ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    33,9916
    Dolar
  • Euro
    37,8380
    Euro
  • Altın
    2.821,270
    Altın
  • Bist-100
    9.577,00
    Bist-100
  • ADANA
    23/34°
    ADANA
  • ANKARA
    19/28°
    ANKARA
  • ANTALYA
    25/30°
    ANTALYA
  • BURSA
    21/31°
    BURSA
  • ISTANBUL
    24/28°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    22/35°
    IZMIR
  • KONYA
    20/27°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Koronvirüsün yeni varyantı hızla yayılıyor!
Koronvirüsün yeni varyantı hızla yayılıyor!
Özgür Özel'den Bilal Erdoğan'a tepki: Madem siyaset yapıyorsun karşılığını alırsın!
Özgür Özel'den Bilal Erdoğan'a tepki: Madem siyaset yapıyorsun karşılığını alırsın!
2 yaşındaki bebek ölü bulundu!
2 yaşındaki bebek ölü bulundu!
Bakanlıktan 327,3 milyon lira fahiş fiyat cezası!
Bakanlıktan 327,3 milyon lira fahiş fiyat cezası!
21 Ağustos 2024 Çarşamba - 11:31

Başkan Tugay'dan yangında zarar görenlere teselli... HER HANEYE 50 BİN TL

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, İzmir'de binlerce hektarlık orman alanının yok olmasına neden yangınlarla ilgili düzenlediği toplantıda dikkat çeken mesajlar verdi. Yangınlarda evleri kullanılamaz hale gelen her haneye 50'şer bin TL yardım yapacaklarını söyleyen Başkan Tugay, AK Parti İzmir İl Başkanı Saygılı ve bazı siyasilere "Kısır tartışmaları bırakalım" çağrısı yaptı. Tugay, Tunç Soyer döneminde uçak alımı için düzenlenen kampanya ile ilgili bilgi verdi.

Başkan Tugay dan yangında zarar görenlere teselli... HER HANEYE 50 BİN TL

SONKALEİZMİR-İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, kentte büyük hasara neden olan orman yangınları ile ilgili Milli Egemenlik Evi'nde basın toplantısı düzenledi. Yangında zarar gören ve mağdur olan vatandaşların yanında olduklarını vurgulayan Tugay, bazı siyasilerden gelen eleştirilere de yanıt verdi.

ZARAR GÖREN HER HANEYE 50 BİN TL YARDIM
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, yangın nedeniyle mağdur olan yurttaşların yanında olduklarını vurgulayıp şöyle konuştu:

"Evleri kullanılamaz hale gelen her bir haneye 50 bin TL yardım yapma kararı aldık. Alışveriş kartı da dağıtılıyor vatandaşlarımıza. Mağdur olmalarını engelleyeceğiz. Kırsal bölgede de mağdur olan vatandaşlarımız var. Bayındır'da 5, Tire'de 10, Ödemiş'te 4, Menderes'te toplam 20 bağımsız birimi hasarlı olarak tespit etti arkadaşlarımız. Dün sayın cumhurbaşkanımız ve hükümet yetkililerinin evleri yananlara yapma sözü verdiklerini duyduk. Bunu memnuniyetle karşıladığımızı söylemeliyim. Yavaşlık ve gecikme varsa bu mağduriyetleri gidermede Büyükşehir'in de aktif rol alacağını söylemek isterim. Yanan alanların bir kısmının tarım hayvancılık yapan vatandaşların mağduriyetine neden olması konusu. Tarımsal Hizmetler ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığımız ilk günden itibaren sahada tespitleri yaptı. Detaylı olarak bütün bölgelerde ne tür mağduriyetler yaşandığını belirlediler. Bazı vatandaşlarımızın büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarını, ağıllarını, ahırlarını kaybettiğini, özellikle Sancaktepe ve Doğançay'da arıcılık faaliyeti yapanların etkilendiğini, zeytinlik kaybı yaşandığını, üreticilerin traktörlerinin-iş makinalarının yandığını söylemeliyiz. Acilen yapmamız gereken hayvanların ve kovanların başka alanlara nakillerini sağlamak. Yem yardımında bulunmak gibi çalışmaları başlattık. Yem ihtiyacı olan yurttaşlarımıza özellikle Sancaktepe ve Tire'de acilen yem temin ettiğimizi söylemek isterim. Su depoları yanan vatandaşlarımız için de çalışıyoruz. Bahçesi ve bostanı olan vatandaşlarımızın 12'sine 5'er tonluk su deposu, Doğançay'da yine aynı şekilde su depoları dağıtıyoruz. Arıları olan vatandaşlarımıza kovan yardımı yapacağız. "

YANAN AĞAÇLARI KURTARMAK İÇİN ÇALIŞMA YÜRÜTÜLECEK
Başkan Tugay konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Kısmen yanan ağaçların yaşamlarını devam ettirmeleri için İzmir Planlama Ajansı'nın koordinasyonu ile çalışma başlattık. Budamaları, kök bakımı, sulama ve beslenmeleri için gübre takviyesi gibi çalışmalarla kurtarabildiğimiz kadar ağacı kurtarmak istiyoruz. Kaybettiğimiz alanlarda yeniden oluşmalarının bu iklim şartlarında adeta imkansız olduğunu belirtmek istiyorum. Kendi haline bırakalım yeniden çıkar deniliyor. Marmaris, Milas, Köyceğiz'deki yangınları hatırlıyorsunuz. Orman kendini yeniler. Ağaç dikmeye gerek yok dendi. Bugün gidip bakarsanız oraların tamamen kuruduğunu görebilirsiniz. Kaybettiğimiz ormanlar yerine gelmiyor. Fidanları dikmek yetmez onlara aynı zamanda yakından bakmak lazım. Orman kendi kendine çoğalmıyor. Bu iklim şartlarında imkansız. Ağaçlandırma çalışması yapacaksak fidanlara gözümüz gibi bakmamız gerekiyor. Fidan kampanyası başlatan kişi ve kurumlar var. Bunların diktikleri fidanların kuruyup kurumadığını sorgulamamız lazım. Yoksa vatandaşlarımızın iyi niyetini sorgulamalarına neden oluruz. "

UÇAK ALIMI KAMPANYASINDA 1 MİLYON 736 BİN TL TOPLANMIŞ
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Tunç Soyer döneminde uçak alımı için yaptığı kampanya ile ilgili bilgi veren Başkan Tugay şunları kaydetti:

"Uçak alımı ile ilgili konu oldu. Mevzuat gereği belediye uçak alamıyor. Böyle bir alım için Orman Bakanlığı ile aramızda bir protokol yapılması, hatta Ulaştırma Bakanlığı ile de protokol gerekiyor. Bunanla ilgili bir adım söz konusu değil. Uçak alımı konusu, yangına müdahale yetersiz olduğu için vatandaşlarımızın talebi ile gündeme geldi. Bırakın uçağı helikopteri karadan ekiplerimizin bölgeye girmesi Orman Genel Müdürlüğü'nün iznine tabi. Bazı noktalara siz girmeyeceksiniz deniliyor. İtfaiyemiz o alanlara giremedi. Karada bile bu durum böyleyken, havada belediyeye uçak uçurma izni verilmesi zor. Afetlere ve yangınlara müdahalelerin, AFAD gibi kurumlar üzerinden değil, her gün 24 saat nöbet bekler gibi çalışan yerel yönetimlere yetki verilmesi gerekir. Bize devletimiz bakanlıklar, Orman Bölge Müdürlüğü derse ki 'Bizim elimizde yeterince uçak yok, siz alın' dün genel başkanımızın da dediği gibi bu sorumluluğu almaya hazırız. Sayın Tunç Soyer döneminde 2019'daki yangınlardan sonra uçak alımı kampanyası başlatıldığı ve bir miktar para toplanmasına rağmen uçak alınmadığı eleştirisi var. Yangın sonrası 'İzmir küllerinden doğacak' kampanyası başlatılmış. Paranın kullanımı ile ilgili pek çok madde bildirilmiş valiliğe. Bunlardan biri de hava aracı alınması. Ancak toplamda 1 milyon 700 bin TL toplanmış. Hiçbir şekilde uçak alamazsınız. O günkü şartlarda belediye yetkilileri 50 tane römork almış. 50 çeşit bitki fidanı alınmış. Bunlar 200 dönümlük yere dikilmiş. İki tane de prefabrik yapı alınmış. Bu nerelerde kullanıldığı ile ilgili bilgi de valiliğe bildirilmiş. Cevabı devlet makamlarında olan bir bilginin siyasetçiler tarafından paylaşılmasını etik bulmuyorum. 1 milyon 736 bin lira para toplanmış. 

SAYGILI'YA ÇAĞRI: "KISIR TARTIŞMALARDAN UZAKLAŞALIM"
Yangınlar sonrası bazı siyasiler ile AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı'nın eleştirilerine yanıt veren Başkan Tugay sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yangın başladığından beri tüm yurttaşlarımız nasıl yardımcı olabiliriz diye arıyor. Çok değişik kanallardan ulaşan vatandaşlarımız, değerli kurumlarımız var. Onlar bize çok derin duygular hissettiriyor. İzmir kadim bir kent. Vicdanı ve derin ruhu olan büyük bir kent. İzmir dayanışmadır. İzmir'in vicdanı harekete geçmiştir. Hepsi sağ olsun, var olsun. Bu vesile ile böyle bir kente başkanlık yapmaktan onur duyduğumu tekrar söylemek isterim. Bize düşen bu şartlar altında yeni yangınların çıkmasını önlemek, en hızlı şekilde söndürmek için ne gerekiyorsa onu yapmaktır. Bunun için her şeyi yeniden gözden geçirmeye karar verdik. Devletimizin kurumları ile bu konuyla ilgili görüşmeler gerçekleştireceğiz. İsim telaffuz ederek AK Parti İl Başkanı Bilal Saygılı bana bazı sorular sordu sosyal medyadan. Bir laf kavgasına giriyormuş gibi olmasın diye cevap vermedim. Saygısız ifadelerle bizi suçlayanları milletimizin vicdanına havale ediyorum. Sayın başkan o soruların cevabı sahada olan herkesin bilgisi dahilinde. Defalarca açıklamalarla karşılık verdik. Lüften bu kısır tartışmaların dışına çıkalım. Bu ülkeyi falanca partinin kurumları ile filanca partinin kurumları diye ayırmayalım. Lütfen yardımcı olun. Hep beraber yangınlar çıkmaması için, ya da da çıkanlara en etkili müdahaleyi yapabilmek için konuşalım. Kısır tartışmaları beklemiyor halk bizden. Bu milletin sadece bizden hizmet beklediğini, partizanlığın bölünmelere neden olduğunu, vatandaşı vatandaşa düşman ettiğini lütfen siz de görün. İzmirlilere şu sözü veriyorum. Bundan sonraki her yangında daha etkili mücadele eden bir İzmir Büyükşehir Belediyesi görevekler. Bİlimle ve akılla yönetmeye devam edeceğiz. Hiçbir vatandaşımızı mağdur etmeden yine halkımızla dayanışma içerisinde mağduriyetlerle ilgili gerekeni yapacağız. İzmir Büyükşehir Meclisi'ni olağanüstü toplantıya çağırdık. Yardımlarla ilgili meclis kararı alacağız. "

"YANAN ALANLARIN İMARA AÇILMASINI KABUL ETMEYECEĞİZ"
Yanan alanların imara açılması ile ilgili soruyu yanıtlayan Başkan Tugay, "Doğru bulmamız mümkün değil. Kentimizin genişleyeceği alanlar hali hazırda mevcut. Yeni imarı kabul etmeyeceğiz, karşısında duracağız. Özellikle şehre yakın alanlarda yoğun bir ağaçlandırma çalışması planlamış olacağız. Bu yolla art niyetli davrandığını gördüğümüz kişi ve kurumlar olursa halkımızla paylaşacağız" dedi.

 
Milli sporcu Asmin, tarladan çıkıp ringde ter dökecek!
 
MSB duyurdu: 8 terörist öldürüldü!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Urla'da önce tahsis, sonra imar!
Urla İçmeler'de İzmir Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı ...
''Polisiz'' yalanıyla 232 bin lirasını çaldılar!
İstanbul'da telefonla aradıkları kişiye kendilerini polis olarak tanıtıp, ...
15 bin ağaç tedavi edilerek hayatta tutulacak!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Yamanlar Dağı’nda yaşanan yangın sonrası ...
 
İzmir'de cinayet... Boynundan vurularak öldürüldü!
İzmir'in Bayraklı ilçesinde çıkan silahlı kavgada boynundan tabanca ile ...
Otobüs kazası: 1 ölü, 10 yaralı!
Aydın'ın Çine ilçesinde yoldan çıkan yolcu otobüsündeki 1 kişi öldü, 10 kişi yaralandı.
İzmir'de organize suç örgütüne operasyon: 15 gözaltı!
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İzmir'de organize suç örgütüne yönelik ...
 
Fatih Terim'den Seçil Erzan davasında ilk ifade: Biri paramı, diğeri itibarımı kullandı!
Teknik direktör Fatih Terim'in, Seçil Erzan davası kapsamında ilk kez ...
Eren Erdem CHP'den istifa etti!
Sosyal medya hesabından yapmış olduğu bir paylaşım nedeniyle ihraç istemiyle ...
Başkanın makam odasındaki eşyalar haczedildi!
Antalya'nın Döşemealtı Belediyesi'nin geçmişten gelen ve ödenmeyen borcu ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri