Merhaba değerli okurlarım;
Dün (6.Ekim.2019) Kordonboyu'nda değerli başkan Tunç Soyer'in İzmir Büyükşehir Belediyesi adına düzenlediği 'BOYOZ FESTİVALİ'ne katıldığımı ve orada karşılaştığım bana çok garip gelen bir durumu 'SON KALE İZMİR GAZETESİ'ndeki köşemden aktarmaya çalışmıştım. Bu noktadan sonra yazılacakların daha iyi anlaşılabilmesi için hemen aşağıda dünkü yazımın linkini tekrar veriyorum:
>> http://www.sonkaleizmir.com/yazar/Nerede-bu-Suriyeliler/452/ >>
Yazımın son kısmında görüldüğü üzere birkaç soru var. Neydi bu sorular?
''Nerede bu Suriyeliler? Nasıl birdenbire aynı noktada toplanabiliyorlar veya her zaman bulundukları yerlerde nasıl görünmez olabiliyorlar? Yoksa bu sistemi yöneten bir mekanizma mı var? ''Gelmeyin'' denince gelmiyorlar, peki ya ''Yürüyün'' denince hepsi birden aynı noktaya yürürler mi?'' vs..
Açıkçası üzerine düşünülmeye araştırılmaya değer bulduğum bir konuydu, ben de düşündüm araştırdım. Sanırım inanılması güç bazı şeyler buldum. Yazının devamı bu konuyla alakalıdır:
GHERBTNA (TEHCİR) APLİKASYONU!..
* * *
'Gherbtna' bizler için okunması bile zor anlamsız bir kelime gibi duruyor ilk bakışta, fakat biraz araştırınca aslında pek de öyle olmadığı hemen anlayabiliyorsunuz.
2014 yılında Suriye'deki savaştan kaçıp ülkemize sığındığı için üniversite okuyamayan yazılım meraklısı lise mezunu genç bir mülteci, aniden tüm android telefonlara uyumlu bir aplikasyon geliştiriyor. İnternet üzerinden indirilen bu yazılım Türkiye'de yaşayan Suriyeli mültecilere bazı kolaylıklar sağlamayı hedefliyor.
Yazılımın geliştiricisi genç MOUJAHED AKİL 'Euronews' ile yaptığı bir röportajda şöyle diyor:
''Türkiye'de yaşayan Suriyelilere yardım amaçlı başlattığımız projede amacımız onların yaşadıkları zorlukları hafifletebilmekti. Banka hesabı açmak,bilgi paylaşımı gibi konularda internet üzerinden bilgi alabiliyorlar.''
Kendisi de Türkiye’de yaşayan bir Suriyeli mülteci olan Akil, aplikasyonun çok yakında her işletim sistemine uyumlu hale geleceğini ve tüm akıllı telefonlarda kullanılabileceğini belirtiyor:
“Bu projeye iki kişi başladık. 8 ay içinde web sitemizi geliştirdik ve aplikasyona bir çok kısa yol ekledik. Şimdilik Android aplikasyonumuz var ama yakında iPhone ve Windows telefonlarına da uyumlu hale geleceğiz.”
Moujahed Akil'in tabii ki tek işi bu değil, kendisini yine kendi ağzından ACT HUMAN'a verdiği röportajla tanıyalım:
''Ben Suriye vatandaşı Moujahed Akil. Lisede 3 sene bilgi teknolojileri okudum. Liseden sonra Bilgisayar Sistem Mühendisliği Üniversitesine başladım fakat Suriye Savaşından dolayı üniversite eğitimimi tamamlayamadım.Türkiye’ye kaçtım ve Gaziantep’te ‘’Namaa Solution’’ isimli şirketi kurdum. Farklı bir toprak, bilmediğim bir dilin konuşulduğu, kuralları hakkında bilgim olmayan bu ülkede amaçlarıma ulaşmam kolay olmadı. Başarılı bir strateji ile Suriye Programlama endüstrisini geliştirmeyi ve yeni Uygulamaları (Apps) Orta Doğu ve Kuzey Afrika’ya getirmeyi amaçladım.Stratejimin ilk basamağında bazı organizasyon ve şirketlere işlerini otomasyona geçirip, organizasyonlarına yardım etmesi adına Web uygulamaları ve Akıllı Telefon uygulamaları sağlamaktı. İkinci olarak, ilk stratejime güvenerek, kendi ürünlerimi üretmeyi amaçladım. Allah’a şükür bugün kendi startup projelerim var ve şirketimde 20’den fazla çalışanım bulunmakta.Yakın zamanda piyasaya sürülen akıllı telefon uygulamam ‘’Ghrbtna’’ Türkiye’de yaşayan Suriyeli mültecilere yardım etmek ve destek olma amacı güder. Uygulama, internet sitesi ve Facebook sayfamızdan yararlanarak kullanıcılarımız yeni iş olanakları, yeni yasalar, eğitim, ticaret ve bu tarz bilgilere ulaşabilmektedir.Bugün yoğun çalışmalarımın karşılığını alıyorum. Hikayem ve uygulamam ‘’The Annual Google I/O Konferansında konu oldu. Bu konferansta ‘’Ghrbtna’’ Suriyeli mültecileri en çok etkileyen ve yardım eden uygulamalar arasına seçildi. Benimle ilgili kısa bir video gösterimi yapıldı. Bu videonun tamamı İstanbul’da çekildi. Sosyal medya ve televizyon kanallarına da çıkan ‘’Ghrbtna’’nın sponsoru Türkiye’nin en büyük iletişim şirketi olan TürkTelekom’dur.Son zamanlarda ikinci platformum olan ‘’Tarjemli live’’ı piyasaya sürdüm. Türkiye’de yaşayan mülteci ve yabancı vatandaşlara yönelik çeviri uygulaması olan bu uygulama kullanıcılarına tercüman sağlamaktadır. Günün her saati müsait olan çevirmenlerimiz Arapça, Türkçe ve İngilizce konuşmaktadır.Bu projeler sayesinde yönetim ve teknik alandan 10’dan fazla istihdam sağladım. Aynı zamanda 130 çevirmene ‘’remote’’ iş olanağı verdim.''
* * *
Yazıda sizin de dikkatinizi çeken bir şey oldu mu? İşin sponsoru ''Türk Telekom!''..
Yani Türkiye'de yazılımcı,mühendis,akıllı adam kalmadığı için Telekom mecburen bu Suriyeli lise mezunu pırıl pırıl mülteciye sponsor oldu diyorsanız konuyu burada kapatalım.Ayrıca öyle düşünenler pek haksız da sayımazlar. Çünkü bu cevheri tek keşfeden Telekom değil, Kanada ve Google'da hemen çakozlamış. ''Building Markets'' diye bir şirket kurmuşlar, KOBİ'leri yeni iş fırsatları ile buluşturuyorlar falan birlikte bu sıralar ..
Şirket adresi: İncilipınar Mah. Şehit Yusuf Erin Cad. Çayırlı İş Merkezi Sit. B Blok Apt. No: 8/2 Şehitkamil Gaziantep
Bu genç yaşında bir mülteci olarak sürdürdüğü dayanılmaz hayatın zorluklarını anlatmak amacıyla olsa gerek, Moujahed Akil'i hemen her an yabancı bir TV ekranında görmeniz çok olası. Ama ne hikmetse Türkiye'de çalışmasına,Türkiye'de bir mülteci olmasına rağmen görenimizi boşver,adını bile duyan hiç yok!
Son olarak bunu da ekleyelim:
Nedir bu?
Tük Telekom'un Suriyeyilere özel paketi. Bu paketi sen ben 25 TL'ye Suriyeli 19 TL'ye alabililiyor. Ayrıca Suriyelilere (operatör içi) yurt dışı ve içi konuşmada dakika sınırı bulunmamakta. Adı da ''AHLAN PAKET'' uzun yıllardır (Gherbtna'dan beri) var..
Çok şey var ama daha fazla uzatmadan sorulara geçelim:
1- Kimdir Moujahed Akil isimli bu genç mülteci?
2- Küresel bağlantıları nedir?
3- Tam olarak ne amaçla faaliyet göstermektedir?
4- Suriyelilerin kullandığı Gherbtna aplikasyonu onlar adına kolaylık sağlarken,bizler için bir tehdit oluşturmakta mıdır?
5- Gherbtna aplikasyonundan yapılan görüşmeler kontrol edilebiliyor mu,edilebiliyorsa ediliyor mu?
6- Yakın dönemde başımıza bela olan FETÖ'nün kullandığı ''Bylock'' ile benzerlikleri veya farkları nelerdir?
Yüce Türk Milleti adına bir Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olarak naçizane sorularımdır.
Saygılarımla...
Yazdır
Önceki sayfa
Sayfa başına git
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |