ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    38,0111
    Dolar
  • Euro
    41,6009
    Euro
  • Altın
    3.676,480
    Altın
  • Bist-100
    9.427,00
    Bist-100
  • ADANA
    11/25°
    ADANA
  • ANKARA
    4/9°
    ANKARA
  • ANTALYA
    14/19°
    ANTALYA
  • BURSA
    4/10°
    BURSA
  • ISTANBUL
    4/9°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    8/12°
    IZMIR
  • KONYA
    5/14°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Bakan Yerlikaya açıkladı: Bu davranışlar ehliyetinizi iptal ettirir
Bakan Yerlikaya açıkladı: Bu davranışlar ehliyetinizi iptal ettirir
THY’nin Yunanistan seferleri iptal edildi
THY’nin Yunanistan seferleri iptal edildi
İmamoğlu protestocularına hapis talebi
İmamoğlu protestocularına hapis talebi
Çarpıcı iddia: AFAD'ın konteyner kentinde İmamoğlu için 'imza verilirse atarız' tehdidi
Çarpıcı iddia: AFAD'ın konteyner kentinde İmamoğlu için 'imza verilirse atarız' tehdidi
23 Mart 2022 Çarşamba - 11:50

Süslü Kadınlar'a BM'den ödül!

Süslü Kadınlar Bisiklet Turu'nu 2013 yılında İzmir Saat Kulesi önünde başlatan ve aradan geçen yıllarda organizasyonu 30 ülkeden 155 kente ulaştıran Türk kadınları Sema Gür ve Pınar Pinzuti, başarı hikayeleriyle Birleşmiş Milletler'in (BM) 2022 Dünya Bisiklet Günü Özel Ödülü'ne layık bulundu.

Süslü Kadınlar a BM den ödül!

Kadınların bisiklet kullanımını teşvik etmek amacıyla en güzel kıyafetlerini giyip süsledikleri bisikletleriyle şehir turları yaptıkları Süslü Kadınlar Turu'nu başlatan Sema Gür ve Pınar Pinzuti, 9 yıl sonra organizasyona hayat verdikleri Konak'taki Atatürk Meydanı'nda uluslararası ödülleriyle tur yaptı.

Üye devletlerin oylarıyla 2018 yılında 3 Haziran'ı Dünya Bisiklet Günü ilan eden BM, 2022 yılında "Bisiklet sürmeyi teşvik etmek konusundaki liderlikleri ve mükemmellikleri" dolayısıyla Gür ve Pinzuti'ye ödül verdi. Sema Gür ve Pınar Pinzuti, geçmiş yıllarda Slovak sporcu Peter Sagan gibi dünyaca ünlü isimlere de takdim edilen Özel Ödülü kazanan ilk Türk vatandaşları oldu.

Binlerce kişiye ilham verdiler
Etkinlik yöneticiliğini üstlenen tarih öğretmeni Sema Gür, AA muhabirine, bisiklet kullanmayı 2013 yılında öğrendiğini, bu sırada kadınların bisikleti daha az kullandığını fark ettiğini, bu konuda bir şeyler yapmak üzere arkadaşlarıyla çalışmaya başladığını söyledi. Bisikleti kadınlar için daha çekici hale getirmek için Süslü Kadınlar Bisiklet Turu'nu tasarladıklarını aktaran Gür, sosyal medya üzerinden yaptıkları çağrıya yanıt veren yaklaşık 200 kadın bisikletliyle Saat Kulesi önünden ilk turu düzenlediklerini ifade etti.

İlk organizasyonda gösterilen ilgiyle büyük sevinç yaşadıklarını dile getiren Gür, "5 kişiyi bile beklemiyorduk. Şu anda yaklaşık 50 bin kişi Süslü Kadınlar Bisiklet Turlarına katılıyor ve 155 şehirde düzenleniyor. Hiçbir yere ödül amaçlı başvurmadığımız halde çok sayıda ödül kazandık. Birleşmiş Milletler Özel Ödülü'nü aldığımız için çok mutluyuz. Bizim için en büyük ödül, bir kadının bize ulaşıp 'Ben Süslü Kadınlar Bisiklet Turu sayesinde bisiklete bindim' demesidir" diye konuştu.

Dünya Bisiklet Günü kurucusu Leszek Sibilski'nin e-postayla kendilerine ulaştığını ifade eden Gür, her yıl ABD'nin New York kentinde yapılan ödül töreninin koronavirüs salgını nedeniyle 2022'de yapılamadığını ve ödülün posta yoluyla gönderildiğini belirtti. Sema Gür, ödülün motive edici olduğunu söyleyerek, "Süslü Kadınlar Bisiklet Turu'nun çıkış amacı daha çok kadının bisiklete binmesi ve sürdürülebilir dünyada ulaşım seçeneklerinin yeniden değerlendirilebilmesidir. Bu yıl turumuz 18 Eylül 2022'de yapılacak, herkesi bekliyoruz" diye konuştu.

"Bu kadar büyüyeceğini düşünmemiştik"
Etkinliğin ilk katılımcıları arasında yer alan ve İtalya'daki turu organize eden Pınar Pinzuti de çeşitli platformlar aracılığıyla bisikletin faydalarını anlatmaya uzun yıllar önce başladığını söyledi. Arkadaşı Sema Gür'den gelen öneri üzerine bisiklet turu etkinliği üzerinde çalışmaya başladıklarını kaydeden Pinzuti, "İlk turu İzmir'de düzenledikten sonra benim yolum İtalya'nın Milano şehrine düştü ve oraya yerleştim. İlk kez orada etkinliği 2017 yılında düzenledim. Çok ilgi gördü ve 30 ülkeye yayıldı" dedi.

Pinzuti, BM ödülünün bisiklet kullanımını teşvik eden, bisikletin yaygınlaşmasına liderlik eden insanlara verildiğini aktararak, şöyle devam etti:

"Biz bu kadar büyüyeceğini düşünmemiştik. Mesajımızın bu kadar çok insan tarafından anlaşılıyor olması bizi motive ediyor. Süslü Kadınlar Bisiklet Turu'nu yurt dışında organize edenler genelde Türk göçmen kadınlar. Ülkelerinden çıkan çok başarılı hikayeyi dünyaya taşımak istiyorlar. Bu etkinlik hem onların entegrasyonuna yardımcı oluyor hem de bireysel profillerini ön plana çıkarmalarını sağlıyor."
 

 
Çiğli'de Kadın Buluşması etkinliği!
 
Ali Ağaoğlu'ndan Seferihisar'a 8. rüzgar türbini!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Madde madde talan projesi... Çeşme'yi işte böyle mahvedecekler...
Çeşme Çevre Platformu, önceki gün Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri ...
Yargıtay'dan flaş Alaattin Çakıcı kararı!
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, yerel mahkemece "Tasarlayarak öldürmeye ...
Alsancak'ta 'Müzik yasağı' isyanı!
İzmir'de eğlence sektörünün merkezlerinden Alsancak'taki kafe, bar ve ...
 
Menderes Nehri'nde ürküten görüntü... Su iki farklı renkte akıyor!
Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birliği ve Büyük Menderes İnisiyatifi ...
İzmir'de torbacı operasyonu!
İzmir'de sokak satıcılarının kullandığı bir çiftliğe düzenlenen operasyonda ...
32 milyonluk hayali ihracat vurgunu!
İstanbul merkezli, aralarında İzmir'in de bulunduğu 6 şehirde hayali ihracat ...
 
Okulda harem-selamlık uygulama!
Bursa Osmangazi Mithatpaşa Ortaokulu Müdürü Haydar Akın’ın okulda başlattığı ...
Karşıya geçmek isterken can verdi!
İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde hafif ticari aracın çarptığı yaya hayatını kaybetti.
İzmir'de taksi ücretlerine zam!
Akaryakıta art arda gelen zamlar, İzmir'de taksi ücretlerine de yansıdı. ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Galatasaray 28 22 5 1 69 29 40 71
2 Fenerbahçe 28 21 5 2 71 26 45 68
3 Reeder Samsunspor 29 15 6 8 45 34 11 51
4 Beşiktaş 28 13 9 6 42 28 14 48
5 ikas Eyüpspor 29 13 8 8 42 32 10 47
6 Rams Başakşehir 28 12 6 10 45 38 7 42
7 Göztepe 28 10 9 9 46 36 10 39
8 Gaziantep FK 28 11 6 11 37 37 0 39
9 Kasımpaşa 29 9 12 8 50 53 -3 39
10 Onvo Antalyaspor 29 11 6 12 34 53 -19 39
11 Trabzonspor 28 9 9 10 45 36 9 36
12 Tümosan Konyaspor 29 9 7 13 34 41 -7 34
13 Çaykur Rizespor 28 10 4 14 35 47 -12 34
14 Sipay Bodrum FK 29 9 6 14 23 33 -10 33
15 Bellona Kayserispor 28 8 9 11 34 46 -12 33
16 Net Global Sivasspor 29 8 7 14 39 47 -8 31
17 Corendon Alanyaspor 29 8 7 14 32 43 -11 31
18 Atakaş Hatayspor 28 4 7 17 29 52 -23 19
19 Adana Demirspor 28 2 4 22 26 67 -41 0
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri