ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,7362
    Dolar
  • Euro
    35,4796
    Euro
  • Altın
    2.491,260
    Altın
  • Bist-100
    10.877,00
    Bist-100
  • ADANA
    24/33°
    ADANA
  • ANKARA
    18/27°
    ANKARA
  • ANTALYA
    24/29°
    ANTALYA
  • BURSA
    19/30°
    BURSA
  • ISTANBUL
    22/28°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    21/35°
    IZMIR
  • KONYA
    17/27°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
36 yıl sonra şehit sayıldı!
36 yıl sonra şehit sayıldı!
Ali Koç ifadeye çağrıldı!
Ali Koç ifadeye çağrıldı!
Bitcoin çakıldı... 4 ayın en düşük seviyesinde!
Bitcoin çakıldı... 4 ayın en düşük seviyesinde!
İngiltere'de sol 14 yıl sonra iktidar oluyor!
İngiltere'de sol 14 yıl sonra iktidar oluyor!
13 Haziran 2024 Perşembe - 15:04

Başkan Tugay'dan memur eylemleri açıklaması... ''Yasaya uyma zorunluluğumuz var''

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, "Sosyal denge tazminatında yasal sınırı aşmama" kararı sonrası süren memur eylemleriyle ilgili düzenlediği basın toplantısında, "Bütçe ile ilgisi yok. Tasarruf tedbiri değil, yasaya uyma zorunluluğu. Bunu yaparsak hakkınızda suç duyurusunda bulunulacağını, yargılanacağımızı ve bizim faiziyle birlikte geri ödeyeceğimizi söyleyen bir Sayıştay raporu var" dedi. Tugay, yasal sınır ile sendikanın istediği Arasında 10 bin TL'lik fark olduğunu açıkladı.

Başkan Tugay dan memur eylemleri açıklaması...  Yasaya uyma zorunluluğumuz var

SONKALEİZMİR-İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Kültürpark İzmir Sanat'ta basın toplantısı düzenleyerek memur eylemleriyle ilgili açıklamalar yaptı. Sendika ile aralarındaki tek anlaşmazlığın sosyal denge tazminatlarıyla ilgili olduğunu belirten Başkan Tugay, hükümetin bu konuda getirdiği yasal üst sınıra dikkat çekti. Tugay, "Yasaya uyma zorunluluğumuz var, konu bütçe tasarruf değil" dedi.

"SORUŞTURMA OLACAK"

Memur eylemlerini değerlendiren ve üzüntüsünü ifade eden Başkan Tugay şöyle konuştu:

Şu anda İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin memurlarının sendikasıyla aramızda bir görüş ayrılığımız var. Tamamen sosyal denge tazminatının miktarı ile ilgili. Onların bizden talepleri, bizim verebileceğimiz rakamla ilgili. İşçilerle alakası yok. İnsanların tabii ki talep etmeleri doğaldır. Taleplerinin karşılanmaması durumunda tepki göstermesi doğaldır. Diğer tarafında unutmamamız gereken bir şey var. Devlet memurları belediyede yapacak işleri tanımlamış olan arkadaşlarımızdır. Maalesef hepimizi gerçekten üzen görüntüler yaşandı. Meclis toplantısının düzenini bozmaya çalıştılar. Mesai saatinde belediye hizmet binası içerisinde yaşanan boyutuyla maalesef olmaması gereken bir şeydi. Bununla ilgili soruşturma olacak. Sendikanın talep ettiği sosyal denge tazminatı miktarı kanunun sınır olarak koyduğu miktarın üzerinde. Üzerine çıkmayı yapamıyoruz. İzmir dışında hemen hemen hiçbir yerde uygulanmayan bir durum. Geçen dönemde üzerine çıkmış. Ben imzalamadım sözleşmeyi. Sendikadaki arkadaşlarla bir araya geldik. Onlara bu konuyu yasal olarak aşamayacağımızı söyledim. Bana geçmişteki bazı kararları gösterdiler ama neticesinde elimde bir Sayıştay raporu var."

SAYIŞTAY RAPORUNDAN ÖRNEKLER VERDİ

Sayıştay'ın raporundan örnekler vererek açıklamasına devam eden Başkan Tugay şunları kaydetti:

"Sayıştayın daha önceki yıllara ilişkin aynı idare hakkında aynı konuda vermiş olduğu kesinleşmiş mahkeme kararını dikkate almak suretiyle mevzuata aykırı ödeme yapma konusunda ısrar eden belediye başkanı hakkında gerekli inceleme ve soruşturma yapılmasının uygun olacağının bakanlığa yazılmasının uygun olacağı diye gündemi var..Yine başka bir raporda diyor ki 'Mevzuata aykırı sözleşmeyi imzalayan belediye başkanının oluşan kamu zararından dolayı sorumluluğu bulunması' Bu ifadeler bizim artışı yapamaz hale getiriyor. Bütçe ile ilgisi yok, Tasarruf tedbiri değil, yasaya uyma zorunluluğu. Bunu yaparsak hakkınızda suç duyurusunda bulunacağını, yargılanacağımızı ve bizim faiziyle birlikte geri ödemesini söyleyen bir Sayıştay çalışma raporuna dayanarak yapamayacağımızı söylüyorum. Her türlü demokratik tepkiye saygı göstermekle beraber şunu söylemek istiyorum. Burada İzmir halkı adına görev yerine getiriyorum. Yasalarla belirlenmiş bir sorumluluğum var. Benim kendi özel şirketim değil. Her şeyi kendi kararımla yapamam. Burada harcanan her türlü para belediye bütçesindendir, halkın parasıdır. Doğruları yapmak zorunluluğum var. O nedenle yasal üst sınırın üzerine çıkamayacağımı tekrar tekrar söylemek istiyorum."

KARŞIYAKA DÖNEMİNİ ANLATTI

Başkan Tugay, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Karşıyaka Belediye Başkanlığı döneminde imzaladığı toplu sözleşmelerle ilgili soruyu yanıtlayan Tugay, şunları söyledi:

"Karşıyaka Belediye başkanı olduğum dönemde onlara benden önceki belediye başkanı bu hakkı vermişti. Ben yeni başlayan bir başkan olarak mevcut memur sayısını göz önüne alarak anormal bir artış yapmadan yasal sınırın bir miktar üzeri için imza attım, doğrudur. Ama daha sonraki aşamada benden çok yüksek bir artış istendiğinde bunu yapamayacağımızı söyledim. Yasal üst sınırı hükümet belirliyor. Orada 400 civarı memur ile ilgili karardı. Burada 6 binin üzerinde memur var. Olası bir zararı göze alamayacağınız bir durumdur. Bunu hiçbir belediye başkanı yapamaz."

ÜST SINIR İLE SENDİKANIN İSTEDİĞİ RAKAMI AÇIKLADI

Üst sınır ile sendikanın istediği arasındaki farkı anlatan Başkan Tugay, "8 bin 700 civarında bir sosyal denge tazminatı üst sınır olarak belirlenmiş durumda. Buna yol ve yemek gibi eklemeler yapılabiliyor. Bunlarla 12 bin liraya çıkarılabiliyor. Sendikanın istediği 22 bin lira. Konu para değil. Yasaya uyma veya uymamamız halinde maruz kalacağımız suçlama. Biz her zaman memurların toplu sözleşme hakkını savunduk. Hükümetin yasal üst sınır koymasını doğru bulmuyoruz. Bu kural şu an geçerli. Uymazsak soruşturma ve ceza mekanizması işleyecek. Memurların taleplerine duyarsız değiliz. Çalışanların yanındayız" dedi.

"BELEDİYE İLE İLGİSİ OLMAYANLAR VAR"

Kapıların kırılıp, barikatların aşılmasına varan memur eylemlerini değerlendiren Başkan Tugay, "Küçük bir grup arkadaşımızın biraz fazla gergin ve heyecanlı olduğunu gözlemliyorum. Bunun İzmir'e, İzmir'in Büyükşehir Belediyesi'nin bir memuruna yakışmayan bir davranış olduğunu düşünüyorum. Ancak açıkçası dışarıda toplanan insanların kaç tanesine bizim memurumuz olduğundan da emin değilim. Başka yerlerden başka insanlar davet edildi. Yani kalabalığın içerisinde kaç tane İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin memuru olduğunu bilmiyorum. Arkadaşlarımız yerinde bulunmayan memurlarla ilgili tespit yaptılar. Yani belediyeyle ilgisi olmayan insanların bile aşağıda kalabalık içerisinde olma ihtimali var" diye konuştu.

"SABİT DURMAKTA KARARLIYIZ"

Hükümetin yasal sınırına karşın AK Parti cephesinden yapılan eleştirilere de değinen Başkan Tugay sözlerini şöyle tamamladı:

"Hem böyle bir sınır koyup, hem de mecliste niye fazla para vermiyorsunuz diye eleştirmelerini yanlış buldum. Temmuz ayında maaş artışları olacak. Diliyorum memurlarımızın ihtiyaçlarını Karşılayacak, sorunlarını giderecek düzeyde bir memur maaş artışı yaparlar. Bu yasal sınırı da daha yukarıya çekmek ya da tamamıyla kaldırmak yine şu anda hükümetin inisiyatifi altında. Siyasi olarak yani kendi görevimizi yasal olarak sıkıntıya sokmayacak şekilde yapmak ve bu anlamda İzmir halkına yapmamız gereken hizmeti yapma konusunda sabit durmakta kararlıyız. "

 

 
Aslanoğlu'dan memur eylemi açıklaması: SORUNUN KAYNAĞI AKP İKTİDARIDIR...
 
İzmir'de palet fabrikasında büyük yangın!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir Büyükşehir'de memur isyanı sürüyor...
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin "sosyal denge tazminatında yasal sınırı ...
Başkan Yıldız'dan işten çıkarma açıklaması... 'Yurt dışında yaşayanlar bile var'
Çiğli Belediye Başkanı Onur Emrah Yıldız; belediye şirketlerinden işçi ...
Buca Belediyesi Ata Evi’nde bayrama hazırlık...
Buca Belediye Başkanı Görkem Duman, Ata Evi’nde bayram tıraşı olan Buca’nın ...
 
Seferihisar'da yaz spor okulları başlıyor
Seferihisar Belediyesi Yaz Spor Okulları, 11 ayrı branşta çocuklar ve ...
Karabağlar'da kurban dayanışması...
Karabağlar Belediyesi, sosyal belediyecilik anlayışı doğrultusunda yaklaşan ...
Gaziemir'de CV Bank, Mayıs ayında 94 kişiyi iş sahibi yaptı
İş arayan yurttaşlar ile personel arayan firmalar arasında köprü görevi ...
 
Seferihisar’da Robot Takımı kuruluyor
Seferihisar Belediyesi, gençlerin bilim ve teknoloji alanındaki yeteneklerini ...
Karşıyaka'da bayram mesaisi!
Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde ilçedeki tüm camilerde dezenfeksiyon ...
Başkan Sengel'den bayram mesajı.. ''Aile gibi çalışarak, birlikte bölüşerek...''
Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, yaklaşan Kurban Bayramı ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri