İzmir Kemalpaşa ilçesi Halilbeyli Mahallesi’ndeki biyogaz şirketi "tam kapanma" günlerini fırsata çevirdi ve tesisin atıklarını tarım arazilerine boşalttı. Başta köy muhtarı olmak üzere olaya tepki gösteren vatandaşlar, tesisin araçlarının köylerine gelmesini durdurdu. Turgutlu Çevre Platformu, “Duruma müdahale edilmezse doğanın şirketler tarafından bir çöplük gibi kullanılmasının yolu da açılmış olur” uyarısında bulundu.
KAPANMAYI FIRSATA ÇEVİRDİLER
Evrensel'den Metin Sert'in haberine göre, "tam kapanma" günleri devam ederken, geçtiğimiz günlerde İzmir Kemalpaşa ilçesi Halilbeyli Mahallesi’ndeki tesisin vidanjörleriyle arazilerine atıklarını boşalttığını gören Sarıbeyliler, başta Köy Muhtarı Halil İbrahim Girgin olmak üzere duruma sert tepki gösterdi.
Tesisin atıklarını gübre diye bağlarına, arazilerine boşalttığını belirten vatandaşlar, böyle bir şeyin kendilerinin haberi ve izni olmadan yapılmasına karşı öfkelerini yansıtırken, tesis araçlarının köylerine gelmesini de engellemeye çalıştılar. Üzüm bağları ve arazilerine dökülenleri ellerinde kürekler ve çapalarla arazilerinden temizleyerek geri çekmeye çalışan vatandaşlar, yayılan pis kokudan rahatsız olmaktan başka ayrıca boşaltılan atıkların toprakları yakacak düzeyde verimsizleştirip zarar vereceği endişelerini ifade ettiler.
MUHTAR: BİZİM BU İŞE RIZAMIZ YOK
Sarıbey Köyü Muhtarı Halil İbrahim Girgin ise “Halilbeyli neresi, Sarıbey köyü neresi? Ta oradan gelip bizim arazilerimize vidanjörlerle tesisin atıklarını bedava gübre diye boşaltıyorlar. Bizim böyle bir şeye rızamız yok. Bizden habersiz ve iznimiz olmadan yapılıyor” dedi. Girgin, “Bu cüretkarlığı nereden buluyorlar, Turgutlu’yu bu kadar sahipsiz bulduklarını mu sanıyorlar?” diye sordu.
Tesis araçlarını bir daha köylerinin yanına sokmayacaklarını söyleyen Girgin, yaşananları belediye yetkililerine duyurarak şikayette bulundu. Denetim yapılması gerektiğini belirten Muhtar Girgin, Belediye Fen İşlerinin yolların tahrip edildiğini tespit ettiklerini belirtti.
Halilbeyli’deki tesis araçlarının köylerine gelmesini şimdilik durdurduklarını belirten Girgin, bu duruma karşı uyarmak ve birlikte bir tutum ortaya koymak için diğer çevre köylerin muhtarları ile de görüşeceklerini söyledi.
TURÇEP UYARDI: ŞİRKETLER DOĞAYI ÇÖPLÜK GİBİ KULLANACAK
Konuyla ilgili Sarıbey köyü muhtarı ile görüşen ve gelişmeler hakkında bilgi edinen Turgutlu Çevre Platformu (TURÇEP) ise, tam kapanma günlerinin şirket tarafından fırsat gibi kullanılmaya çalışıldığına dikkat çekti. TURÇEP’ten yapılan açıklamada “Endişe edilmesi gereken asıl ayrıntı, şirketlerin kendilerini mübarek, atıklarını da şifalı gübre diye kabul edilme ve halka bedava şifalı gübre dağıtan bir hayır kurumu imiş gibi görülmelerine yönelik bir algı yaratmaya çalışmaları. Duruma müdahale edilmezse doğanın şirketler tarafından bir çöplük gibi kullanılmasının yolu da açılmış olur” uyarısında bulundu.
Ziraat mühendisleri ve çevre mühendislerini seslerini yükseltmek için göreve davet ettiklerini belirten TURÇEP, “Konu tarımla ilgili olduğundan en başta bu konuda ziraat mühendislerinin seslerini yükseltmesini bekliyoruz. Akıl almaz şeyler yaşanıyor, bu sessizliğin hiçbir şeye ve hiç kimseye hayrı dokunmaz” dedi.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |