ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,7525
    Dolar
  • Euro
    35,0851
    Euro
  • Altın
    2.450,330
    Altın
  • Bist-100
    10.648,00
    Bist-100
  • ADANA
    25/34°
    ADANA
  • ANKARA
    18/27°
    ANKARA
  • ANTALYA
    27/32°
    ANTALYA
  • BURSA
    18/30°
    BURSA
  • ISTANBUL
    22/28°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    20/36°
    IZMIR
  • KONYA
    20/27°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Türk voleybolunun acı günü... Ahmet Göksu yaşamını yitirdi!
Türk voleybolunun acı günü... Ahmet Göksu yaşamını yitirdi!
Özgür Özel'den kazanan ceket açıklaması!
Özgür Özel'den kazanan ceket açıklaması!
İran'da seçim ikinci tura kaldı!
İran'da seçim ikinci tura kaldı!
Atatürk'ün fotoğrafını yakan lise öğrencilerine beraat!
Atatürk'ün fotoğrafını yakan lise öğrencilerine beraat!
26 Haziran 2024 Çarşamba - 09:49

Başkan Tugay'dan eylem yapan memurlara net mesaj: ''BİZİ GÖREVDEN ALIRLAR''

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, mali durumdan ertelenen projelere, süt kuzusundan Şaşal Su tesislerine, yeni yapılacak belediye hizmet binasından Karşıyaka Stadı'na kadar SONKALE aracılığıyla dikkat çeken mesajlar verdi. "Sosyal denge tazminatında yasal sınırı aşmama" kararı nedeniyle süren memur eylemleriyle ilgili de konuşan Tugay, "Sendikacı arkadaşlara defalarca anlattım. 'Siz yapın ileride ne olursa olsun.' diyorlar. Bile bile yapılmaz ki. Bizi görevden alırlar" dedi.

Başkan Tugay dan eylem yapan memurlara net mesaj:  BİZİ GÖREVDEN ALIRLAR

SONKALEİZMİR-İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, başkanlık koltuğuna oturduğundan bu yana yaşadıklarını ve geleceğe dair planlarını SONKALE'ye anlattı. 

Gazeteciler Abdullah Çelebi ve Bulut Mülhim'i makamında konuk eden Başkan Tugay, kentin sorunlarını ve çözüm planlarını dile getirdi, belediyenin ve bağlı şirketlerin mali durumu hakkında da bilgi verdi.

Yolun başında olduklarını ve başlangıç aşamasının sıkıntılarını yaşadıklarını söyleyen Tugay, "Büyükşehir Belediyesi büyük bir kurum. Aynı zamanda bir makine gibi. Harekete geçmesi yavaş yavaş oluyor. Bir süre sonra istediğimiz hıza gelecek her şey" dedi. 

Sorulara içtenlikle yanıt veren Başkan Tugay'ın röportajından öne çıkanlar şöyle:

"İŞÇİLERİN YÜZLERİNE BAKMAMA SEBEBİM..."

- İşçi eylemleri size geçmiş dönemden miras kaldı. Bu konuyla ilgili Neden yüksek perdeden bir tepki göstermediniz?

"Geriye dönük eleştiri getirmenin bana bir faydası yok. Geleceğe bakıp, mevcut durum neyse çözmek için çaba göstermek gerekiyor. Halk bizden bunu bekliyor. Gidip de geride geçmiş zamanda olan bir iş için kimseyle kavga etmenin anlamı yok. Sorun neyse ya da varsa çözmemiz lazım. Yoksa yeni sorun yaratmamak gerekiyor. Acaba dönüp baksam bu insanlar kimin yakınıdır. Çıkmaz mı, bulamaz mıyız diye düşündüm. Sonra dedim ki bu işe böyle yaklaşmayalım. O zaman işin kişiselleşmesi anlamına gelir. Belediye başkanlığı koltuğunda oturan insanan yaptığı işi kişiselleştirmesi kadar vahim bir hata düşünemiyorum. Bir kişinin bir başkasıyla çekişmesi şeklinde olmamalı. Bu işin doğasında ne gerekiyorsa onu yapmakla ilgili olmalı. İzmir'in sorunları belli. Belediyenin sorunları belli. Bunlarla ilgili çözümler üretmemiz gerekiyor. Falanca kişi filancanın yakını diye bir değerlendirme yapmamın anlamı yok. Geçmişte şöyle bir şey yaşadım. Hoşnut olmadığım bir insanın yakını işe alınmıştı. Ben adamı tanımıyordum. Yakınlığından dolayı işe alındığı için çalışmayan biridir diye düşündüm. Sonra adamı tanıdığımda aksine muhteşem çalışan biri olduğunu gördüm. Belki olumsuz yolla girmiş ama iyi bir insan ve iyi bir kazanım. Bizim bakmamız gereken şey insanların verilen görevi yapıp yapmadığı. Ona ihtiyaç olmadığı gibi şeyler. 



Eylem yapan insanları tanımamaya özellikle çaba gösterdim. Yüzlerine dikkatle bakmamamın sebebi budur. Çok iyi insanlar olabilirler. Çok başarılı işler yapabilirler, bilemiyorum. Onlar işe davet edilmiş, alınmış. İhtiyaç duyulmaması karanını dahi ben vermedim. İlgili birimlerin yöneticileri verdi. Ben kimseyi tanımıyorum. Kim işten çıktı, kimin yakınıdır bilmiyorum. Sadece mağdur olduklarını ifade etmelerini saygıyla karşıladığımı söyledim. Zaman zaman tacizkar tavırlarından rahatsız oldum ama doğru gördüğümüz noktadayız. Bugün belediyeyi rahatlatmak adına, gereksiz bir yükü taşımamak adına işten çıkıyorlar ki hukuki olarak bunu yapma hakkımız var. Deneme süresindeler." 

"BAZI İŞÇİLER FARKLI YERLERDE DEĞERLENDİRİLECEK"

Şu anki son durum nedir. İşçilerle orta yolu bulma, anlaşma durumu var mı?

"O zaman konuştuğumuzda bu arkadaşları çıkaracağız ama şunu da söyleyelim onlara dedik. En başında söyledik. 'İhtiyaç olduğunda uygunluk varsa tekrar işe alabiliriz, öncelik vereceğiz' dedik. Mağduriyet oluşacağı ortada. Bunun telafisi gerekiyordu onun için söyledik. Temizlik işlerinde ve ilaçlama işlerinde görevlendirilecek elemana ihtiyacımız var. Ondan dolayı alım yapacağız. İsteyen varsa değerlendireceğiz. Bazıları da istemiş, kabul etmiş. Hepsi değil ama diğerlerine de yeni ihtiyaç olduğunda duyuracağız."

100 MİLYONLARCA LİRALIK RAKAM ÇIKABİLİR

- Sosyal denge tazminatında yasal sınırı aşmama kararınız sonrası memur eylemleri de sürüyor. Bu iş nereye varacak, ne düşünüyorsunuz?

"Memurlarla ilgili sanki bir finansal tedbir gibi anlatılmaya çalışılıyor. Kesinlikle konu bu değil. Sayıştay'ın denetimlerinde çok net ifade edilmiş. Belediye başkanı hakkında soruşturma açılması, suç duyurusunda bulunulması diye ifade edilmiş. Yeni bir imza atarsak benim sorumluluğum olacak. Bundan önceki imzalar bana ait değil. Bugün imzayı attığım zaman direkt ben sorumlu oluyorum. Açık bir şekilde Sayıştay diyor ki 'Bunu yapmanız suç, ceza alacaksınız.' Zimmet çıkaracaklar ve onun dışında ceza verecekler. Büyük miktarda bir para. 100 milyonlarca liralık bir rakamdan bahsediyoruz. 6 binden fazla memur var. Bunu benim karşılayabilmem mümkün değil. Bunu sendikacı arkadaşlara defalarca anlattım. Sanki görüşmüyormuşuz gibi konuşuyorlar, doğru değil söyledikleri. Onların söylediği şu 'Siz yapın ileride ne olursa olsun.' Bana 'Siz zaten bu riskleri almak için başkan olmadınız mı?' dediler. Bile bile yapılmaz ki. Sonuçta alabileceğiniz risk var. Bizi görevden alırlar, ne anlamı kalacak ki yaptığınız mücadelenin. Nasıl bir ceza verileceğini bilemiyorum. Genelde bu aflar seçimlerden önce çıkar. 4 sene içerisinde bize 40 defa müdahale edebilirler. 

"KENDİMİ YALNIZ HİSSETMİYORUM"

- Memur eylemleri konusunda kendinizi yalnız hissediyor musunuz, parti genel merkezinden istediğiniz desteği alabildiniz mi?

"Kendimi yalnız hissetmiyorum. Başkalarından bir talepte bulunmadım. Genel başkanımızın bilgisi var. Yerel yönetimlerden sorumlu genel başkan yardımcımızın bilgisi var. Onların da onayını aldık. Haklı olduğumuz için kimse hayır diyemiyor. Türkiye'de İzmir Büyükşehir dışında büyükşehir belediyelerin hiçbiri yasal sınırın üstünde sosyal denge tazminatı ödemiyor. İzmir dışında İstanbul'da 3 ilçe varmış. Onların da biri ödemiyormuş. Bu iş İzmir'in sorunu. Memur sendikasındaki arkadaşlar bu hak kaybı anormal bir durum gibi davranıyor. Tercihte bulunabileceğim bir şey değil."

"SÜT KUZUSU YENİDEN BAŞLAYACAK"

- Türkiye'ye örnek gösterilen Süt Kuzusu Projesi şu an devam etmiyor. İzmir'in çocuklarına yeniden süt dağıtılacak mı?

"Göreve başlamadan kısa bir süre önce alım durdurulmuş, ihale yolu ile alım kararı verilmiş. Daha önce doğrudan kooperatiflerden alınıyordu. Daha sonra Sayıştay'ın denetimdeki eleştirisinden dolayı ihale ile alım kararı verilmiş. Biz bu kararı değiştiremediğimiz için o ihale sürecinin tamamlanmasını bekliyoruz. Şu anda alamıyoruz. Bu da geçmiş dönemde verilmiş bir kararın yüzünden. Bu da düzelecek. Eskisi gibi süt dağıtımı gerçekleşecek. Orada bir değişiklik olacak. Eskiden ihtiyaçlı ihtiyaçsız herkese veriliyordu. Artık ihtiyaçlı olanlara verilecek. Benzer sosyal yardımlarda da aynı durumlar var. Öğrencilere sağlanan destekler, bayram desteği gibi destekler... Araştırmalarımız gösterdi ki doğru veriler üzerinden sağlanmamış bu. Saha çalışması yürüten arkadaşlarımız inceyeyince ortaya koydular. Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığımız mevcut kayıtlardaki herkesin ihtiyaçlı olmadığını gördüler. Onu düzeltmeye çalışıyoruz şu an." 

TARIM LİSESİ PROJESİ İPTAL, OPERA BİNASI YERİNE KONGRE MERKEZİ!

- İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bazı projeleri ile ilgili durdurma kararı aldığınız söyleniyor. Nedir bunlar, sebebiyle açıklayabilir misiniz?

"Tarım Lisesi ihaleye çıkmıştı, iptal edilmişti. Onu tekrar düşünmüyoruz. Sanatoryumun 400-500 milyon lira civarında maddi ihtiyacı olduğuna eminim. Tarım lisesini de bugün yapmaya kalksanız 2 milyardan aşağı değil. Fuarda Bal Mumu Müzesi şeklinde yapılacak alanı gastronomi müzesine çevirdik, yapılıyor. Onun dışında önümüzde opera binası konusu var. Opera binasını inceledik, araştırdık. Opera binası olarak yapılması halinde Türkiye'den bir müteahhite veremediğimizi anladık. Yurt dışına verilmesi gerekiyor.Çok zor bir süreç. Ciddi bir maliyeti var. Bugün itibariyle en az 3 milyar ilave bir masraf gerektiğini anladık. Binanın projesini değiştirip, kültür merkezi ya da kongre merkezine dönüştürmeyi düşünüyoruz. Mimarıyla konuşuyorlar."

İZBETON VE İZSU'NUN MALİ DURUMUNU ANLATTI

- İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ve bağlı şirketlerin mali durumu nasıl? İşleyişi engelleyecek düzeyde borç var mı, varsa ne zaman düzelecek?

"İZBETON bir sürü yerde asfalt çalışması yapıyor. Ful sahadalar. Uzun süredir birikmiş çok sorun var, hepsine yetişemiyorlar. Bayramda bile 7 gün 24 saat çalıştılar. Bayağı bir yerde sorun çözdüler, devam ediyorlar. İZBETON'un aylık belli bir miktarda borçlanma durumu olmuş. Aldığımız tarihten Aralık sonuna kadar 2 buçuk milyar liralık bir borç durumu var. Vadesi gelenleri ödedik, bundan sonrasını da ödeyeceğiz. Ocak'tan sonra normale dönecek İZBETON. İZSU'da gelir gider ile ilgili sıkıntı var. Çıkan işçilerin tamamına yakını İZSU'dan çıktı. İZDOĞA ve İZENERJİ işçileriyiz diyorlar ama İZDOĞA ve İZENERJİ üzerinden alınıp İZSU'da görevlendirilmişler. Dolayısıyla İZSU'nun bütçesinden gidiyordu. Personel giderinde bir rahatlama oldu ama maliyetler ve sene başında yapılan bütçeye baktığımızda İZSU'nun yine sıkıntısı var. 6 ay-1 sene içerisinde rahatlayacağını öngörüyoruz. Büyükşehir Belediyesi personel ödemelerini yapıyor. Önemli projelerini yapıyor. Vadesi gelen borçlarını kapatıyor. Şu an iyi durumda."

"ŞAŞAL SU TESİSLERİ DEVREDİLEBİLİR"

- Tunç Soyer döneminde açılan ancak beklenen verimi sağlayamayan Şaşal Su tesisleri ne olacak? 

"Belediyenin bir su şişeleme tesisini işletmesi gerektiğini düşünmüyorum. Belediyenin zaten Badem Su ve İzmir Su işletmeleri var. Şaşalda kaynağın debisi azalmış durumda. Eskisi kadar verimli bir kaynak değil. Tarihi şeyi var. Hepimizin bildiği bir markaydı. Acaba bu tesisi başka birine devretsek, kiralasak diye söyledim. Olabilir dediler ama tesisin karlılığını artırabilmek için fizibilete çalışması yapmaya karar verdik. Bakacağız. Belediyenin finansal durumu açısından neyse doğru olan onu yapacağız. Emin olduğum bir şey var. Toplumun bir sosyal ihtiyacını ya da belediyeden beklenen bir ihtiyacı karşılayan bir yer değil. Orayı devretmek ya da kiralamak fizibıl olursa yaparız."

"KÜÇÜK BİR BİNA YAPMAK İSTEMİYORUZ"

- Yıkılan İzmir Büyükşehir Belediyesi ana binası yeniden yapılacak mı? Nasıl bir bina olacak?

"Yeniden tıpatıp aynısı yapılmayacak. Küçük bir bina yapmak istemiyoruz, daha büyük bir bina. Mümkün olduğunca ihtiyaçlarımızı karşılayacak. Ana bina olarak orada var olacak aynı zamanda mimarisiyle kente kalite katacak. İnsanlarımızın, belediye çalışanlarımızın iyi bir ortamda çalışmasını sağlayacak, insanlarımızın hizmet alacağı bir bina olsun diye uğraşıyoruz. Bir plan kararı almamız gerekiyordu. Kurula onaya gönderdik. Onaylanırsa ona göre projeyi yapıp başlayacağız. Aşama aşama ilerletiyoruz. Eskisinin aynısı değil. Biraz daha büyük ya da küçük olabilir. Taban alanında farklı oturması olabilir ama güzel bir bina yapacağız."

KARŞIYAKA STADI İÇİN GÖRÜŞME YAPILACAK

- Karşıyaka Stadı için taraftarlar somut bir şeyler bekliyor. Onunla ilgili çalışmalar ne aşamada?

"Yakında bir araya geleceğiz. Konuları derleyip toparlıyorum. Bilal Saygılı (AK Parti İzmir İl Başkanı) ile de konuşacağız. Randevular isteyeceğim. Gideceğiz, görüşeceğiz. Mesafe alacağız. Bunlar yapılacak."

KOKU SORUNUNU ÇÖZECEK PLANI ANLATTI

İzmir Körfezi'ndeki koku sorunu tamamen ne zaman bitecek?

"Şu dönemde artan bir koku olmadığına eminim. Daha önce var olan koku bir miktar devam ediyor. Yapmamız gereken işleri yapıyoruz. Bugünden yarına kısa vadede çözülecek bir konu değil bu. Altyapı, arıtmalarla ilgili planladığımız çalışmayı bitirdiğimizde kökünden bitecek bir sorun. Körfez de önemli bir temizlenme aşamasına geçecek. İster istemez kanallarla bağlantılılı. Drenaj noktalarıyla, arıtmayla bağlantılı. Kokuya neden olan bir çamur olayı var, ondan geliyor aslında kokunun çoğu. Onun bertarafı ile ilgili çürütme, kurutma tesisi yapılması lazım. Aziz Kocaoğlu zamanında yapılmış ama çalıştırılmamış. Sonra onun yapılması sağlanmamış. Bunu önemli görüyoruz. O tesisi yapacağız, ondan sonra çözülecek."

 
Menderes'te dev ekranda milli heyecan!
 
PKK/YPG'nin sözde Cezire sorumlusu öldürüldü!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Menderes'te dev ekranda milli heyecan!
A Milli Futbol Takımı'nın Avrupa Şampiyonası Grup Elemeleri son maçı Menderes'te ...
Hayatlarında ilk kez bisiklet sürdüler!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Kadın Çalışmaları Şube Müdürlüğü ve Zincir ...
Karabağlar’da Neşeli Sokaklar Mutlu Çocuklar Şenlikleri başlıyor!
Karabağlar Belediyesi’nin düzenlediği ve tüm yaz boyunca mahalleleri neşe ...
 
Çeşme'de satranç turnuvası heyecanı başladı!
Çeşme Belediyesi ve Türkiye Satranç Federasyonu işbirliği ile 23-30 Haziran ...
Torbalı'da hobi bahçelerine taviz yok!
Torbalı Belediye Başkanı Övünç Demir’in talimatı ile denetimlerini sıklaştıran ...
Ödemiş Belediyesi'nden mesai saatlerine sıcak hava düzenlemesi!
Ödemiş Belediyesi, hava sıcaklıklarının artması nedeniyle Park ve Bahçeler ...
 
Karşıyaka’nın gurur günü bayram coşkusuyla kutlandı!
Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Karşıyaka Spor Kulübü armasına ...
Bornova'da öğretmenlere tam zamanlı kadro!
Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, yarı zamanlı öğretmenlere verdiği ...
Çiğli Belediyesi’nden dil ve konuşma terapi desteği
Çiğli Belediyesi, konuşma bozukluğu ve zorluğu yaşayan vatandaşlara destek ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri