ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    33,9916
    Dolar
  • Euro
    37,8380
    Euro
  • Altın
    2.821,270
    Altın
  • Bist-100
    9.577,00
    Bist-100
  • ADANA
    23/34°
    ADANA
  • ANKARA
    19/28°
    ANKARA
  • ANTALYA
    25/30°
    ANTALYA
  • BURSA
    21/31°
    BURSA
  • ISTANBUL
    24/28°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    22/35°
    IZMIR
  • KONYA
    20/27°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Koronvirüsün yeni varyantı hızla yayılıyor!
Koronvirüsün yeni varyantı hızla yayılıyor!
Özgür Özel'den Bilal Erdoğan'a tepki: Madem siyaset yapıyorsun karşılığını alırsın!
Özgür Özel'den Bilal Erdoğan'a tepki: Madem siyaset yapıyorsun karşılığını alırsın!
2 yaşındaki bebek ölü bulundu!
2 yaşındaki bebek ölü bulundu!
Bakanlıktan 327,3 milyon lira fahiş fiyat cezası!
Bakanlıktan 327,3 milyon lira fahiş fiyat cezası!
28 Temmuz 2024 Pazar - 09:31

Zorlu’dan "Döngüsel Ekonomi Eylem Planı" çağrısı

Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu, kaynakların verimli kullanıldığı, sürdürülebilir bir model olan döngüsel ekonomiyi uygulamanın kaçınılmaz olduğunu belirterek, “Ülke olarak hem ekonomimize sağlanacak katkı hem de AB ile ticari entegrasyondan maksimum yararlanmak için döngüsel ekonomi modeline geçmemiz gerekiyor. AB’ye adaptasyonu sağlayacak Döngüsel Ekonomi Eylem Planımızın bir an önce uygulamaya konmasını bekliyoruz” dedi.

Zorlu’dan  Döngüsel Ekonomi Eylem Planı  çağrısı

ESİAD Sürdürülebilirlik ve Sosyal Politakalar Yuvarlak Masası’nın katkılarıyla düzenlenen “Döngüsel Ekonomi Modeli: Kağıt ve Plastik İyi Uygulama Örnekleri” konulu webinar toplantısında başarılı uygulamalar ele alındı. Moderatörlüğünü İnci Holding CEO’su, ESİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Sürdürülebilirlik ve Sosyal Politakalar Yuvarlak Masası Başkanı Neşe Gök’ün üstlendiği toplantıda İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD) Genel Sekreteri Konca Çalkıvik, derneğin Türkiye’deki çalışmaları hakkında bir sunum yaptı. Toplantıda, Çukurova Kağıt ve Ambalaj Grubu Grup Sürdürülebilirlik Yöneticisi Çisem Sarıçiçek, Viking Kağıt ve Selüloz A.Ş. Üretim ve Projeler Müdürü Anıl Mucuk, Bareks Plastik Film A.Ş. Genel Müdürü Yiğitcan Çelikoğlu da kendi şirketlerinden iyi uygulama örneklerini anlattı.

SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRÜN POLİTİKASI

Toplantıda konuşan ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu, Avrupa Yeşil Mutabakatına uyum ve Türkiye-AB gümrük birliğinin güncellenmesine hazırlık konusunun önemli gündem maddeleri arasında yer aldığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

“AB’nin yeni ekonomik büyüme stratejisi olarak kabul edilen Yeşil Mutabakatın en önemli bileşenlerinden biri de döngüsel ekonimidir. Atığın geri dönüştürülerek yeniden değerlendirildiği, kaynak verimliliğinin sağlandığı, hammadde maliyetinin azaltıldığı, sürdürülebilir ve yenilikçilik temelli döngüsel ekonomi sistemi tüm dünya için kaçınılmaz hali geliyor. Nitekim AB tarafından Yeşil Mutabakat hedeflerini ve Yeni Sanayi Stratejisini tamamlayıcı nitelikte olan ‘Döngüsel Ekonomi Eylem Planı” kabul edildi. Bu kapsamda öncelikli olarak bazı sektör ve ürün değer zincirleri belirlendi. Bunlar arasında; elektronik ve bilişim teknolojileri, piller ve araçlar, ambalaj, plastikler, tekstil, yapı malzemeleri, gıda, su ve besinler yer alıyor. Bizim de hem ülke ekonomisine sağlayacağı katkı, hem de AB ile aramızdaki gümrük birliği ve ticari entegrasyondan maksimum yararlanmak bakımından döngüsel ekonomi modeline ve sürdürülebilir ürün politikasına geçmemiz gerekiyor. Türkiye’nin Yeşil Mutabakat Eylem Planında ifade edildiği üzere AB’nin Döngüsel Ekonomi Eylem Planına adaptasyonu sağlayacak bir Döngüsel Ekonomi Eylem Planının bir an önce uygulamaya konmasını bekliyoruz.”

GÜÇLERİMİZİ BİRLEŞTİRMELİYİZ

EİSAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Sürdürülebilirlik ve Sosyal Politikalar Yuvarlak Masası Başkanı Neşe Gök de, ESİAD’ın 14. Döneminin ilk panelini gerçekleştirmekten mutluluk duyduğunu belirterek, “Bundan sonra da yüz yüze ve webinar şeklinde pek etkinlik düzenleyeceğiz. Sürdürülebilirlik ve Sosyal Politikalar Yuvarlak Masası olarak 22 Mart haftasında Su temalı bir yüz yüze seminerler dizisi, belki mini bir zirve şeklinde düzenlemeyi hedefliyoruz. 24 Ekim’de sürdürülebilirlik raporlaması üzerine konuşacağımız bir webinarımız olacak. 16 Ocak tarihinde üyelerimizden gelen taleplere göre şekillendireceğimiz bir webinar daha düzenleyeceğiz. Sürdürülebilirlik konusu çok önemli. Bu yüzden güçlerimizi birleştirmeli, bu konunun bayraktarları olmalıyız” diye konuştu.

YAŞANABİLİR BİR DÜNYA İÇİN ÇALIŞACAK SON NESİLİZ

Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD) Genel Sekreteri Konca Çalkıvik de, Döngüsel Ekonomi Platformu’ndan, iş dünyasının özellikle plastik ve kağıda yönelik yaptığı çalışmalardan ve döngüsel ekonomi eylem planı projelerinden söz etti. SKD’nin 14 ana, 45 alt sektörden 160 üyesi olduğunu anlatan Çalkıvik, “Bu konuda hepimizin amacı gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak ama bu konuda da çalışma yapması gereken son nesil biziz. O yüzden bu konulara dikkatle eğilmemiz lazım. Üyelerimizin üç konuda çalışma yapmasını sağlamaya çalışıyoruz. Bunlar net sıfır emisyona ulaşmak, doğa pozitif olmak ve eşitsizlikleri azaltmak. Çünkü dünyanın sorunlarını ancak bu üç konuya odaklanırsak çözebileceğimize inanıyoruz. Türkiye’nin Döngüsel Ekonomi Eylem Planı’nın bu yılın içerisinde yayınlanmasını bekliyoruz. Böylece döngüsel ekonomi bir çatıya da kavuşmuş olacak mevzuat açısından” dedi. İş Dünyası Plastik Girişimi projesini de anlatan Çalkıvik, “Projemizin birinci fazına katılan 6 sektörden 43 şirket, 44 bin 279 ton plastik atığı azaltacağını taahhüt etmişti. Yüzde 173’lük bir gerçekleşme oldu. 76 bin 443 ton plastik azaltıldı. Önümüzdeki dönem şirket sayısını 100-150’ye çıkarmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

BAŞARILI ÖRNEKLER

Bakioğlu Holding şirketlerinden Bareks Plastik Film A.Ş. Genel Müdürü Yiğitcan Çelikoğlu, Ar-Ge merkezlerinin yarattığı Reborn sürdürülebilir ürün grubunu anlatarak, “Minimum miktarda ambalaj kaynağıyla maksimum miktarda gıdayı korumak gibi bir göreve sahibiz. Bunu yaparken mümkün olduğu kadar geri dönüştürülmüş malzemeyi ürünlerimizde kullanıyoruz. Ürettiğimiz ürünlerin de mümkün olduğu kadar geri dönüştürülebilir olmasını sağlamaya çalışıyoruz” dedi. Çukurova Kağıt ve Ambalaj Grubu Grup Sürdürülebilirlik Yöneticisi Çisem Sarıçiçek de, yarattıkları döngüsel iş modelinden söz ederek, lojistik operasyonlarda yaptıkları optimizasyonu anlattı. Sarıçiçek, “Bu optimizasyon ile 3.5 ton karbondioksit eş değerinde karbon salımını 2 tona düşürdük. Yani taşınan ağırlık başına emisyon azaltımı yüzde 43’e tekabül ediyor” ifadelerini kullandı. Viking Kağıt ve Selüloz A.Ş. Üretim ve Projeler Müdürü Anıl Mucuk ise içecek kutularındaki selülozdan temizlik kağıdı ürettikleri ödüllü projeleri hakkında bilgi verdi. Mucuk, “Türkiye’de şu anda yılda 75 bin ton içecek kutusu tüketimi var. Bunlar tamamen çöpe gidiyordu. Bu patentli teknolojiyi ülkemize kazandırarak doğa dostu temizlik kağıtları üretimine başladık. Viking kağıt olarak üretimimizin yüzde 100’ünü geri dönüşüm üzerinden yapıyoruz” dedi.

 
İzmir Ekonomi'ye akreditasyon gururu...
 
İzmir'de 94 kaçak göçmen kurtarıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Toplu sözleşme ikramiyesi belli oldu... Bozdur bozdur harca!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, sosyal medya hesabından ...
Emekliye kötü haber... Yine reddettiler!
TBMM Genel Kurulunda emekli aylıklarıyla ilgili grup önerisi AK Parti ...
2'nci el otomobilde yüzde 25 daralma!
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre haziran ayında 2023 yılının ...
 
Motorine indirim geliyor!
Gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere motorin grubuna indirim geliyor.
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı!
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bugün gerçekleştirdiği toplantıda ...
Bakan Şimşek: Riskler azalıyor, normalleşme sürüyor!
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, uygulanan program sayesinde risklerin ...
 
EİB'den 18,2 milyar dolarlık ihracat!
Yıllık 18,2 milyar dolar ihracat yapan Ege İhracatçı Birlikleri (EİB)’nde, ...
Merkez Bankası'ndan yeni döviz önlemi!
Yüksek faiz ve yatay döviz kuru nedeniyle firmalar döviz cinsi kredilere ...
Bitcoin'de sert yükseliş!
En büyük kripto para birimi Bitcoin'in fiyatı, son 24 saatte yüzde 5,9'a yakın değer kazandı.
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri