ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    34,4759
    Dolar
  • Euro
    36,1960
    Euro
  • Altın
    2.960,080
    Altın
  • Bist-100
    9.368,00
    Bist-100
  • ADANA
    23/34°
    ADANA
  • ANKARA
    19/28°
    ANKARA
  • ANTALYA
    25/30°
    ANTALYA
  • BURSA
    21/31°
    BURSA
  • ISTANBUL
    24/28°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    22/35°
    IZMIR
  • KONYA
    20/27°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Vergi borçları silinecek mi?
Vergi borçları silinecek mi?
CHP'li Türeli ekonomi vurgusu... 'Dünyada 72. sıradayız'
CHP'li Türeli ekonomi vurgusu... "Dünyada 72. sıradayız"
Teğmenlerden flaş açıklama...
Teğmenlerden flaş açıklama...
Selma Ateş'e saldırının azmettiricisi ev hapsinde iki kişiyi öldürüp kaçtı
Selma Ateş'e saldırının azmettiricisi ev hapsinde iki kişiyi öldürüp kaçtı
7 Eylül 2023 Perşembe - 17:46

Yeni vergi ve zamlar yolda!

Vergi uzmanları, dün açıklanan OVP ile otomobilden konuta kadar çeşitli alanlarda yeni vergilerin gelebileceğine yönelik sinyallerin verildiğini aktardı. Peki OVP hangi alanlarda yeni vergilerin geleceğine, mevcut hangi vergilere ise yeni zamlar geleceğine işaret ediyor?

Yeni vergi ve zamlar yolda!

Dün açıklanan ve 2024-2026 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program’da (OVP) vatandaşın vergi yükünü artıracak yeni düzenlemelere işaret edilmesi dikkat çekti.

OVP’de yer alan tahminlere göre hükümet, bütçe açığının 2023 için 1,6 trilyon TL, 2024 için 2,65 trilyon TL, 2025 için 1,82 trilyon TL ve 2026 için de 1,82 trilyon TL olacağını öngörüyor.

Devlet harcamalarındaki artışın 2025’ten itibaren yavaşlayacak olmasına ilişkin tahmin, bütçe açığını daraltma hedefleriyle orantılı.

Ancak yeni vergiler koyarak ya da vergi oranlarını artırarak bu açığın kapatılması yoluna gidileceğinin işareti, vergi gelirleri tahminlerinde dikkat çeken artışlarla ortaya konuldu.

OVP’de yer alan tahminlere göre hükümet, vergi gelirlerinin bu yıl yüzde 81,4 oranında artarak 4,2 trilyon TL’yi aşacağını öngörüyor.

Vergi gelirlerinin 2024’te 73 artışla 7,4 trilyon TL’ye çıkması beklenirken, 2025’te bu rakamın yüzde 28,5 artışla 9,6 trilyon TL’ye ve 2026’da ise yüzde 19,3 artışla 11,4 trilyon TL’ye yükseleceği tahmin ediliyor.

YENİ EMLAK VERGİSİ SİNYALİ, KONUTTA YENİ ZORUNLULUK

OVP’de yer alan vergi düzenlemelerine ilişkin dikkat çeken noktalardan biri, doğrudan vergilere yönelik. İlgili maddede ‘orta vadede doğrudan vergilerin payının artırılacağı’ yazıyor.

Bu ifadeye ilişkin sozcu.com.tr’ye değrelendirmelerde bulunan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Batı, bunun gelir, kurumlar, emlak, MTV ve değerli konut vergisinin kapsamının genişletilip ya da vergi oranlarının artırılacak olması anlamlarının çıkarılacağını söyledi.

“Bu kapsamda gayrimenkul alım-satımlarında ekspertiz zorunluluğu geliyor. Kişiler artık belirlenecek yeni tutar üzerinden harç ödeyecek, müteahhitler de o tutar üzerinden gelir ya da kurumlar vergisi verecek” diyen Doç. Dr. Batı, “KDV de bu yeni tutar üzerinden, varsa hesaplanacak. Bunun dışında, emlak vergisi yeniden yazılıyor” diye konuştu.

‘2000 CC VE ÜSTÜ ARAÇLARDA ÖTV ARTABİLİR’

OVP’de vergi düzenlemelerine ilişkin maddelerden biri de karbon vergisiyle ilintili. İlgili maddede karbon vergisi niteliği taşıyan vergilerin yeniden gözden geçirileceği ve tamamlayıcı karbon vergisinin ekonomik etkilerinin analiz edileceği belirtiliyor. Doç. Dr. Batı, bu maddeyi 2 bin CC ve üstü lüks araçlara yeni ÖTV artışı gelebileceği şeklinde değerlendirdiğini söyleyerek şunları söyledi:

“Bu tarz vergiler kapsamında, benzin ve dizelle çalışan araçların ÖTV ve MTV’sinde artışa gidilip, elektrikli araçlara ise teşvik amaçlı düşük oranlı vergi düzenlemeleri gelebileceğini düşünüyorum.”

VERGİ TABANI GENİŞLETİLECEK: KKM’YE, KRİPTO VARLIĞA VE PIRLANTAYA…

OVP’deki vergi düzenlemelerine yönelik bir diğer madde de ‘vergi tabanının genişletilmesine’ ilişkin… Bu kapsamda, kamu mali yönetiminde sağlıklı gelir kaynaklarının artırılması için vergi tabanının genişletilecek olmasından söz ediliyor. Doç. Dr. Batı bu maddeden hareketle, daha önce vergi alınmayan ürünlerin de artık vergi kapsamına alınacak olması ihtimaline işaret ediyor. Bunlara Kur Korumalı Mevduat’tan (KKM) elde edilen gelirler ve kripto varlıklardan elde edilecek gelirlerin vergilendirilmesinin örnek verileceğini aktaran Batı ayrıca, pırlanta ve altın gibi kıymetli madenlerden ÖTV alınmasının da bu kapsamda değerlendirilebileceğinin üzerinde durdu.

80’LERİN BAŞINDAKİ VERGİ YENİDEN Mİ GELİYOR?

Batı ayrıca, 1982-1998 yıllarında uygulanan gelir vergisi kapsamındaki ‘hayat standardı esasının’ yeniden hayata geçirileceğine ilişkin sinyaller alındığını da bildirdi.

Hayat standardı esası, bazı meslek gruplarının düşük gelir elde ettikleri durumlarda da gelir vergisi ödemek durumunda kalmalarına ilişkin bir uygulama. Örneğin bir doktor, mali müşavir ya da avukat bu yıl zarar etse de hayat standardı esasına göre belirlenen tutarda gelir vergisi ödemek zorunda kalıyor.

EK BÜTÇEYE RAĞMEN! AÇIĞIN MİLLİ GELİRE ORANI %6,4

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Binhan Elif Yılmaz ise, bu yıl mevcut bütçenin yüzde 25'i kadar ek bütçe çıkarılmasına rağmen yine de yüksek miktarda bütçe açığı verilecek olmasına dikkat çekiyor.

“Mali disiplindeki bu bozulmanın 2024 yılında da devam edeceği öngörülüyor” diyen Prof. Dr. Yılmaz, “2024 için de 2023’te de olacağı gibi, bütçe açığının milli gelire oranının yüzde 6,4 olarak gerçekleştikten sonra ancak 2025'te yüzde 3,4'e indirilmesi hedefleniyor” dedi.

“2023’te ek bütçe 5,6 trilyon TL'lik bir büyüklüğe ulaşsa da harcama düzeyi 6,6 trilyon olarak gerçekleşecek” diyen Yılmaz, “Yüksek enflasyonun bütçe harcamalarını nominal olarak artırması sonucu hem bütçenin mal ve hizmet harcamaları ve cari transferleri ile bütçenin en önemli yükü olan personel harcamaları artmaya devam edecek” değerlendirmesinde bulundu.

‘HAZİNE’NİN FAİZ YÜKÜ ARTACAK’

“2024 yılı için programlanan bütçe harcaması 11,1 trilyon TL ve bu rakam ek bütçeyle büyüyen 2023 yılı bütçe harcamalarının %70 oranında artması anlamına geliyor” diyen Prof. Dr. Yılmaz, şöyle devam etti:

“Ancak bütçe harcamaların artış hızı 2025 ve 2026 yıllarında bir önceki yıla göre yüzde 15'e düşüyor. 2024’te de bütçe, harcamacı yapısına devam edecek, bu yapıda yerel seçimlerin etkisi kendisini gösterecek. Ancak 2025 ve 2026 yıllarında maliye politikasının oldukça sıkılaştığına şahit olacağız.

Bütçe harcamaları içinde borç faiz giderlerinin oranı 2023'te yüzde 9 olarak gerçekleşecek olsa da, iç borç stokundaki hızlı artış ve sıkı para politikasının DİBS faizlerini yukarı yönlü etkilemesi ile hazinenin faiz yükü artacak ve gelecek yıllarda borç faiz giderleri kademeli olarak artarak 2026 yılında bütçe harcamalarının yüzde 15'ine kadar çıkacak.” SÖZCÜ

Etiketler:
 
Eskinazi, OVP'deki ihracat hedefini yorumladı: "Finansman ve döviz kuru anahtar olacak"
 
Prof. Ercan büyük deprem beklenen 11 ili açıkladı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Eskinazi, OVP'deki ihracat hedefini yorumladı: "Finansman ve döviz kuru anahtar olacak"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Orta Vadeli Program ...
ESİAD Başkanı Zorlu'dan OVP açıklaması: "Kararlılıkla uygulanmalı"
ESİAD Başkanı Sibel Zorlu, enflasyonla mücadele için açıklanan orta vadeli ...
Yorgancılar'dan OVP yorumu: "Gerçekçi yaklaşımlar umut verici"
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, “Açıklanan Orta Vadeli ...
 
Kuru incirde ihracat hedefi 300 milyon dolar!
Cennet meyvesi kuru incirde yeni sezona başlama heyecanı yaşanıyor. Türkiye’nin ...
Kredi kartı kullanımına sınırlama!
Hükümetin dün açıkladığı Orta Vadeli Program‘daki (OVP) hedeflerinden ...
Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan ek MTV açıklaması!
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), "Ek MTV'yle ilgili olarak Anayasa Mahkemesine ...
 
EİB’nin ihracatında düşüş... Eskinazi: ''Zamlar belimizi büktü''
Ege İhracatçı Birlikleri’nin ağustos ayı ihracatı 1 milyar 522 milyon ...
LPG'ye zam geldi!
Akaryakıt fiyatlarındaki zam yağmuru devam ediyor. Son olarak bu gece ...
LPG'ye bu gece zam geliyor!
LPG'ye bu geceyarısı uygulanacak şekilde 1 lira 30 kuruşluk zam yapılacağı öğrenildi
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri