ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    36,6717
    Dolar
  • Euro
    40,0264
    Euro
  • Altın
    3.531,860
    Altın
  • Bist-100
    10.852,00
    Bist-100
  • ADANA
    15/29°
    ADANA
  • ANKARA
    11/22°
    ANKARA
  • ANTALYA
    17/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    16/28°
    BURSA
  • ISTANBUL
    14/17°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    14/26°
    IZMIR
  • KONYA
    9/22°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Yüksekova Belediyesi'ne soruşturma
Yüksekova Belediyesi'ne soruşturma
Konya'da 4,2 büyüklüğünde deprem
Konya'da 4,2 büyüklüğünde deprem
İmamoğlu: Özer, Akpolat ve Köseler’in özgürlükleri için mücadele edeceğim
İmamoğlu: Özer, Akpolat ve Köseler’in özgürlükleri için mücadele edeceğim
Sosyete bunu konuşuyor: İş insanı Beyhan Benardete’nin son mektubu ortaya çıktı!
Sosyete bunu konuşuyor: İş insanı Beyhan Benardete’nin son mektubu ortaya çıktı!
14 Mart 2025 Cuma - 10:26

Efes Selçuk bu kitapta: arkeolojisi, lezzetleri, kadın girişimcileri

Efes Selçuk Belediyesi'nin katkılarıyla basılan, DEÜ Efes Meslek Yüksekokulu tarafından hazırlanan “Selçuk: Bir UNESCO Kentine Disiplinlerarası Bakış-3” kitabının tanıtımı Selçuk Efes Kent Belleği'nde gerçekleştirildi.

Efes Selçuk bu kitapta: arkeolojisi, lezzetleri, kadın girişimcileri

8600 yıllık köklü bir geçmişe sahip olan Efes Selçuk’un kültürel zenginliğini ve tarihsel önemini bir kez daha vurgulamak amacıyla hazırlanan kitabın editörlüğünü Eda Avcı ve Çağdaş Sunna üstlendi.

EFES SELÇUK’U ANLAMAK İSTEYENLER İÇİN

Efes Selçuk’u turizm, gastronomi, kültürel miras ve girişimcilik gibi farklı disiplinler açısından incelemeyi hedefleyen kitabın tanıtım etkinliğinde konuşan Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, şunları söyledi: “2019’dan bu yana Efes Selçuk’un bir bütün olarak algılayabilmenin çok kıymetli olduğunu düşünüyorum. Efes Selçuk’un 8600 yıllık kesintisiz tarihinden bahsederken, Efes Selçuk’un turuncundan, Efes Müzesi’ne kadar, kadın girişimcilerden Efes Tarlası Yaşam Köyü’ne ve kooperatifleşmeye kadar Efes Selçuk’un aldığı Green Destination sertifikası almasını da sağlayan birçok başlıktan bahsediyoruz biz. Bu başlıkların her birine dair bu kitapta bir şeyler bulmak mümkün. Efes Selçuk’u anlamak isteyenlere çok değerli bir miras bırakıldığını düşünüyorum. Bu iş birliğini sağlayan herkese çok teşekkür ediyorum.”

BİLİMSEL BİR BAKIŞ AÇISI ORTAYA KOYUYORUZ

Kitaba katkı sağlayan isimlerden, DEÜ Efes Meslek Yüksekokulu Müdürü Eda Avcı, üçüncü kez yayınlanan kitabın en önemli katkısının her ismin kendi gözünden Efes Selçuk’u anlatması olduğunu belirterek; “Turizmci, turizmci gözüyle; tarihçi, tarihçi gözüyle; gastronomiyle ilgilenen ya da gıda teknikeri olan bir kişi kendi perspektifinden yazdığında bilimsel bir bakış açısı ortaya koyuyoruz.” dedi.

Selçuk – Bir UNESCO Kentine Disiplinlerarası Bakış -3 kitabında, Selçuk-Efes Müzesi başlıklı yazısıyla katkı sunan Arkeolog Dr. Mustafa Büyükkolancı, 1975 yılında Ayasuluk Kazısı'nda arkeolog olarak başladığı çalışmaları katılımcılara aktararak, kitabın hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.

ÇÖP ŞİŞİN 1864 YILINDA BAŞLAYAN HİKÂYESİ

Efes Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi İrfan Yıldız, Efes Selçuk'un sadece bir turizm kenti değil, aynı zamanda gastronomik özellikleri ve sokak lezzetleriyle de dikkat çeken bir kent olduğunu belirtti. Yıldız, çöp şiş kebabının, 1864 yılında Osmanlı'nın ilk demiryolu hattı olan İzmir-Aydın Demiryolu hattı üzerinden Anadolu’ya gelen İngiliz mühendislerin yemek arayışlarından bir yol üstü lezzeti olarak Efes Selçuk’taki yolculuğunu anlattı.

TURUNÇLAR KENTİN SİMGESİ

Selçuk İlçe Peyzajının Simgesi: Turunç başlıklı makalesi ile kitaba katkı sunan Efes Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Barış Can Körükçü; “Buraya ilk geldiğimde dikkatimi çeken şey, bu kentin simgesi olarak gördüğüm turunç ağaçlarıydı. Bununla ilgili bir şey yapmak istemiştim ve bu kitap benim için bir vesile oldu. Emeği geçen herkese çok teşekkür ederim” dedi.

GİRİŞİMCİLİK, KADIN VE SELÇUK

Kitapta Girişimcilik, Kadın ve Selçuk başlıklı makalesiyle yer alan DEÜ Efes Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Berrin Taşkan, Efes Selçuk Belediyesi tarafından hayata geçirilen Efes Tarlası Yaşam Köyü ve kooperatifçilik çalışmalarının Efes Selçuk’ta kadın girişimciliği açısından çok önemli projeler olduğunu belirtti.

Kağan Çağrı Karaca, Efes Selçuk turizmine farklı bir bakış açısı getiren Selçuk ve Çevresinin Astro-Turizm ve Gökyüzü Gözlemciliği Kapsamında Değerlendirilmesi başlıklı makalesiyle kitapta yer aldığını belirterek; “Şirince ve Meryem Ana’yı gökyüzü gözlemciliği kapsamında ele aldık. Keyifli bir okuma diliyorum ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Selçuk: Bir UNESCO Kentine Disiplinlerarası Bakış-3, efes selçuk, kitap, seelçuk kent belleği, selçuk belediyesi, filiz ceritoğlu sengel
 
Başkan Eşki'den 14 Mart Tıp Bayramı ziyareti
 
Pozitifbank ve Flash TV'ye el kondu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Eşki'den 14 Mart Tıp Bayramı ziyareti
Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla Bornova ...
Büyükşehir’den gençlere ücretsiz iki atölye daha
İzmir Büyükşehir Belediyesi gençler için düzenlediği ücretsiz etkinliklere ...
Başkan Tugay: Bu ülkenin iyi hekimlere ihtiyacı var
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, 14 Mart Tıp Bayramı ...
 
Gençler, Sağlık temasında buluşuyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Genç İzmir Söyleşileri ...
Büyükşehir’den 18 Mart öncesi şehitliklere özel bakım
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma ...
İzmir’de öğrencilerin yanında Büyükşehir var
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentteki 6 noktada üniversite öğrencilerine ...
 
Başkan Tugay'dan gençlere siyasete katılım çağrısı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Çiğli’de yurttaşlarla ...
Başkan Tugay: Bu sofralarda geleceğe dair umutlanıyoruz
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, ramazan ayında Büyükşehir ...
Tire'de fırınlara Ramazan denetimi...
Tire’de zabıta ekipleri fırınlarda kapsamlı denetim yaptı. 
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Galatasaray 26 21 5 0 64 27 37 68
2 Fenerbahçe 25 19 4 2 63 23 40 61
3 Reeder Samsunspor 26 15 5 6 44 30 14 50
4 Beşiktaş 25 12 8 5 39 25 14 44
5 ikas Eyüpspor 26 12 7 7 39 28 11 43
6 Göztepe 25 10 6 9 43 33 10 36
7 Rams Başakşehir 25 10 6 9 41 34 7 36
8 Gaziantep FK 25 10 5 10 35 35 0 35
9 Çaykur Rizespor 26 10 3 13 34 44 -10 33
10 Onvo Antalyaspor 26 9 6 11 30 47 -17 33
11 Trabzonspor 25 8 8 9 40 31 9 32
12 Kasımpaşa 26 7 11 8 45 51 -6 32
13 Corendon Alanyaspor 26 8 7 11 30 38 -8 31
14 Tümosan Konyaspor 26 7 7 12 32 40 -8 28
15 Net Global Sivasspor 26 7 6 13 31 42 -11 27
16 Sipay Bodrum FK 26 7 6 13 18 29 -11 27
17 Bellona Kayserispor 25 6 9 10 27 45 -18 27
18 Atakaş Hatayspor 25 3 7 15 26 44 -18 16
19 Adana Demirspor 26 2 4 20 25 60 -35 0
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri