SONKALEİZMİR- Mera kanunun 1998 yılında yürürlüğe girdiğini, 5'nci maddesinin "mera yerlerinin tescil edilerek belediyeye ya da köy tüzel kişiliklerine tahsis edilmesi gerektiği" konusunu düzenlediğini aktaran Avukat Şehrazat Mercan, "Şimdi köylerin tüzel kişiliği kalmadığına göre, direkt belediyeye bu tahsis veriliyor. Ancak, 'İzmir'de başka bir tarım mümkün' politikasının çok yoğun dillendirildiği ve bu konuda çok yoğun çalışıldığı bir yerde, dev bir mera alanının böyle bir amaçla ÇED sürecinin başlatılması son derece yanlış" ifadelerini kullandı.
Av. Mercan, daha önce Anayasa Mahkemesi'nin de meralara OSB kurulmasına yönelik bir kararı iptal ettiğini anımsatırken, "Hatta 2016 yılında CHP grubu TBMM'de bu girişimlere yoğun tepki göstermişti. Bugün de CHP'li bir belediyenin, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin mera vasfındaki alana çöp tesisi yapmak istemesi çok yanlış. Mera alanlarını tercih etmemelerini dileriz, bekleriz" diye konuştu.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Tire'nin Karateke Mahallesi'ndeki 280 dönümlük, tamamı "mera" vasfındaki alana katı atık entegre tesis yapmak için kolları sıvamıştı. İzmir'in Ödemiş, Kiraz, Beydağ, Bayındır, Tire, Selçuk ve Torbalı ilçelerindeki katı atıkların toplanacağı entegre tesise yönelik ÇED süreci başlatılmıştı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ödemiş Belediyesi ve BİOSUN adlı firma tarafından ortaklaşa işletilecek tesisin, günlük 100 ton kapasiteli olacağı ve yaklaşık 537 bin kişilik nüfusa hizmet vereceği bildirilmişti.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |