Sosyal medya hesabından organize suç örgütü lideri Sedat Peker’i de etiketleyerek paylaştığı bir tweet ve yaptığı bir konuşma nedeniyle İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun ihbarı ile hakkında dava açılan gazeteci Uğur Dünar, ilk duruşmada beraat etti.
Sözcü’den Sevgim Begüm Yavuz’un haberine göre, İçişleri Bakanı Soylu’nun ihbarının ardından “suçu ve suçluyu övme” suçlamasıyla Uğur Dündar’a 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.
Beykoz 2. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşmaya Uğur Dündar ile avukatları Celal Ülgen, Ziya İlker Göktaş, Fahri Emeksiz, İsmail Tepecik, Hüseyin Burak Yeni, Barış Tepecik ve Yusuf Can Delipınar katıldı.
Fenerbahçeli Avukatlar Derneği üyeleri de aynı zamanda Fenerbahçe Yüksek Divan Kurulu Başkanı olan Uğur Dündar'ın duruşmasına destek olmak amacıyla katıldı.
Üzerine atılı suçlamayı kabul etmediğini söyleyen Uğur Dündar savunmasında şöyle konuştu:
“Türkiye'de televizyonculuk tarihinde suçu ve suçluları kovalamak anlamına gelen soruşturmacı gazeteciliği başlatan benim. Televizyonculuk tarihinde 50 küsur yıldan fazla suç ve suçlularla mücadele etmiş bir haberciyim. Atılı suçtan yargılanmak şahsıma ve kariyerime bir hakarettir. Hayatını suç ve suçlularla mücadele etmeye adamış bir haberciyim. Yıllardır suç ve suçlularla mücadele ettiğim için tehdit de almaktayım. Hatta koruma polisim ile birlikte dolaşmak durumundayım”
Uğur Dündar'ın avukatı Celal Ülgen, “Suçu ve suçluyu övme suçunun gerçekleşebilmesi için ortada kesinleşmiş bir mahkumiyet hükmü olması gerekir. Kesinleşmiş mahkumiyet hükmü olsa dahi suçun unsuru olarak failin başka suç işleme yönünde bir tahrikinin olması gerekir. Söylemin şiddet içermesi gerekir. Müvekkilin paylaşımında suçun unsurlarından hiçbirinin gerçekleşmediği açıktır. Ayrıca yasa değişikliği ve kamu düzeni açısından açık ve yakın tehlike ortaya çıkması da suçun unsuru olarak getirilmiştir. Müvekkilimiz hakkında beraat kararı verilmesini talep ederiz” ifadelerini kullandı.
"PAYLAŞIMLAR BASIN ÖZGÜRLÜ ADINADIR"
Dündar'ın avukatlarından Fahri Emeksiz ise, “Müvekkilim Türkiye'nin en güvenilir gazetecisidir. Yazdıkları ve paylaşımları haber niteliği taşır. Dava konusu paylaşım da bu yönüyle bir gazetecilik mesleğinin ifasıdır. Güncellik ve görünür gerçekliğe uygundur. Birçok kişi bahse konu paylaşımda geçen konuların doğruluğunu teyit etmiştir. İstifa eden kişiler olmuştur. Böyle önemli bir konuda müvekkilden kişiliği ve statüsü gereğince suskun kalması beklenemez. Müvekkilimin paylaşımları basın özgürlüğü ve hakikat adına yapılan paylaşımdır” dedi.
Avukat Ziya İlker Göktaş da söz alarak, “Müvekkilim ve meslektaşların beyanlarına aynen katılıyoruz. Şikayet dilekçesinde ve iddia edilen suç tarihinde Sedat Peker isimli şahsın mahkumiyet hükmü aldığı kararlar önceki olaylara ilişkindir. Dosyaya konu açıklamalar ile ilgisi yoktur. Şikayetçinin bu durumdan haberi vardır. Eğer Sedat Peker temiz toplum savaşçısı olarak görülüyorsa, buna sebep olan müvekkilim değildir” dedi. Dündar'ın diğer avukatları da müvekkillerinin beraatini istedi.
Duruşmada Cumhuriyet Savcısı esas hakkındaki mütalaasını açıkladı. Mütalaada, Dündar hakkında paylaştığı bir tweet ve bir açıklamasından dolayı “suçu ve suçluyu övme” suçundan dava açıldığı belirtildi. Mütalaada, “Doktrin ve yüksek yargı kararlarında da belirtildiği üzere, iddia olunan suçun oluşabilmesi için: İşlenmiş olan bir suç olmalı ve bu suçun övülmüş olması, kesinleşmiş mahkeme kararı ile suç işlediği tespit edilen kişinin işlediği sabit olan suçtan dolayı övülmesi, suçu ve suçluyu övme fiilinin alenen yapılması, suçu ve suçlunun övülmesi sonucu kamu düzeni açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıkmasının gerektiği” ifadelerine yer verildi.
PAYLAŞIMLAR İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ SAYILDI
Mütalaada, Dündar'ın söylemlerinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne (AİHS) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına göre ifade özgürlüğü kapsamında kaldığı kaydedildi.
Cumhuriyet savcısı mütalaasında, Dündar'ın bu söylemleri ve paylaşımları suçu ve suçluyu övme kastıyla söylediğine ilişkin delil olmadığını, iddia olunan suçun unsurlarının sanık açısından oluşmadığını, söylenen sözlerin ve açıklamaların ifade özgürlüğü kapsamında kaldığı kanaatine varıldığını belirterek, beraatine karar verilmesini talep etti.
Davayı karara bağlayan mahkeme, Dündar'ın atılı suçu işlediğine ilişkin her türlü şüpheden uzak, kesin ve inandırıcı delil bulunamadığını gerekçe göstererek, beraat kararı verdi.
Konu ile ilgili gazetecü Uğur Dündar da sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Dündar, paylaşımında şu ifadelere yer verdi:
"İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sedat Peker hakkındaki tweetlerimden şikayetçi olmuştu.
Beykoz Adliyesi 2. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşmada beraat ettim.
Kararı veren savcı ve hakime hukukun üstünlüğü adına teşekkür ederim.
Yaşasın adalet..."
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |