Konuyla ilgili Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanının yanıtlaması istemiyle TBMM'ye bir soru önergesi veren CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, “Birçok vatandaşımız bize ulaştı, yaşadıkları hak kaybını ve mağduriyeti ilettiler. Bir yurttaşımıza trafik kazası sonucu 1996 yılında yüzde 44 engelli sürekli raporu veriliyor. Askere dahi gidemiyor. Vergi indirimi kapsamında 2013’te emekli oluyor. SGK 6 yıl sonra telefonla arıyor, raporu yenilemesini yenilemezse maaşının kesileceğini bildiriyor. Doktor heyetine giren yurttaşın raporu 2019’da çıkan cetvele göre değerlendirilip yüzde 33 olarak veriliyor. Bunun üzerine hem emekli maaşı hem de ailecek sigortası kesiliyor. Başka bir engelli yurttaşımız ise yüzde 75 engelli raporu ile emekli oluyor. Kontrolde rapor oranı yüzde 40’ın altına düşüyor. Onun da emekli aylığı kesiliyor. Bu nasıl olabiliyor? Bu durumu nasıl açıklıyorsunuz? Bir de bazı engellilerden ‘fazladan maaş almışsınız’ deyip geri ödemelerini istemişler. Hem emekli aylıkları hem sigortaları ellerinden alınan insanlar bir de borçlandırılıyor. Hele hele salgın hastalık döneminde olacak iş mi? AKP iktidarı da şahsımın bakanları da sapır sapır dökülüyor” ifadelerini kullandı.
‘YERSİZ ÖDEME'' TOPLAMDA KAÇ LİRA?
Raporda engelli oranı değiştirilerek emeklilik hakkı ellerinden alınan yurttaşlardan, ‘yersiz ödeme yapıldığı’ gerekçe gösterilerek aylıklarının geri ödenmesinin talep edildiğini de belirten CHP’li Bakan, bu kişilerin sayısı ve iade istenen tutarın ne kadar olduğunun açıklanmasını talep etti.
''İNSANLAR SESLERİNİ DUYURMAYA ÇALIŞIYOR''
CHP’li Murat Bakan, vergi indirim raporu kapsamında emekli olarak aylık bağlanan kaç engelli yurttaş olduğunu, bunlardan kaçının rapordaki oran değişmesi sonucu aylığının kesildiğini de sordu. Engelli yurttaşların, kontrol muayenesinin 2019’da yayınlanan cetvele göre değil kişinin emekli olduğu zamanki cetvele göre yapılması gerektiğini de savunan CHP’li Bakan, “Kaç kişinin bu durumda olduğunu bilemiyoruz, aileleriyle birlikte binleri bulduğunu düşünüyoruz. Bu insanlar seslerini duyurmaya çalışıyor” dedi.
Bakan'ın soru önergesinde yer alan konular şu şekilde;
1 – Vergi indirim raporu kapsamında emekli olarak aylık bağlanan kaç engelli yurttaşımız vardır?
2 – Vergi indirim raporu kapsamında emekli olduktan sonra, yapılan kontrol sonucu rapor oranı değiştiği gerekçesiyle emeklilik aylığı kesilen kaç engelli yurttaşımız vardır?
3 – Emekli olup sonrasında rapor oranı değiştirilerek emeklilik hakkı elinden alınan kaç engelli yurttaşımızdan ‘yersiz ödeme’ gerekçe gösterilerek yapılan emekli aylıklarını geri ödemesi talep edilmiştir?
4 – Yapılan söz konusu ‘yersiz ödeme’ toplamda ne kadar TL’dir?
5 – Örneğin; engelli bir yurttaşa önce yüzde 75 engelli raporu verilip emekli edilerek, sonra rapor oranı yüzde 40’ın altında çıkarak – ki bu da sorgulanması gereken bir konudur – verilen emeklilik hakkının elinden alınması nasıl açıklanmaktadır?
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |