2008’deki ekonomik krizin ardından TOBB’un “Kriz varsa çare de var” kampanyası üzerine harekete geçen Antalya Ticaret Borsası, “krizden çıkış yolunun kendimize ait ürünlerin ekonomiye kazandırılmasından geçtiğini” düşünerek yöresel ürünler projesini hayata geçirdi. Kırsal kalkınmanın anahtarı olan ve kadın emeğini önceleyen yöresel ürünleri yerelden ulusala taşımayı amaçlayan projenin birinci etabı Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX, 10 yıldır Anadolu’nun kıyıda köşede kalmış el emeği göz nuru ürünlerini Antalya’da bir araya getiriyor. ANFAŞ Fuar Merkezi’nde tanıtımı yapılan yerel ürünlerle büyük marketler arasında ticari bağlantı kuruluyor.
10 BİN METREKAREDE RENGARENK TÜRKİYE
Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, bu yıl YÖREX’i 10’uncu kez düzenleyeceklerini belirterek, YÖREX’in ardından yöresel ürünlerin daha çok bilinir ve ticarete konu olur hale geldiğini belirtti. Çandır, YÖREX’in başladığı 2010 yılında 110 olan coğrafi işaretli ürün sayısının 446’ya çıktığını, 160 olan coğrafi işaret başvuru sayısının 428’e çıktığına dikkat çekti. Anadolu’nun 12 bin yıllık birikimi sayesinde yurdun dört bir yanında binlerce yöresel ürün bulunduğunu ve bunların ekonomiye kazandırılmayı beklediğine dikkat çeken Çandır, YÖREX’in önemli bir kıvılcımı ateşlediğini vurguladı. YÖREX’in Türkiye’nin markası haline geldiğini belirten Çandır, “Biz 10 bin metrekarede rengarenk bir Türkiye oluşturma gayretindeyiz” dedi.
ANADOLU’NUN PEYNİRLERİ YÖREX’TE OLACAK
Bu yıl da YÖREX’te TOBB’un katkılarıyla yerel üretici ve firmaların ulusal ve yerel market zincirlerinin tedarikçileriyle yüz yüze görüşebileceğini kaydeden Çandır, kalkınma ajanlarının destekleriyle coğrafi işaretler konulu paneller ve tecrübe paylaşımı etkinleri düzenleneceğine dikkat çekti. Coğrafi işaretli ve coğrafi işaret başvurusunda bulunmuş peynirlerin sergileneceği özel bir alan oluşturulacağını bildiren Çandır, “Bu alanda peynir atölyesi, söyleşiler, sergi ve tadım etkinlikleri gerçekleştireceğiz” dedi.
MEMLEKET HASRETİ ÇEKENLER YÖREX’E
YÖREX’e katılımların devam ettiğini belirten Çandır, şu an için fuara 79 il, 19 kalkınma ajansı ve 500’ün üzerinde katılımcının yer aldığını bildirdi. Çandır, 2010 yılında 25 bin ziyaretçisi olan YÖREX’e bu yıl 250 bin ziyaretçi beklediklerini kaydetti. Çandır, “Ziyaretçilerinde bu yıl en sevilen fuar olan YÖREX’e yüksek düzeyli ilgi göstereceklerini bekliyoruz” dedi.
MEMLEKET MESELESİ
Yöresel ürünlerin memleket meselesi olduğunun altını çizen ATB Başkanı Ali Çandır, “1980’den sonra bize dayatılanları tüketmeye, kendimize ait ürünleri unutmaya başladık. Bu nedenle çocuklarımızı mutlaka yöresel ürünlerle buluşturalım istiyoruz” dedi. Son dönemde yerli üretiminin öneminin daha iyi anlaşılmaya başlandığını vurgulayan Çandır, “El emeği ve göz nuru yöresel ürünlerimizle, Anadolu’muzun kendisine özgü kültürü ve birikimleriyle bir araya getirdiğimiz YÖREX’i 23 Ekim Çarşamba günü hep birlikte açacağız. Bir günde Türkiye turu yapmak isteyenleri ve memleket hasreti çekenleri 10.YÖREX ’e bekliyoruz” diye konuştu.
ÖDÜLLÜ FUAR
2014 yılında Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO’dan kırsal kalkınmaya desteği nedeniyle ödül alan YÖREX’in bu yıl TOBB’un Oda ve Borsa Proje Yarışması’nda Jüri Özel Ödülü’ne layık görüldüğünü anımsatan Çandır, ödülü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden aldıklarını belirtti.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |