ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    34,5328
    Dolar
  • Euro
    36,1833
    Euro
  • Altın
    2.968,010
    Altın
  • Bist-100
    9.550,00
    Bist-100
  • ADANA
    6/11°
    ADANA
  • ANKARA
    -4/1°
    ANKARA
  • ANTALYA
    8/12°
    ANTALYA
  • BURSA
    2/8°
    BURSA
  • ISTANBUL
    4/10°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    3/10°
    IZMIR
  • KONYA
    -6/-1°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Saadet Partisi'nde yeni genel başkan belli oldu
Saadet Partisi'nde yeni genel başkan belli oldu
Antalya'da korku dolu anlar... Uçak alev aldı, yolcular tahliye edildi!
Antalya'da korku dolu anlar... Uçak alev aldı, yolcular tahliye edildi!
Eğitime kar arası.. O illerde okullar tatil!
Eğitime kar arası.. O illerde okullar tatil!
Korkunç cinayetler... 4 kişiyi öldürdü, intihar etti!
Korkunç cinayetler... 4 kişiyi öldürdü, intihar etti!
28 Eylül 2019 Cumartesi - 09:41

Deprem için toplanan 66 milyar lira nereye gitti?

82 milyon vatandaş bu sorunun yanıtını merak ediyor. Türkiye 17 Ağustos 1999’daki yıkıcı depremin ardından “deprem vergisi”yle tanıştı. Dönemin iktidarı “geçici” diyerek cep telefonlarından vergi topladı. 2002’den sonra bu vergi hem kalıcı oldu, hem de kapsamı genişletildi. CHP'li Gürsel Tekin, 2000'den beri alınan deprem vergilerinin akıbetini sordu.

Deprem için toplanan 66 milyar lira nereye gitti?

Tekin, “2000’den beri halktan toplanan 66 milyar lirayla 53 bin kilometre duble yol yapılabilirdi ama yapılan 20 bin kilometre. 9 bin kilometre hızlı tren hattı yapılabilirdi ama 213 kilometre yapıldı. O zaman bu paralar nereye gitti?” dedi. 20 yılda 66 milyar 143 milyon lira vergi toplandı. CHP'li Gürsel Tekin, “Nereye gitti bu paralar” diye sordu. Şu eleştiriyi yaptı: “Deprem paraları duble yollara ve hızlı tren hattına gitti. Oysa bu paralar depreme karşı harcanmalıydı…

17 Ağustos 1999'da yaşanan depremin ardından “geçici” denilerek alınmaya başlanan ve 2002'den itibaren de kalıcı hale getirilen deprem vergilerinden bugüne kadar 66 milyar 143 milyon lira toplandı. CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Özel İletişim Vergisi (ÖİV) adıyla bugüne kadar vatandaşlardan 66 milyar lirayı aşkın para alındığını belirterek, “Bu para nereye harcandı?” diye sordu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun da “Deprem önlemi için toplanan paralar nereye gitti? Deprem toplanma alanları kimlere peşkeş çekildi?  Bu paralar ile okullarımızı, hastanelerimizi güçlendirdik mi?” sorusunu yöneltti. 20 yıldır başta cep telefonu olmak üzere internet, bankacılık işlemleri, Spor Toto, Milli Piyango, uçak biletleri, gümrük ve pasaport işlemleri gibi birçok hizmet bedelinin içinde deprem vergisi ödüyoruz. Bu paralar ile binaların güçlendirilmesi ve tüm Türkiye'de deprem güvenliğinin sağlanması gerekiyordu.

DUBLE YOL OLDU
Ancak dönemin Maliye Bakanı AKP'li Mehmet Şimşek, deprem paralarının duble yollara harcandığını açıkladı. Bir önceki Maliye Bakanı Kemal Unakıtan da “Bu vergiler deprem için getirilmiş olsa, alınır biterdi. Bütçenin ihtiyacı olduğu için toplandı, milleti aldatmanın alemi yok” demişti.

Marmara depremi sonrası 26 Kasım 1999'da çıkarılan 4481 sayılı Kanun ile Ek Gelir, Ek Kurumlar, Ek Emlak ve Ek Motorlu Taşıtlar vergisi getirildi. Özel İletişim ve Özel İşlem Vergisi adı altında iki yeni vergi de konuldu. 2003 yılında özel işlem vergisi kaldırıldı ancak özel iletişim vergisi kalıcı hale getirildi. Bu vergi 2019 yılı için cep telefonu kullanan abonelere konuşma ücretinin yüzde 25'i, yeni abonelere ise 65 lira olarak yansıyor.
ÖNLEM ALINMADI

Gürsel Tekin, İstanbul'u asıl katledenin ayrıcalıklı yapılar olduğuna dikkat çekerek, “Sahile sıfır yerlere yapılar yapıldı. Deprem tehlikesi var diyenlerin bu yapıların altında imzası bulunuyor” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“İstanbul'da deprem sonrası acil ihtiyaçlar ve barınma için 470 deprem toplanma alanı oluşturuldu. Bunlardan 300'ü imara açıldı ve alışveriş merkezleri, gökdelenler, lüks konutlar yapıldı. 2011 yılında İstanbul'un rant haritasını dönemin Başbakanı Erdoğan'a yolladım. Özellikle, 76 firmaya ait projeler için yapılan imar planı değişikliklerini anlattım. Önlem alınmadı. 1999'dan beri deprem vergisi olarak 80 milyon vatandaş 66 milyar liradan fazla para ödedi. Nereye gitti bu paralar? Duble yollara ve hızlı tren hattına… Bu parayla 53 bin kilometre duble yol yapılabilirdi ama yapılan 20 bin kilometredir. 9 bin kilometre hızlı tren hattı yapılabilirdi ama 213 kilometre yapıldı.” (SÖZCÜ)

 
Kredi kartı faiz oranları ile ilgili flaş karar
 
Kış okullarının adresi Bahçeşehir Koleji
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kredi kartı faiz oranları ile ilgili flaş karar
Merkez Bankası’nın kredi kartı işlemlerinde uygulanacak faiz oranlarının ...
YÖREX'e İzmir çıkarması! Borsa ve ticaret odası ortak stant açacak...
İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, 23- 27 Ekim ...
Ege'ye tersane müjdesi!
Ege Bölgesi’nde denizcilik sektörü, en büyük beklentisi olan sivil deniz ...
 
Benzine bu geceden itibaren indirim geliyor
Benzinin litre fiyatında gece yarısından geçerli olmak üzere 26 kuruş ...
Türkiye'nin ilk kuyumculuk fabrikasından kötü haber!
Türkiye'de 83 yıldır kuyumculuk sektöründe faaliyet yürüten ve 1974 yılında ...
İzmir'e 100 bin kruvaziyer yolcusu
Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir şubesi eylül ayı olağan meclis toplantısında ...
 
Türkiye'de Thomas Cook korkusu: Oteller krize girebilir
2019'u 50 milyon turistle kapatarak rekor kırmaya hazırlanan Türkiye turizm ...
Anadolu'yu buluşturan fuar; YÖREX
Antalya Ticaret Borsası (ATB) öncülüğünde TOBB’un desteğiyle bu yıl 10’uncusu ...
İşte kalem kalem SGK soygunu
Gazete Duvar'dan Bahadır Özgür, Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilgili çarpıcı ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri