ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    34,5849
    Dolar
  • Euro
    36,2438
    Euro
  • Altın
    2.988,050
    Altın
  • Bist-100
    9.368,00
    Bist-100
  • ADANA
    23/34°
    ADANA
  • ANKARA
    19/28°
    ANKARA
  • ANTALYA
    25/30°
    ANTALYA
  • BURSA
    21/31°
    BURSA
  • ISTANBUL
    24/28°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    22/35°
    IZMIR
  • KONYA
    20/27°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Motorine zam geliyor!
Motorine zam geliyor!
Fatih Altaylı ile İsmail Saymaz'a soruşturma!
Fatih Altaylı ile İsmail Saymaz'a soruşturma!
Dershanede yangın... Öğretmenin cansız bedeni bulundu!
Dershanede yangın... Öğretmenin cansız bedeni bulundu!
Vergi borçları silinecek mi?
Vergi borçları silinecek mi?
6 Haziran 2019 Perşembe - 09:42

Egeli akademisyenden 67 ilde araştırma

Ege Üniversitesi (EÜ) Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Yıldırım, TÜBİTAK 1001 araştırma projesi kapsamında, baklagiller ailesinden, sarı çiçekli ve çalı durumunda olan bitkilerin cinsleri üzerine 67 ilde çalışma yürütüyor. EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Doç. Dr. Yıldırım’dan projeyle ilgili bilgi aldı.

Egeli akademisyenden 67 ilde araştırma

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Yıldırım, baklagiller ailesinden Cytisus, Gonocytisus ve Chronanthus olarak bilinen grubun Türkiye’deki revizyonu projesiyle ilgili başlattığı çalışmalarını sürdürüyor. Projenin yürütücülüğünü yapan Doç. Dr. Yıldırım, TÜBİTAK 1001 araştırma projesi kapsamında; poruk, keçitırfılı, yağlıborcak olarak bilinen sarı çiçekli ve çalı durumunda olan bitkiler üzerine incelemelerde bulunuyor. EÜ Botanik Bahçesi Herbaryum Araştırma ve Uygulama Merkezi Yönetim Kurulu'nda da görevli olan Doç. Dr. Yıldırım’ı ziyaret eden EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, ekonomik açıdan önemi büyük olan baklagillerle ilgili yapılan çalışmaların Türkiye ekonomisine katkıda bulunacağını söyledi.

'ÜLKEMİZİN VE GENÇLERİMİZİN GELECEĞİNE YATIRIM YAPIYORUZ'

Anadolu coğrafyasının tam anlamıyla medeniyet ve tarımın merkezi olduğuna dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Budak, "Anadolu, ilk pulluğun kullanıldığı yer. Tarım ve insan beslenmesi anlamında en büyük gelişmeler yine Anadolu coğrafyasında yaşandı. Hocalarımızın yaptığı çalışmalar, gelecekte, biyo-güvenlik, gıda güvenliği, ilaç sektörü, tıbbi bitkiler, baharat bitkileri, aromatik boya bitkileri ve tohuma kadar birçok alanda bilime fayda sağlayacak. Artık Türkiye, eski Türkiye değil. Bilim insanlarıyla, devletiyle bu konulara el atıyor. Bütün bunları kendi yerli, milli çalışmalarımızla yaparak ülkemizin ve gençlerimizin geleceğine yatırım yapıyoruz. TÜBİTAK ve üniversitemiz bütçelerinde hocalarımız ciddi projelere imza atıyor. Üniversitemiz ve ülkemiz adına bu çalışmaların hayırlı olmasını diliyor, hocalarımızı tebrik ediyorum" diye konuştu.

67 İLDE İNCELEME

Dünya genelinde yaklaşık 19 bin baklagil türü bulunduğunu belirten Doç. Dr. Yıldırım ise, "Baklagiller ailesinden bin civarında bitkiye ülkemiz toprakları ev sahipliği yapıyor. Bu grup içerisinde; poruk, keçitırfılı, yağlıborcak olarak bilinen sarı çiçekli ve çalı durumunda olan bitkiler üzerine TÜBİTAK 1001 araştırma projesi kapsamında çalışmalarımız devam ediyor. Ege ve Akdeniz bölgesi başta olmak üzere, Anadolu bozkırlarında ve Karadeniz Bölgesi’nde yayılışı olan bu grubun sistematiği ve taksonomosi oldukça karmaşık. Projemizde öncelikle bu karmaşıklığın giderilmesi ve grubun daha anlaşılır hale getirilmesini amaçlıyoruz. Çalışmamızı palinolojik, anatomik, sitolojik çalışmalar ve güncel moleküler metotlarla zenginleştiriyoruz. Proje öncesinde ülkemizde 200 civarında farklı alan saptadık. Önümüzdeki 2 yıl boyunca, proje bitkilerimizin yayılış gösterdiği 51 il ve potansiyel yayılış olanı olabilecek 16 il ile toplamda 67 farklı ilimizi çiçek ve tohum dönemlerinde ziyaret edeceğiz" dedi.

Projeyle Türkiye’nin biyoçeşitliğini ortaya koyacaklarını kaydeden Doç. Dr. Yıldırım, "Akdeniz havzasını daha iyi anlayabilmek için uluslararası iş birliğimiz kapsamında Edinburgh Üniversitesi ve Edinburgh Kraliyet Botanik Bahçesi ile organik bir bağ kurmuş durumdayız. Bu ortaklık ile de moleküler çalışmalarımızın bir kısmı Edinburgh ve İskoçya’da devam ediyor. Çalışmamızın neticesinde ülkemizin değerlerini daha iyi anlayacağımızı ve küresel ölçekte de bu önemi vurgulayacağımızı düşünüyoruz" diye konuştu.

Bu projenin hemen öncesinde 2018 yılında tamamladığı ‘Türkiye’nin Çan Çiçekleri’nin Morfolojik, Moleküler ve Anatomik Revizyonu' çalışmasında 65 ilde çalışmalar yaptıklarını ve birçok yeni tür keşfi gerçekleştirdiklerini belirten Doç. Dr. Yıldırım, son zamanda bilim dünyasına kazandırdığı İzmir çanı ve Tire çanı türlerini de bu proje kapsamında keşfettiğini vurguladı. Doç. Dr. Yıldırım, baklagiller üzerine gerçekleştirmeye başladıkları proje kapsamında yeni keşiflerinin olduklarını ve bunları en kısa sürede bilim dünyasına paylaşacağını söyledi.

Doç. Dr. Yıldırım’ın yürütücülüğünü yaptığı projenin palinolojik verile çalışmalarını EÜ Botanik Bahçesi Herbaryum Araştırma ve Uygulama Müdürü Prof. Dr. Aykut Güvensen, anatomi çalışmalarını Doç. Dr. Aylin Eşiz Dereboylu, sitolojik çalışmalarını Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi'nden Prof. Dr. Esra Martin, moleküler biyoloji çalışmalarını ise Hacetepe Üniversitesi'nden Doç. Dr. Barış Özüdoğru, İngiltere Edinburg Kraliyet Botanik Bahçesi’nden Dr. Gregory Kenicer gerçekleştiriyor.

 

 
Haydi çocuklar spor okullarına
 
Bornova'dan çağrı var
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ege'nin gizli hazinesi Aşıklar Şelalesi
İzmir Dikili'nin Nebiler köyündeki saklı cennet 'Aşıklar Şelalesi' güzelliğiyle ...
İzmir Körfezi'nden güzel haber
İzmir Körfezi'nin farklı bölgelerinden çekilen su altı fotoğraflarında ...
Çeşme'de Selami Şahin rüzgarı
Şarkıcı ve besteci Selami Şahin, Ramazan Bayramı'nın birinci günü oğulları ...
 
Kazdağları'ndaki Çamlıbel'de antik pazar kuruldu
Balıkesir'in Edremit ilçesi Kazdağları'ndaki turistik Çamlıbel Mahallesi'nde, ...
Bayramda plaj manzaraları
İzmir'de bayram tatilini fırsat bilen aileler, çocuklarıyla birlikte plajları ...
Bayram namazında camiler doldu taştı
İzmir'de 11 ayın sultanı olan ramazan ayının bitmesinin ardından vatandaşlar ...
 
Ayakta alkışladılar
Kordon Folklor Araştırma Derneği'nin ( KORFAD) yıl sonu gösterisi büyüledi.
Efes Antik Kenti, Aşk Evi ve Kütüphane..
Hüsnü Çelebi yazdı
İzmir'in akvaryumuna büyük ilgi
İzmir'de bir AVM'de açılan tünel akvaryum, gezenlere adeta okyanus dibindeymiş ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri