SONKALEİZMİR-Özlük haklarının ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi için tüm Türkiye'de 'Beyaz Nöbet" eylemleri başlatan sağlık çalışanları bugün İzmir'de de "Haklarımız için beyaz g(ö)revdeyiz" sloganıyla iş bıraktı. Kentteki tüm hastanelerde acil hastalar ve yoğun bakımlar dışında hizmetler durdu.
İzmir Sağlık Platformu üyesi dernek ve odaların temsilcileri ile sağlık çalışanları, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde toplandı. Hastane bahçesinde "Sağlıkta ticaret ölüm demektir", "Oyalama değil hakkımızı isteriz", "Sağlık hakkı satılamaz" sloganları atan sağlık çalışanları adına basın açıklamasını İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı yaptı.
"HEKİMLER AÇLIK SINIRINDA ÜCRETE MAHKUM"
Kar odaklı sistem nedeniyle sağlık sisteminin işleyemez hale geldiği belirtilen açıklama şöyle:
"İşlemeyen, sağlık sisteminin tüm yükünü sağlık çalışanları çekmekte, emeklerinin karşılığını alamadan her geçen gün umutsuzluğa sürüklenmektedirler. Hekimlerin özlük hakları, çalışma koşulları ve ekonomik durumlarıyla ilgili sorunları pandemi sürecinde daha da belirginleşmiştir. Giderek derinleşen ekonomik kriz hekimlerin ücretlerini eritmiş, açlık sınırında bir ücrete mahkum etmiştir. Türkiye 2020 verilerine göre uzman hekim maaşları sıralamasında OECD üye ülkeleri içinde sondan altıncı pratisyen hekim maaşlarında ise 17 ülke arasında 14'üncü sırada bulunmaktadır. Hekimler beş dakikada bir hasta bakmaya zorlanmaktadırlar. Hekimleri tüketen performans sistemi iş barışını da bozmaktadır. Sesimize kulak asmayan, taleplerimizi görmezden gelenlere karşı bir kez daha uyarı g(ö)revdeyiz.
"SAĞLIKTA ŞİDDET YASASI ÇIKARILSIN"
Çamlı sağlık çalışanlarının taleplerini ise şöyle sıraladı:
"İnsanca yaşayacağımız emekliliğe yansıyacak temel ücret, güvenli çalışma ortamları ve insanca çalışma koşulları istiyoruz. Ek göstergelerin 3600’den 7200’e kadar kademeli olarak yükseltilmesini, pandemide çalışılan her yıl için 120 gün yıpranma payı istiyoruz. Etkin ve caydırıcı “Sağlıkta Şiddet Yasası”nın bir an önce çıkarılmasını, sağlıkta şiddetin sona ermesini istiyoruz. Covid-19 başta olmak üzere meslek kaynaklı hastalıklara karşı bütüncül bir meslek hastalıkları yasası çıkarılmasını istiyoruz. Asistan hekimlerin asli işlerinin eğitimleri olduğunun unutulmamasını, ucuz emek sömürüsüne denk düşen uygulamalara son verilmesini istiyoruz. Özel sağlık kuruluşlarında ciro baskısına, taşeronlaştırmaya, güvencesiz çalışmaya son verilmesini istiyoruz. Oyalama değil, hakkımız olanı istiyoruz."
ÇALIŞMA KOŞULLARI ZOR, MAAŞLAR DÜŞÜK
Sağlık çalışanları da maaşlarında iyileştirme istedi. Asistan hekim olarak geleceğiyle ilgili kaygıları olduğunu belirten bir çalışan, "Geleceğime sahip çıkabilmek için buradayım. Maaşlarda iyileştirme bekliyorum" dedi.
Bir başka sağlık çalışanı, "Eylemin amacı maaşların yanı sıra çalışma koşullarının iyileştirilmesi" dedi. Başka bir asistan hekim ise, "Çok yoğun çalışıyoruz. Maaşlarımızın düşüklüğünden rahatsızız. Ancak öncelikle çalışma şartlarımız ve sağlıkta şiddet yasası ile alakalı. Bu ekonomik durumda şartlardan rahatsızız" diye konuştu.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |