bir İtalya’nın Torino kentinde gerçekleşen ve ilk kez İtalya dışında bir kentte yapılacak “Terra Madre” gastronomi fuarı için kolları sıvadı. 2021’de İzmir’de yapılacak fuar için Slow Food (Yavaş Gıda) Terra Madre grubuyla bir toplantı düzenleyen İzmir Vakfı Sekretaryası ve ilgili bürokratlar, fuarın yol haritasının belirlenmesine yönelik beyin fırtınası gerçekleştirdi. İzmir’de düzenlenecek Terra Madre fuarının çalışma programında yer alacak konu başlıkları ve nasıl tanıtılacağını konuşulduğu toplantıda, Türkiye’nin bütün Slow Food temsilcilerinin eşit temsiline yönelik iletişim kanallarının güçlendirilmesi kararlaştırıldı. İzmir’de düzenlenecek Terra Madre’nin Türkiye ayağına yönelik isim önerileri, buğday, üzüm, süt ve peynir, zeytin, zeytinyağı ve sanat gibi oluşturulacak alt kurullar ile gönüllülüğün detayları konuşuldu. Bunun yanı sıra İZFAŞ’ın düzenleyeceği OliveTech ve ekoloji fuarlarında bir “Slow Food” standı kurulması gündeme getirildi. Toplantıda geçtiğimiz haftalarda Terra Madre temsilcileriyle İtalya’da yürütülen görüşmelere yönelik bilgi paylaşımı da yapıldı ve Ocak 2020’de Slow Food Konviviyum liderlerinin katılacağı bir toplantı düzenlenmesi kararlaştırıldı.
Toplantıya kimler katıldı?
Katılımcılar: Ali Can Epözdemir (İzmir Vakfı), Galip Ener (Slow Food Mahal), Sevil Terizoğlu Ünal (Slow Food Yenipazar), Nihat Özdal (Slow Food Halfeti), Nilgün Erdem-Sevinç Ulucanlar (Slow Food Yavaş Gari Bodrum), Ayşenur Arslanoğlu (Slow Food Fikir Sahibi Damaklar), Nilhan Aras (Slow Food Tarsus), Yeşim Yassıoğlu (İzmir Bardacık), Gökalp Soygül (İZFAŞ), Zuhal Okuyan-Rezzan Çakır (Slow Food Keçi Karaburun), Ömer Atilla (Foça Yeryüzü Pazarı), Şevket Meriç (Slow Food Teos), İlhan Koçulu (Kars), Defne Soyer-Neptün Soyer (Slow Food Teos), Yener Ceylan (İ.B.B. Turizm Şube Müd.), Nedim Atilla (Slow Food İzmir Bardacık)
Terra Madre Fuarı nedir?
İzmir’de düzenlenecek Terra Madre Fuarı’na sadece İzmir değil, tüm Türkiye ve Akdeniz’den küçük üreticiler katılacak. Anadolu mutfağının ve tarım ürünlerinin tüm örneklerinin buluşacağı fuarda, bugüne kadar ürettiğini pazarlamakta zorlanan üreticiler, kadimden gelen yerel ürünlerini tüm dünyaya aracısız olarak tanıtacak. Slow Food birlikleri ve diğer belediyeler aracılığı ile üreticilerin tek tek tespit edileceği fuarın hazırlık süreci 18 ay sürecek ve bu sürecin yönetimine Türkiye’den yüzlerce gönüllü katılacak. Fuarda Türkiye’nin farklı coğrafi bölgelerinden gelen gastronomik ürünler buluşacak. Fuar kapsamında üreticiler de bir araya gelerek sorunlarını konuşacak. Sağlıklı gıdaya erişim ve tarım konusunda çok sayıda panel ve çalıştay yapılacak. İzmir’de gerçekleşecek Terra Madre’nin Türkiye ve Akdeniz’den yüzlerce yerel üretici ve binlerce ziyaretçiye ev sahipliği yapması hedefleniyor.