İzmir Büyükşehir Belediyesi Toplum Sağlığı Dairesi Başkanlığı ile Türk Kolon ve Rektum Cerrahisi Derneği iş birliği ile dünyada her yıl 1 milyon, Türkiye'de ise 20 bin kişinin yakalandığı kolon kanseriyle ilgili farkındalık çalışmaları sürüyor. Erken tanı ve tedavinin önemini anlatmak amacıyla Buca Sosyal Yaşam Kampüsü’nde seminer düzenlendi. Huzurevi sakinlerinin ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Sağlıklı Yaş Alma Merkezi üyelerinin katıldığı seminerde Genel Cerrahi Uzmanı-Türk Kolon ve Rektum Cerrahisi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Cem Terzi “Kolorektal Kanserler” başlığı ile sunum yaptı.
“Kalın bağırsak kanserinde artış var”
Toplum arasında “kolon kanseri” diye de bilinen kalın bağırsak kanserinin oluşumu, nedenleri, belirtileri ve tedavisi hakkında bilgilerin verildiği sunumda Prof. Dr. Cem Terzi, son dönemde Türkiye’de kanser sayısının arttığını ifade etti. Terzi, “Bu toplantıyı yapmamızın nedenlerinden birisi son dönemde kalın bağırsak kanserinin görülme oranında bir artış var. Türkiye’de mide kanseri sayısı azalıyor ama kalın bağırsak kanseri erkek ve kadınlarda artıyor. Nedenini araştırdığımızda en büyük nedenlerden birisi endüstriyelleşme ve sanayileşme. Sanayileşmiş, gelişmiş ülkelerde aynı durumu görüyoruz. Beslenme değiştikçe kanserde artış oluyor. Diyabet ve obezitenin artması, kanserin artmasıyla doğru orantılı. Türkiye geliştikçe refah düzeyi arttıkça beslenme tipi değişiyor. Daha az fiziksel aktivite yapan daha şişman ve diyabetli bir toplum haline geliyoruz. Sigara ve aşırı alkol kullanımı arttıkça kanseri tetikliyor. Paketlenmiş gıdalar, endüstriyel ürünler, gazlı içecekler, işlenmiş et ürünleri, dondurulmuş gıdalar gibi birçok işlenmiş gıda etki ediyor” şeklinde konuştu.
“50 yaşını dolduran herkes kolonoskopi olmalı”
Kanserin önlenmesi için öncelikle kanser vakası görülmeden önlem alınması gerektiğinin altını çizen Terzi, “Hastalık genç yaşlara doğru iniş gösteriyor. Şu an Türkiye’den en sık görülen 3’üncü kanser olarak karşımıza çıkıyor. Hastalığın belirtilerini beklemeden bu hastalığın önlenmesi lazım. Burada kontrol ve beslenme alışkanlığı çok önemli. 50 yaşın üzerindeki herkesi 5 yılda bir kolonoskopi olunmasını tavsiye ediyorum” ifadelerini kullandı.
Kanseri tetikleyen psikolojik etmenler
Terzi’nin ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi Toplum Sağlığı ve Eğitim Şube Müdürlüğü’nden Uzman Psikolog Eren Korkmaz, “Sağlıkta ve Hastalıkta Yaşam Boyu Gelişim” adlı sunumunu yaptı. Korkmaz, kanser hastalığının psikososyal yönlerine dikkat çekti.
Sağlık ve hastalığın sürekli etkileşim içinde olduğunu ifade ederek kanseri tetikleyen psikolojik etmenler hakkında bilgi verdi. Sunumların ardından Sağlıklı Yaş Alma Merkezi korosu sahneye çıkarak şarkılar söyledi.
Farkındalık etkinlikleri sürüyor
Kolon kanseri farkındalık ayı etkinlikleri kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi tarihi Saat Kulesi’ni Mart ayı boyunca her perşembe kolon kanserinin simgesi mavi ışıkla renklendiriyor. İzmir’in farklı noktalarında yer alan ilan panolarına, duraklara, ulaşım araçlarına asılan afişlerle, LED ekranlarda dönen uyarılarla mart ayı boyunca İzmirlilerin kolon kanseri ile ilgili bilgilendirilmesi hedefleniyor. Uzaktan Çoklu Eğitim-UÇE aracılığıyla sosyal medya hesapları üstünden konuyla ilgili sağlık okuryazarlığı çalışması yapılıyor. İzmirlilere kolon kanserinden korunma yollarını anlatan broşür dağıtılıyor.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |