ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    33,9916
    Dolar
  • Euro
    37,8380
    Euro
  • Altın
    2.821,270
    Altın
  • Bist-100
    9.577,00
    Bist-100
  • ADANA
    23/34°
    ADANA
  • ANKARA
    19/28°
    ANKARA
  • ANTALYA
    25/30°
    ANTALYA
  • BURSA
    21/31°
    BURSA
  • ISTANBUL
    24/28°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    22/35°
    IZMIR
  • KONYA
    20/27°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Dilan Polat'tan yeni paylaşım!
Dilan Polat'tan yeni paylaşım!
Yol verme kavgası: 1 ölü!
Yol verme kavgası: 1 ölü!
Koronvirüsün yeni varyantı hızla yayılıyor!
Koronvirüsün yeni varyantı hızla yayılıyor!
Özgür Özel'den Bilal Erdoğan'a tepki: Madem siyaset yapıyorsun karşılığını alırsın!
Özgür Özel'den Bilal Erdoğan'a tepki: Madem siyaset yapıyorsun karşılığını alırsın!
31 Ağustos 2024 Cumartesi - 12:33

Smyrna Tiyatrosu'nun sahne binası gün yüzüne çıkıyor

İzmir'in Konak ilçesinde Kadifekale'nin eteklerinde yer alan Smyrna Tiyatrosu'nun kazı çalışmaları sürüyor. M.Ö. 2. yüzyılda inşa edilen tiyatronun 7 odalı bölümü ile oturma basamaklarının ardından sahne binası da gün yüzüne çıkıyor. Prof. Dr. Akın Ersoy, "'Proskene' denilen dönemin performans oyunlarının oynandığı ön sahnenin üzerindeki toprağı kaldırarak gün yüzüne çıkarıyoruz. Henüz orkestrasına ulaşmış değiliz. Orkestrayı da proskene ile ortaya çıkarma çabasındayız" dedi.

Smyrna Tiyatrosu nun sahne binası gün yüzüne çıkıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izni ve İKÇÜ adına sürdürülmekte olan kazı çalışmaları, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve sponsorlar tarafından destekleniyor. M.Ö. 2'nci yüzyılda inşa edilen tiyatronun oturma basamaklarının ardından sahne binası da gün yüzüne çıkıyor. Tiyatronun tarihi ise Pergamon Krallığı zamanından Roma'nın ilk imparatoru Augustus'a ve onu takip eden Tiberius dönemine kadar uzanıyor.

'BU NADİR GÖRÜLEN BİR ÖZELLİK'

İKÇÜ Türk İslam Arkeolojisi Bölümü öğretim üyesi ve Smyrna Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Akın Ersoy, "Smyrna Tiyatrosu, 20 bin kapasiteli ve Akdeniz dünyasının en büyük tiyatrolarından bir tanesi. Çalışmalarla bu tiyatroyu ortaya çıkarma çabası içerisindeyiz. İki noktada çalışıyoruz. Bunlardan biri oturma bölümü ve basamakları, ikincisi sahne binası. Sahne binasında, önceki yıllarda 7 odalı bölümünü ortaya çıkardık. Bu odalardan bir tanesinde başka hiçbir tiyatroda olmayan, 'Latrina' olarak adlandırılan tuvalet tespit etmiştik. Bu nadir görülen bir özellik, sanatçılar ve yöneticiler için kullanıldığını düşünüyoruz. Ardından da bu mekanların açıldığı koridor ortaya çıkarıldı. Bu koridorun ardından da şimdi 'Proskene' denilen dönemin performans oyunlarının oynandığı ön sahnenin üzerindeki toprağı kaldırarak gün yüzüne çıkarıyoruz" dedi.

'BOZULMAMIŞ BİR PROSKENE DÜZLEMİ ORTAYA ÇIKIYOR'

Bozulmamış bir proskene düzleminin ortaya çıkacağını umut ettiklerini söyleyen Prof. Dr. Ersoy, "Henüz orkestrasına ulaşmış değiliz. Orkestrayı da proskene ile ortaya çıkarma çabasındayız. Bu tiyatro alanında M.Ö. 3'üncü yüzyılda ahşap oturma sıraları ve sahne binası olan bir tiyatro İzmirlilere hizmet veriyordu. Ama M.Ö. 2'nci yüzyılda Pergamon Krallığı döneminde buradaki tiyatronun taşa dönüştüğünü kabul ediyoruz. Taşa dönüşmesinin ardından tiyatronun Roma'nın ilk imparatoru Augustus ve arkasından onu takip eden Tiberius zamanında daha da büyütüldüğünü, sahne binasının genişletildiğini, oturma bölümünün kapasitesinin artırıldığını biliyoruz. Türkiye'de birçok yerde izini gördüğümüz İmparator Hadrianus döneminde tiyatronun son şeklini aldığını, sahnenin cephesinde 'Sotyros' kabartmalarının ve tiyatro maskların bulunduğunu, zengin bir cephe tasarımının olduğunu söyleyebiliriz. Bu kazı alanında İtalyan ve Türk arkeolog arkadaşlarımız birlikte çalışıyor. Hangi heykeller, sahne binasını süslüyordu? Bunların kimlikleri neydi? Kaplamaların ve heykellerin malzemesinin hangi taş ocağından getirilip de kullanıldığını bulmaya çalışıyoruz" diye konuştu. Kazı çalışmalarının yoğun bir çalışma gerektirdiğinin altını çizen Prof. Dr. Ersoy, "Bu anlamda bütçe de önemli. Bütçemiz ne kadar iyi olursa, buradaki süre daha kısalabilir. Bizim hedeflediğimiz, sahne binasını ve ilk oturma bölümünü 3 yıl içerisinde ortaya çıkarmak" dedi.

İTALYAN ARKEOLOGLARDAN KAZI ÇALIŞMALARINA DESTEK

Roma'dan destek için Smyrna Tiyatrosu'nun kazı çalışmalarına katılan Arkeolog Matthias Bruno, "Türk arkadaşlarla çalıştığımız için çok şanslıyız. Bu tiyatro, çok önemli arkeolojik bir miras. Genellikle mermer dekorasyonlar üzerinde çalışıyoruz. Mermer dekorasyonlar da mimari elemanları anlamamız için çok önemli bir bölüm. Bu alanda Anadolu'daki çok önemli tiyatrolardan biridir. Yaklaşık olarak 3 bin mermer parçayı katalogladık. Bu parçalar küçük de olsa üzerindeki işlemeler çok detaylı ve iyi işlenmiş. Bu durumda bize tiyatroda çalışan işçilerin çok ustaca çalıştıklarını gösteriyor. Kaynaklardan bildiğimiz kadarıyla Symyrna, Küçük Asya'da en önemli kentlerden biridir. Agora ve tiyatrodaki buluntular, bu cümlenin doğruluğunu bize gösterir. Buradaki çalışmaları, Prof. Dr. Akın Hoca ile çalışmaya devam edeceğiz. Edinilecek bilgiler sadece bize değil, tüm topluma fayda sağlayacak bilgiler olacaktır" diye konuştu.

İtalya'dan gelen Arkeolog Fulvia Bianchi ise Smyrna Tiyatrosu'nun kazı çalışmalarında çalıştıkları için çok şanslı olduğunu belirtti. Bianchi, "Prof. Dr. Akın Hoca ile 2017'den beri birlikte çalışıyoruz. İlk önce mimari elamanlar üzerinde çalışmaya başladık. 2019'da da bizi tiyatrodaki çalışmalarına davet ettiler ve o zamanlar beri çalışıyoruz" dedi.

 
Büyük Zafer Urla’da coşkuyla kutlandı...
 
Bucaspor ilk sınavına çıkıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İEF’te 30 Ağustos coşkusu Mert Demir’le yaşandı
Bu yıl 93’üncü kez “teknoloji” temasıyla yapılan İzmir Enternasyonal Fuarı’nın ...
Müjdat Gezen Bir Sevgi Belgeseli Sanathane’de İzmirlilerle buluştu
Gazeteci yazar Gökmen Ulu’nun yönetmenliğini yaptığı, Türk tiyatrosunun ...
Karşıyaka’da tiyatro kurslarına renkli final
Yaklaşık 28 yıldır kentin kültür sanat yaşamına katkı sunan Karşıyaka ...
 
Fakir Baykurt Roman Ödülü’nü ''İş'' kazandı!
Çiğli Belediyesi tarafından beşincisi düzenlenen Fakir Baykurt Roman Ödülü’nü ...
Şehir Tiyatroları’nda Levent Üzümcü dönemi!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın Genel Sanat Yönetmenliği ...
Kurtuluşun Kadınları Efes Selçuk’ta ayakta alkışlandı!
Efes Selçuk Belediyesi tarafından düzenlenen Zafer Haftası etkinlikleri ...
 
Barbaros Oyuk Festivali’ne yoğun ilgi!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Urla Belediyesi ve Batı Urla Köyleri Derneği’nin ...
Büyükşehir yeni koristlerini arıyor!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Çoksesli Çocuk Korosu ve İzmir Büyükşehir ...
Bergama tarihi kermese hazır!
Bu yıl 2 - 8 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Türkiye'nin ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri