CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, 31 Aralık 2021 tarihinden itibaren prim borçlu Genel Sağlık Sigortalı ve BAĞ-KUR’lu milyonlarca yurttaşın sağlık hizmetinin kesilmesinin bu ağır ekonomik koşullarda kabul edilemez olduğunu belirterek konuyu Meclis gündemine taşıdı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Beko, bütçe görüşmelerinde bile net sayısı verilmeyen GSS prim borcu olan toplam kişi sayısını sordu, GSS fon varlığının kanunun emrettiği şekilde sadece sağlık hizmeti için kullanılmasıyla milyonların sağlık hizmetine kavuşabileceği önerisini sundu.
PANDEMİDE GENEL SAĞLIK KRİZİNE YOL AÇAR
Beko, şunları söyledi: “Türkiye’de Genel Sağlık Sigortası ve BAĞ-KUR prim borcu olan yurttaşımızın sayısında ülkenin içinde bulunduğu ağır buhran koşullarında artış yaşanması kaçınılmazdır. Covid-19 salgını ile giderek derinleşen ve ekonomik krizin yarattığı tahribatın her geçen gün belirginleştiği bir dönemden geçilmektedir. Sağlık sisteminde yaşanan sorunlar da yine bu dönemde katlanarak büyümektedir. Böylesi bir konjonktürde kamu sağlık hizmetinden yararlanamayacakların sayısında yaşanacak artışın potansiyel genel sağlık krizini tetiklemesi güçlü bir ihtimaldir. İçinden geçtiğimiz pandemi döneminde Anayasamızın sosyal devlet ilkesi gereği kamusal bir yükümlülük olan sağlık hakkına erişimde, ilgili kaynak da varken, Genel sağlık sigortası prim borcu konusunda eğer yeni bir düzenleme yapılmaması durumunda bu pandemi döneminde milyonlarca vatandaş kamu sağlık hizmetinden 31.12.2021 tarihinden itibaren yararlanamayacak. Yaşanacakların sorumluluğu bu hususta adım atmayanların üzerindedir.”
CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, şu soruları sordu:
Şu an GSS primini ödeyemeyen toplam kişi sayısı nedir? GSS kapsamında olup prim borcunu zamanında ödeyemeyen işsizlerin, okulunu bitirip iş bulamayan gençlerin, siftah yapamayan ve iş yerini kapatmak zorunda kalan esnafın, çiftçinin, ev ve bakım hizmetlerinde çalışan kadınların ve bakmakla yükümlü oldukları yakınlarının 31.12.2021 tarihinden itibaren Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde ve devlet üniversite hastanelerinde sunulan sağlık hizmetlerinden yararlanmaları için ivedilikle atılması planlanan adımlar ve varsa yapılmış olan düzenlemeler hangileridir? 2022 yılı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlık bütçesinin Plan Bütçe Komisyonundaki görüşmelerde gündeme gelmiş olan GSS Prim borcu olan toplam kişi sayısı ve 31 Aralık 2021 tarihinden sonra prim borcu olanların sağlık hizmetlerinden yararlanabilmelerine dair soruya verilen yanıtta sorunun cevabının ilgili rakamlara yer vermemesinin gerekçesi nedir? Verilen yanıtta; Yapılandırma kanunu ile 31 Kasım 2021’e kadar gelir testine başvurmaları halinde, gelir testine (yoksulluk ve muhtaçlığını tespit ettirme) hiç başvurmamış vatandaşlarımızdan aile içi kişi başı geliri asgari ücretin 1/3’ nün altında olduğu belirlenenlerin GSS prim borçlarının silineceği ve sonrasında ise primlerinin devlet tarafından karşılanacağına, GSS prim borcu olan sigortalıların ise borç asıllarını 31.12.2021 tarihine kadar ödemeleri ve prim borçlarının bulunmaması halinde prim ödeme gücü bulunanların geliri brüt asgari ücretin üçte birinin üzerinde olan kişilerin ödemesi gereken prim tutarı brüt asgari ücretin %3’ü kadarı (2022 yılı için 161,55 TL) prim yatırmaları halinde sağlık hizmetlerinden yararlanabileceklerini belirtmişken bu kapsamda yer almayacakların akıbetine yer verilmemiştir. Sağlık hakkı bütün vatandaşlar için en temel insan hakkıyken bu dışlayıcı uygulamanın gerekçesi nedir? GSS primlerini ödeyemeyip borçlu duruma düşen işsizlerin, okulunu bitirip iş bulamayan gençlerin, siftah yapamayan esnafın sağlık hizmetine erişimini lütuf gibi sunan yararlanma süresini ileri tarihe erteleme uygulaması yerine, sağlık hizmetlerine koşulsuz erişimin her yurttaş için en temel insan hakkı olduğu kabulü ile yapılmasına ve bu olumsuz durumun sonuçlarının ivedilikle giderilerek provizyon almalarının sağlanması için gerekli kaynak GSS fon varlığının Kanun’un emrettiği gibi sadece sağlık hizmeti için kullanılmasıyla çözülebilecekken bu adım niçin atılmamaktadır?