ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    38,0973
    Dolar
  • Euro
    43,1067
    Euro
  • Altın
    3.946,470
    Altın
  • Bist-100
    9.394,00
    Bist-100
  • ADANA
    8/22°
    ADANA
  • ANKARA
    0/16°
    ANKARA
  • ANTALYA
    11/25°
    ANTALYA
  • BURSA
    4/19°
    BURSA
  • ISTANBUL
    7/15°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    9/21°
    IZMIR
  • KONYA
    2/14°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
İklim Kanunu Teklifi Genel Kurul'dan döndü: Komisyonda tekrar görüşülecek!
İklim Kanunu Teklifi Genel Kurul'dan döndü: Komisyonda tekrar görüşülecek!
Yine tavuk döner, yine hijyen skandalı!
Yine tavuk döner, yine hijyen skandalı!
İyi Partili belediye başkanı partisinden istifa etti
İyi Partili belediye başkanı partisinden istifa etti
Özgür Özel'den Devlet Bahçeli'ye flaş İmamoğlu yanıtı
Özgür Özel'den Devlet Bahçeli'ye flaş İmamoğlu yanıtı
14 Nisan 2025 Pazartesi - 10:54

Uzman isimden uyarı: "Kuraklığa hazır değiliz, geç kalındı"

Ege Bölgesi'nde sonbahar ve kış mevsimleri normalden daha kurak geçti. Yaşanılan kuraklığının uzun yıllardır beklendiğini aktaran Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, “2020'den sonra ciddi bir kuraklık yaşanacağını anlattık. Hazırlanmadık, bütün geçmiş ülkeler kuraklığa hazır. Ama biz değiliz. Çok geç kalındı" dedi.

Uzman isimden uyarı:  Kuraklığa hazır değiliz, geç kalındı

Ege Bölgesi'nde sonbahar ve kış mevsimleri normalden daha kurak geçti. Meteoroloji Genel Müdürlüğü 2024-2025 Su Yılı 5 Aylık Alansal Kümülatif Yağış Raporu'na göre, Ege Bölgesi'nde 1 Ekim-28 Şubat'ı kapsayan dönem yağış ortalaması metrekareye 373,4 kilogram iken bu sene aynı döneminde Ege'ye 269,6 kilogram yağış düştü. Beklenen yağışların olmaması barajlardaki doluluk oranlarını düşürürken, yaz aylarında gerçekleşebilecek kuraklık riskini de gündeme getirdi. Son yılların en kurak yıllarından birinin yaşandığını belirten Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, "Özellikle şubat ayında hava sıcaklığının çok soğuk olması yağışların da yüzde 74 gibi eksik yağmasına neden oldu. Mart ayında da yağışlar yüzde 20-25 eksik oldu" diye konuştu.

'HER KURAK DÖNEM BİZİ DAHA ÇOK VURMAYA BAŞLADI'

Türkiye'de geçmiş yıllarda kuraklık dönemleri yaşandığını anlatan Prof. Dr. Yaşar, “1970'li yılların başında kuraklık dalgası oldu ama nüfus 35 milyondu. 1990'lı yıllarda ikinci bir kuraklık dalgası geldiğinde nüfusumuz 55 milyondu. 2008'lerde büyük kuraklık geldiğinde nüfusumuz 70 milyona çıktı, şu anda 85 milyonuz. Her kurak dönem bizi daha çok vurmaya başladı çünkü nüfus çok arttı. Bu kadar nüfusa gıda gerekiyor. 1960'lı yıllarda 1,3 milyon hektar sulanabilir tarım alanımız şu anda 6,5 milyon hektar. Su da yok. Bu sene Batı Anadolu'da ciddi bir su ve kuraklık sorunu çıktı. Aydın ve Denizli'de 2021,2022 ve 2023'te pamuk üç defa sulanması gerekirken ikişer defa sulandı. 2024'te ikinci sulamayı da yapamadılar" ifadelerini kullandı.

'BÜTÜN ARITMALAR ÇALIŞMALI'

Su konusunda bir diğer sıkıntının kirlilik olduğunu aktaran Doğan Yaşar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yerel yönetim ve merkezi hükümetin bir araya gelip öncelikle su sorununu halletmeleri lazım. Bütün arıtmalar çalışmalı. Arıtılmayan hiçbir su denize, nehre verilmemeli. Arıtma tesislerinden çıkan gri sunun tarıma kazandırmamız şart. Nüfusumuz 85 milyona çıktı, her suyu kullanmamız gerekiyor. Bir sonraki kurak dönemde nüfusumuz 100 milyonu geçer. Bunları yapmadığımızda çok daha kötü durumda oluruz."

'SUYU HEBA ETMESEK BU KADAR KURAKLIK ÇEKMEYİZ'

Kuraklığı yaratan önemli faktörlerden birinin insanlar olduğunu aktaran Prof. Dr. Yaşar, “Suyu düzgün kullansak, heba etmesek bu kadar kuraklık çekmeyiz. Bütün dünyada kuraklık var. 2023'te dünyada bütün büyük belediyeler kurakçıl peyzaja geçti, İzmir'de hala çiçek dikiyoruz. İspanya'da çok su isteyen bitkilere su verilmedi. Kuyu açmak zaten yasak. Fransa'da kişilerin özel yüzme havuzlarından sular alındı. Bütün bunlar farkındalık yaratmak için yapıldı ama ülkemizde maalesef bunlar yok. Dünyada bütün gelişmiş ülkelerde gri su dediğimiz arıtma suları çok önemli bir kaynak teşkil etmeye başladı. Biz suyu arıtıp ve tarlamıza kazandırırsak çok avantaj kaydederiz. Zaman zaman dünyada 6-7 yıl hiç yağmurun yağmadığı yıllar oldu. Şu anda yaşadığımız 2004'ten beri beklediğimiz bir kuraklık. 2020'den sonra ciddi bir kuraklık yaşanacağını anlattık. Hazırlanmadık. Bütün geçmiş ülkeler bu kuraklığı hazır. Ama biz değiliz. Çok geç kalındı. Bu işlerin bilimle yapılması gerekiyor" dedi.

Prof. Dr. Yaşar, "Türkiye'de kişi başı su potansiyeli 1340 metreküp, İzmir'de ise 600 metreküp. Türkiye su fakirliği sınırlarına geliyor ama İzmir fakirin de fakiri. Suyu çok dikkatli kullanmamız lazım. Gerektiğinde kesilecek, 2 günde 1 su verilecek. Yer altı sularını da harcanmaması, rezerv olarak durması gerekiyor. Çünkü su demek, devlet demek. Suyun bittiği gün devlet biter"

 
İstanbul Valiliği'nden 'öğretmen atamaları' açıklaması: 1 yıl daha uzatıldı
 
Karşıyaka riske attı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İstanbul Valiliği'nden 'öğretmen atamaları' açıklaması: 1 yıl daha uzatıldı
İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada, "Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı ...
Çiğli Organize'de ağaç katliamı!
İzmir’in en büyük sanayi bölgelerinden Çiğli Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde ...
Edebiyat dünyasının acı kaybı...
Perulu Nobel Edebiyat Ödüllü yazar Mario Vargas Llosa, 89 yaşında hayatını kaybetti.
 
Bakanlık'tan Urla'ya 3 milyon 739 bin TL para cezası
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Urla Belediyesi'ne vahşi ...
İzmir'e bahar havası geliyor
İzmir'de yeni haftada bahar havası etkili olacak. Meteorolojiye göre kentte ...
İzmir’de tütün grevleri sona erdi, 3 fabrikada TİS imzalandı!
İzmir’de faaliyet gösteren Sunel, Oryantal Tütün Paketleme (OTP) ve TTL ...
 
Narin Güran’ın cinayetinde ''suçluyu kayırma'' davası: 15 sanık adliyede!
Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde 8 yaşındaki Narin Güran’ın öldürülmesine ...
Amasya'da 4.6 büyüklüğünde deprem
AFAD, Amasya'nın Taşova ilçesinde 4,6 büyüklüğünde bir deprem meydana ...
Devrilen tırdan yola saçılanları yağmaladılar
Alanya'da domates yüklü tır devrildi, yola tonlarca domates saçıldı. O ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Galatasaray 29 23 5 1 71 29 42 74
2 Fenerbahçe 29 22 5 2 74 27 47 71
3 Reeder Samsunspor 30 15 6 9 45 36 9 51
4 ikas Eyüpspor 30 14 8 8 48 32 16 50
5 Beşiktaş 29 13 9 7 42 30 12 48
6 Rams Başakşehir 29 13 6 10 47 38 9 45
7 Gaziantep FK 29 12 6 11 39 38 1 42
8 Onvo Antalyaspor 30 11 7 12 34 53 -19 40
9 Trabzonspor 29 10 9 10 47 36 11 39
10 Göztepe 29 10 9 10 46 37 9 39
11 Kasımpaşa 30 9 12 9 50 54 -4 39
12 Tümosan Konyaspor 30 10 7 13 35 41 -6 37
13 Bellona Kayserispor 29 9 9 11 35 46 -11 36
14 Sipay Bodrum FK 30 9 7 14 23 33 -10 34
15 Çaykur Rizespor 29 10 4 15 35 49 -14 34
16 Net Global Sivasspor 30 8 7 15 40 50 -10 31
17 Corendon Alanyaspor 29 8 7 14 32 43 -11 31
18 Atakaş Hatayspor 29 4 7 18 30 54 -24 19
19 Adana Demirspor 29 2 4 23 26 73 -47 0
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri