ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    34,5161
    Dolar
  • Euro
    36,1691
    Euro
  • Altın
    3.003,220
    Altın
  • Bist-100
    9.550,00
    Bist-100
  • ADANA
    23/34°
    ADANA
  • ANKARA
    19/28°
    ANKARA
  • ANTALYA
    25/30°
    ANTALYA
  • BURSA
    21/31°
    BURSA
  • ISTANBUL
    24/28°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    22/35°
    IZMIR
  • KONYA
    20/27°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Saadet Partisi'nde yeni genel başkan belli oldu
Saadet Partisi'nde yeni genel başkan belli oldu
Antalya'da korku dolu anlar... Uçak alev aldı, yolcular tahliye edildi!
Antalya'da korku dolu anlar... Uçak alev aldı, yolcular tahliye edildi!
Eğitime kar arası.. O illerde okullar tatil!
Eğitime kar arası.. O illerde okullar tatil!
Korkunç cinayetler... 4 kişiyi öldürdü, intihar etti!
Korkunç cinayetler... 4 kişiyi öldürdü, intihar etti!
8 Ekim 2021 Cuma - 12:33

Sındır: Çiftçinin borcu 83, vatandaşınki ise 139 kat arttı!

Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinde komisyon görüşmelerinde konuşan CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, iktidarın bir vergi reformu gibi tanımlanmaya çalıştığı düzenlemenin yüksek kur, ağır vergiler, zamlar, artan girdi fiyatları ve yüksek enflasyon altında ezilen esnafın, çiftçinin, vatandaşın sorunlarına, bırakın reformu, çözüm üretmekten çok uzak olduğunu; ülke ekonomisine katkı sağlamayacağını, vergi adaleti getirmeyeceğini söyledi.

Sındır: Çiftçinin borcu 83, vatandaşınki ise 139 kat arttı!

Getirilen düzenlemenin küçük esnafı rahatlatmayacağını ifade ederek sözlerine başlayan Sındır, “Uzun zamandır ilk defa Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından bir bilgi notu ve etki analizi sunuldu. Madde 1, 5, 6 ve 7'yle ilgili düzenlemelerin etki analizine baktığınızda 835 bin 488 mükellefi ilgilendirdiği belirtiliyor. Bu mükellefler, basit usulle vergilendirilen küçük esnaf; berber, kuaför, tesisatçı, tuhafiyeci, marangoz, kaportacı, lastikçi, tornacı, çay ocağı işleticisi, terzi, tamirci, taksici, dolmuşçu ve benzeri. Ticari kazançlarının gelir vergisinden istisna edilmesi ve bu mükelleflerin yıllık gelir vergisi beyanname verme yükümlülüklerinin kaldırılması öngörülüyor. Ancak etki analizinde hepsi 235 milyon liralık bir vergi kaybı etkisinden bahsediliyor. Dolayısıyla küçük esnaf başına bunu bölerseniz ortalaması 281 liraya tekabül ediyor. Diğer bir deyişle küçük esnafa yıllık 281 liralık bir rahatlama getiriliyor. Küçük esnaf getirilen bu düzenlemeyle rahatlamayacağı, içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılardan ve yok oluş sürecinden kurtaramayacağı maalesef ortada.” dedi.
 
“ÇİFTÇİ BAŞINA ORTALAMA 200 LİRALIK BİR İSTİSNA!”

Çiftçilerle ilgili yapılan düzenlemeleri de eleştirerek sözlerine devam den Sındır, “çiftçilere yapılan destekleme ödemelerinin gelir vergisinden istisna edilmesiyle 600 milyon lira vergi kaybı oluşacağı söyleniyor. 3 milyon mükelleften yani çiftçiden bahsediliyor, onu da böldüğümüzde çiftçi başına ortalama 200 liralık bir istisna söz konusu. Özetle çiftçi başına yıllık 200 liralık bir fayda, dolayısıyla vergi kaybı söz konusu. Destekleme ödemelerinden vergi alınmaması tabii ki uzun zamandır ısrarla dile getirdiğimiz olması gereken bir düzenleme. Lakin Ziraat Bankası üzerinden ödenmesi gereken tarımsal destekleme ödemesi çiftçiye daha ödenmeden, çiftçinin elektrik veya su borcu varsa bunlara mahsuben, üretimde kullanılamadan kesiliyor, gasp ediliyor. Bununla ilgili kanun düzenlemelerini de, bütün itirazlarımıza rağmen, yine sizin iktidarınız getirdi. Vergide iyi, doğru bir şey yapıyorsunuz; evet, bu konuyu istisna olarak getiriyorsunuz ama öbür taraftan çiftçinin daha eline geçmeden elektrik veya su borcunu mahsup ediyorum deyip kesip alıyorsunuz. Peki, destekleme ödemesi daha eline geçmeden yapılan bu kesinti, çiftçinin borçlarına, çiftçiye bir rahatlık getirecek mi? Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu. Tarımsal desteklemelerden vergiyi kesmekle iş bitiyor mu? Yetiyor mu? Mesela çiftçinin kullandığı mazottan ÖTV'yi niye kaldırmıyoruz? Yatlara satılan mazottan ÖTV alınmıyor ama çiftçinin üretimde kullandığı mazottan ÖTV vergisi alınıyor. Bu o kadar ciddi bir rakam ki "tarımsal destekleme" adı altında bir yıl içerisinde verilen toplam desteğin neredeyse tamamı kadar mazottan ÖTV vergisi alınıyor. Çiftçinin bir cebinden "Sana destek veriyorum" derken öbür cebinden onu vergi olarak geri almış oluyorsunuz.” dedi.


 
“ÜRETİCİLERE 211 MİLYAR LİRA EKSİK ÖDEME YAPILDI”
Türkiye’nin dört bir yanında yanlış tarım politikaları nedeniyle çiftçilerin traktörüne, tarlasına haciz konulduğunu ifade eden Sındır, “İktidarınızda çıkardığınız tarım kanunu, bizim de destek verdiğimiz bir temel kanundu. Bu kanunun 21'inci maddesi, üreticilere desteğin gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 1'inden az olamayacağını söyler, 2020'de bırakın bu yüzde 1'ini, yüzde 0,39’u ancak bütçeye konuldu ki daha halen önemli bir kısmı da ödenmedi. Son on dört yılda kanun gereği çiftçiye yapılması gereken destekleme ödemesi toplam 376 milyar lira olması gerekirken, bugüne kadar ödenen toplam 165 milyar lira, yani 211 milyar lira eksik ödeme yapılmış. Çiftçimiz devletinden alacaklı durumda. Neden ödenmiyor? Bir yandan çiftçi başına yaklaşık 100 bin lira borçlusun, bu düzenleme ile çiftçi başına hepsi topu 200 liralık bir istisnadan bahsediyorsun! Diğer yandan, örneğin 2021 yılında, mazot ve gübre desteği 229 milyon lira azaltıldı, hayvancılık destekleri 558 milyon lira düşürüldü, arz açığımızın olduğu ürünlere olan destekler 252 milyar lira geriledi. Bugün burada 600 milyon liralık bir vergi kaybından bahsediyoruz. Düzenlemenin çiftçiye rahat bir nefes aldıracak bir düzenleme olmadığı apaçık ortada” dedi.
 
 
“ÇİFTÇİNİN BORCU TAM 83 KAT ARTTI”
Üreticilerin artan bir borç yükü altında üretimden koparıldığının altını çizen Sındır, “2002 yılında çiftçilerimizin borcu 2,4 milyar liraydı. Bugün çiftçilerimizin borcu 2021 yılı temmuz ayında; kamu bankalarına 111,7 milyar, özel bankalara 37 milyar, Tarım Kredi Kooperatiflerine de 11 milyar lira olmak üzere 160 milyar liraya ulaştı. Yani 2002'ye göre çiftçi borcu, resmi rakamlara göre 67 kat arttı. Tabii, bayilere olan borç bunun içinde yok, akaryakıt istasyonlarına yaptığı veresiye ödemelerle ilgili borçlar bunun içerisinde yok, tefeciye elini kolunu kaptırmış, bunun içerisinde yok. Toplamda borcun 200 milyar lira olduğunu varsayarsak 2002'ye göre çiftçinin borcu tam 83 kat artmış durumda. Sayın Cumhurbaşkanı "Asgari ücret 16 kat arttı." diyordu ya, işte, çiftçi borcu da 83 kat artmış. Öbür taraftan bakıyorsunuz, bu çiftçi borçları dışında yine iktidarınızda vatandaşın borcu 2002'de 6,9 milyar lira iken 2021'de 24 Eylül itibarıyla 954 milyar liraya ulaşmış yani 139 kat artmış. Hani asgari ücret 16 kat artmıştı ya vatandaşın borcu 139 kat artmış. Eğer çiftçilerimizi ve esnafımızı rahatlatmak istiyorsanız, bankalara olan borçlarının faizlerini silelim ve borç anaparasını uzun vadeye yayalım ve, borç sıkıntısından kurtaralım ve hiç olmazsa çiftçimiz, esnafımız önünü görsün.” dedi.

Getirilen düzenlemenin ne çiftçiye ne esnafa ne de vatandaşa rahat bir nefes aldırmayacağını vurgulayarak sözlerini sonlandıran Sındır şöyle konuştu: “Tarımsal üretimle ilgili 83 milyar dolar ihracata karşılık 114 milyar dolar ithalat yapmışız. Tarım ürünlerinde 31 milyar dolar net dış ticaret açığımız oluşmuş ki bitkisel ürünlerde 5,6 kat, hayvancılıkta 17 kat artmış ithalatımız. Bu düzenleme yönetilemeyen pandemi, yüksek kur, ağır vergiler, zamlar, artan girdiler ve yüksek enflasyon altında ezilen esnafımız da çiftçimiz de vatandaşlarımız da ekonomisini doğrultamaz. Bu düzenleme ülke ekonomisine de, üretime de, yatırıma da, doğrudan yatırıma da, istihdam yaratan yatırıma da katkı sağlamaz, vergi adaleti getirmez.”

 
Gazilere verdiği sözü tuttu!
 
Suç örgütü zanlıları adliyeye sevk edildi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Meral Akşener, kürsüye kebapçı çıkardı!
İYİ Parti lideri Meral Akşener, meclisin yeni döneminde partisinin ilk ...
CHP’li Polat: Yeşil mutabakatı sağlamalıyız!
Paris Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi ...
İYİ Partili Akburak İzmir'de gençlerle buluştu
İYİ Parti STK İlişkilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Burak Akburak, ...
 
Devlet Bahçeli'den 'erken seçim' açıklaması
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında açıklamalarda ...
CHP’li Sertel’den Ankara itfaiyesine ziyaret!
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Atila Sertel, Ankara Büyükşehir ...
Son seçim anketinde çarpıcı sonuçlar!
Son seçim anketinden çıkan sonuç AK Parti ve MHP’nin oluşturduğu Cumhur ...
 
CHP Konak'tan kaymakam ziyareti!
CHP Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu, Konak Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan’ı ...
CHP'li Purçu, korunmaya muhtaç çocuklara ilişkin verileri sordu!
CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na, ...
CHP'li Bakan'dan ÇED tepkisi: Rant, talan, peşkeş!
CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Sayıştay’ın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri