İzmir Ekonomi Üniversitesi, Cumhuriyet ile taçlandırdığımız ‘Milli Mücadele’ sürecini anlatan projesine, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 13 Kasım 1918’de söylediği “Geldikleri gibi giderler” sözünden tam 100 yıl sonra başladı. 13 Kasım 1918 ile 29 Ekim 1923 arasında yaşanan tüm gelişmeleri; seminer, toplantı, sergi ve sosyal medya aracılığıyla şimdiye kadar on binlerce kişiyle paylaşan İEÜ, Cumhurbaşkanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı’nın arşivinden yararlandı.
12 TEMA ÜZERİNE ŞEKİLLENDİ
‘Milli Mücadele Günlüğü’ projesi kapsamında her yılın sonunda bir ajanda da hazırlandı, elde edilen tüm bilgi ve özel fotoğraflar bu sayede çok sayıda kişiye ulaştırıldı. İEÜ, bir asır öncesine ışık tutan projeyi, Cumhuriyetin yüzüncü yılına özel hazırladığı yeni bir ajandayla daha da geliştirdi. Ajandada; ‘Milli İktisat’, ‘Devlet ve Siyasal Ahlak’, ‘Türk Kadını’, ‘Adalet ve Hukuk’, ‘Ulusal Bağımsızlık’, ‘Milli Egemenlik ve Demokrasi’, ‘Milli Eğitim’, ‘Yaşam’, ‘Bilim ve Akılcılık’, ‘Gençlik ve Spor’, ‘Milli Savunma’, ‘Kültür ve Medeniyet’ olmak üzere Cumhuriyetin temel değerlerini yansıtan 12 tema belirlendi.
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bu konularda yaptığı tarihi açıklamalara da fotoğraflarla birlikte ajandada yer verildi. İEÜ Ortak Dersler Bölüm Başkanı, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Dersleri Koordinatörü Dr. Elçin Yılmaz’ın yürütücülüğünde gerçekleşen projeye, farklı üniversitelerden 12 akademisyen de destek vererek Cumhuriyetin kuruluş yılına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
BÜYÜK ZORLUKLAR AŞILARAK KAZANILDI
İEÜ Rektörü Prof. Dr. Murat Aşkar, Cumhuriyetin büyük bir fedakarlık ve mücadele sonucunda elde edildiğinin gençlere anlatılması açısından projeye çok önem verdiklerini söyledi. Prof. Dr. Aşkar, “Milli Mücadele Günlüğü projemizin amacı; 100 yıl önce yaşanan olayları, gelişmeleri gün gün hatırlatarak Türk milletinin bağımsızlık mücadelesini, yaşadığımız bu toprakların ne zorluklarla kazanıldığını gençlerimize aktarmaktı. Sosyal medya paylaşımlarından web sitesi içeriklerine kadar birçok mecra aracılığıyla bunu yaptık. Projemizin çıktılarını, her yıl sonunda ajanda haline getirerek bunu çok sayıda kişiyle paylaştık. Ajandayı eline alan kişi; sayfayı her çevirdiğinde 100 yıl önce o gün yaşanan tarihi gelişmelere ilişkin bilgileri okudu, fotoğraflara baktı. Bu yılki ajandamız ise, Cumhuriyetimizin yüzüncü yılına özel olarak daha farklı bir konseptle oluşturuldu” dedi.
KURTULUŞ VE KURULUŞ HİKAYESİ
Ajandaya ilişkin bilgiler paylaşan Prof. Dr. Aşkar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ajandamızda, Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin milli, demokratik, laik, çağdaş ve tam bağımsız yapısına kavuşmasının ve medeni devletler arasında yerini almasının hikayesini anlattık. Cumhuriyetin temel değerlerini, felsefesini yansıtan 12 temel tema belirledik ve ajandayı bu temalar doğrultusunda şekillendirdik. Bundan önceki ajandalarda gün gün bilgi aktarımı vardı. Bu sefer, belirlediğimiz temalar üzerinde yaşanan tarihi gelişmeleri ve kurucu felsefeyi aktarmak istedik. Hem kendi üniversitemizden hem de diğer üniversitelerden çok değerli akademisyenlerimiz de bizimle hareket etti. Ortaya çok güzel bir çalışma çıktı. 1923 yılında başlatılan sanayi hamlesini, ilk fabrikaları, ilk spor kulüplerini, yapılan milli maçları, 6 Ekim 1923’de İstanbul’un düşman işgalinden resmen kurtuluşunu, Atatürk devrimlerinin hazırlıklarını ve 29 Ekim 1923’de Cumhuriyetin ilan edilmesini ayrıntıları ile ajandada anlattık.”
ARŞİVLERİNİ BİZE AÇTILAR
Milli Mücadele Günlüğü projesinin hazırlanmasında kendilerine birçok kurumun destek verdiğini de hatırlatan Aşkar, “Arşivlerini bizimle paylaşan Cumhurbaşkanlığımıza, Milli Savunma Bakanlığı Arşiv ve Askeri Tarih Daire Başkanlığı’na, Atatürk Araştırma Merkezi’mize, Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi’ne (APİKAM) çok teşekkür ediyorum. İzmir Ekonomi Üniversitesi olarak Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında gerçekleştireceğimiz etkinliklerle, gençlerimizin Milli Mücadele’yi ve yakın tarihimizi daha iyi anlamalarını ve özümsemelerini amaçlıyor olacağız. 2023; sağlıkla, mutlulukla, başarılarla dolu bir yıl olsun. Cumhuriyetimizin yüzüncü kuruluş yıl dönümünü şimdiden kutluyor; Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum” diye konuştu
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |