SONKALEİZMİR- Deneyimli gazeteciler Sercan Avcı, Mustafa Akbaş ve Onur Çakır Bir TV’de yayınlanan Politika Durağı programında siyaset gündemini masaya yatırdı. Politika Durağı’nda CHP’nin İzmir Büyükşehir Adayı kararı ve ilçe belediye başkan aday listesinin yanı sıra Cumhur İttifakı’nın İzmir adayları ve İYİ Parti’de Belediye Başkanı Salih Atakan Duran’la yola devam edilerek aşılan Tire krizi masaya yatırıldı.
CHP’DEKİ KRİTİK BÜYÜKŞEHİR ADAYI KARARI VE İLÇE ADAY LİSTELERİ
Programda perde Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) İzmir’de değişim rüzgarı yaşanan belediye başkan adayları listesi değerlendirmesiyle açıldı.
“TUGAY’A ADAYLIK ÇOK YAKIŞTI AMA SOYER’E YAPILAN DA ÇOK CAN SIKICI”
Sözü CHP’nin Büyükşehir adaylığına Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay’ı aday göstermesini değerlendirerek başlayan Gazeteci Onur Çakır, “En azından burada oturan 3 kişi CHP’nin Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için Cemil Tugay kararına şaşırmadı. Çünkü biz Tugay’ın Büyükşehir adayı olabileceğini söylüyorduk. Kendi adıma aday adayı olduğu günden bu yana adaylaşabileceğini düşünüyordum, öne çıkma açısından sıralamasını değiştiriyordum. Bazen 3., bazen 5.sıraya koyuyorduk. Ama bir çok partili Tugay’ın Büyükşehir adayı olmasına ihtimal vermiyordu. Kendilerine göre de gerekçeleri vardı. Kimi ‘Karşıyaka’da henüz birinci dönemi, olmaz’, kimi ‘Güzel projeleri yok, nereden çıkartıyorsun?’ diyordu. Ama şunu gördük, CHP’de 2014’te, 2019’da yaşananlar yeniden yaşandı. Şöyle detaylandırabiliriz. ‘Performansa bakacağız’ denildi, bakıldı mı? Bakılmadı. ‘Anketlere bakacağız’ denildi, bakıldı mı? Bakılmadı. ‘Örgüte soracağız, raporlara bakacağız’… Hiç birisi yapılmadı. Boşu boşuna anketlere para vermişler. Ankara’dan milletvekilleri, parti meclisi üyeleri geldi. Boşuna otellere para verilmiş, boşuna yol paraları verilmiş. Neden yapılmış? Örgütün gazını almak için. Bunu özellikle ilçe aday belirleme süreci bazında söylüyorum. Cemil Tugay ismi büyükşehir adaylığına bence çok yakıştı. Bunda bir beis yok. Ama burada sıkıntılı noktalar var. Mesela Tunç Soyer’e uygulanan muamele bence gerçekten can sıkıcı bir boyutta. İzmir gibi bir kentin büyükşehir belediye başkan adayını değiştirecekseniz bunu önceden muhatabına bilgi vererek yaparsınız. ‘Biz seni değiştireceğiz, sürecin de sulh için de olmasını istiyoruz, gerekçeleri de bu, senin de fikirlerini alalım’ dersiniz. Ama Sayın Soyer’in ifadesiyle son toplanacak PM öncesi yapılan MYK’dan 5 dakika önce bildiriyorsan bu gerçekten siyasi nezaketsizliğe girer” diye konuştu.
“KARAR CEMİL TUGAY’A PM’DEN 24 SAAT ÖNCE AÇIKLANDI”
Gazeteci Onur Çakır ayrıca, “İzmir adaylarını bizzat Genel Başkan Özgür Özel belirlemiştir. Daha önce ‘İzmir’e bizzat ben çalışıyorum’ demişti, adayları gördükten sonra biz de ‘Bizzat kendisi çalışmış, adayları kendi belirlemiş’ diyoruz. Geride kalan Perşembe günü yapılan parti meclisi toplantısında İzmir’in gündeme gelmediğini gördük ama ben o akşam Cemil Tugay’ın büyükşehir adaylığına doğru gidiyor olduğunu öğrendim. ‘Tunç Soyer çizik yiyecek, O’na yakın isimler de aday gösterilmeyecek’ bilgisi de geldi. Tugay’a adaylığı Pazar günü 18.00 civarında tebliğ edildi. Yani kararın çıktığı parti meclisinden 24 saat önce Genel Başkan, Cemil Tugay’a ‘Adayımız sensin’ dedi” yorumunda bulundu.
“KURULTAY OLASILIĞI HESABI”
Gazeteci Mustafa Akbaş ise, “Bence CHP’nin aday listesinde Büyükşehir kararını tamamen ayrı, ilçeleri tamamen ayrı değerlendirmek lazım. Çünkü ikisi de acayip farklı parametrelerle ele alınmış. Büyükşehirden başlarsak… Cemil Tugay’ın masada çok etkili aday adaylarından bir tanesi olduğunu hep söylüyorduk. İşin buraya gelebileceğini haftalar öncesinden konuşuyorduk. Burada şöyle bir şey olmuş. CHP Genel Başkanı Özgür Özel tam yetkiyle kendi net iradesiyle Cemil Tugay üzerinde yoğunlaşmış. Bunu da şöyle yorumlamak lazım… Biliyorsunuz CHP’de şu anda herkes seçim sonrası kurultay toplanma olasılığını hesaplıyor ve buna göre hareket etmeye çalışıyor. Bence burada Özgür Özel de bir taraftan bunu düşünerek, diğer taraftan da Cemil Tugay’ın değişim sürecindeki yol arkadaşlığını hatta sadece İzmir’de değil Ege’nin bir çok ilinde aldığı rolü düşünerek karar aldı. Cemil Tugay değişim sürecinde bir çok ilde delegasyonu delebilmek için ciddi bir çaba sarf etti. Bunların hepsi Cemil Tugay için ciddi bir artıydı, adaylaşması noktasında da ciddi verilerdi. Olasın kurultayın matematiğini de düşünürsek, Cemil Tugay’ı burada aday göstermek Özgür Özel’in bekası için çok önemliydi. Başka hangi aday olsa Özgür Özel’in İzmir konusunda bu kadar kafası rahat olmazdı” dedi.
Gazeteci Sercan Avcı ‘kurultay hesabı’ başlığında söz alarak, “Ben bu tercihlerde bir kurultay hesabı görmedim. Kurultay hesabı olsa delegasyonlarda etkisi olan mevcut başkanlarla yola devam edilebilir, Heval Savaş Kaya gibi yine delegasyonda etkili bir isim aday gösterilebilirdi” eklemesini yaptı.
“YÜZDE YÜZ İNANDIĞI BİR İSMİ TAKIM KAPTANI YAPTI”
Gazeteci Mustafa Akbaş değerlendirmesine, “Ben de Büyükşehir ve ilçeleri ayrı değerlendirmemiz lazım derken tam da bu yüzden söyledim aslında. Kurultay hesabı detayını Büyükşehir adaylığı kararı noktasında söylüyorum. Ne dedi Özgür Özel, İzmir için ‘Amiral gemisi, Tugay için ‘Takım kaptanı’ dedi. Tamamen yüzde yüz inandığı ve birlikte yürüyebileceğini düşündüğü bir ismi takım kaptanı yapması sonraki çalkantılı süreçlerde Özgür Özel’e ciddi bir katkı sağlayacak” sözleriyle devam etti.
“BENCE KARAR SİYASİ ÇÜNKÜ…”
CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in Büyükşehir adaylığı için verdiği Cemil Tugay kararının siyasi olduğunu düşündüğünü ifade eden Gazeteci Sercan Avcı, “Neden siyasi bir karar? Çünkü hem büyükşehir belediye başkanı hem de 20 tane ilçe belediye başkanı aday gösterilmedi. Bu çok büyük bir karardır bir kere. Parti tarihi açısından çok uzun yıllar sonra da konuşulacak bir durum. Özgür Özel, ‘Değişim nerede diyenler, İzmir’e baksın’ diyor. Zaten bu sözlerden bile anlıyoruz siyasi bir karar olduğunu. Tunç Soyer’in kurultayda Özgür Özel’in karşısında yer aldığını biliyoruz ama ilçelerde neden bu kadar büyük değişim yaşandığının nedenini de anlatmak isterim. Bir çok belediye başkanı kurultay delegesi olmasa dahi kurultay sürecinde farklı kentlere gidip Kemal Kılıçdaroğlu için çalıştı. Bunu Genel Merkezin bir kenara yazdığı çok net görülüyor. Zaten yeniden aday gösterilen isimlere bakarsa, Filiz Ceritoğlu Sengel, Özgür Özel’in genel başkanlık adaylık sürecinde tek ziyaret ettiği ilçe Selçuk… Seferihisar ve Dikili belediye başkanlarının da parti içerisinde gizli değişimci oldukları çok uzun süredir konuşuluyordu” dedi.
TUGAY’IN SİYASİ TAVIR ALMA BECERİSİNE VURGU!
Gazeteci Avcı ayrıca, “Ben Özgür Özel’in Cemil Tugay ile ilgili yaptığı çalışkan ve dürüst yorumlarının altını ben de çiziyorum. Başarılı mı başarısız mı tartışması ise subjektif değerlendirmelere gebe… Bence Cemil Tugay’ın Karşıyaka’da bir başarı hikayesi yok ama birçok belediye başkanının bu dönemde başarı hikayesi yok. Çünkü hem ilk dönemler hem de pandemi, deprem gibi felaketler yaşandı. Ayrıca kötü tablolarla belediye devraldılar. Bütün bunlar bir başarı hikayesi yazılmasını engeller. Cemil Tugay’ın çok önemsediğim yönü siyasi tavır almaktan hiç vazgeçmemesi. Ben kendisiyle ilk kez il yöneticiliğinden istifa ettiği süreçte konuşmuştum. Orada sergilediği duruşu Tunç Soyer’le yol arkadaşlığından ayrılışıyla da bir siyasi duruş sergiledi. Bir belediye başkanları toplantısında dikkat çeken bir çıkışı olmuştu, hatırlarsınız. Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin’i Karşıyaka siyasetine müdahil olmak üzerinden eleştirdiği. Burada da bir siyasi tavır alış vardır. İstanbul İl Kongresi’nden önce verdiği değişim mesajıyla da bir siyasi duruş sergiledi. Cemil Tugay’ın çok değerli bulduğum bir tarafı bu anlamda tavır almaktan çekinmeyişi… Bunu hizmet noktasıyla da birleştirebilirse büyükşehir belediye başkanlığında başarılı olacağını düşünüyorum. Tunç Soyer konusuna gelince, aday göstermeyebilirsiniz ama Avrupa’da çok önemli bir görevi olan, İzmir’de toplumun her kesiminden destek almış bir isme MYK’dan 5 dakika önce ‘Sen yoksun’ demek çok yanlış… Özel’in mesajlarına bakacak olursak zaten Tunç Soyer hakkındaki kararda başarı-başarısızlıktan çok siyasi bir irade sergilendiği belli… Bence burada yanlış giden bir silsile var. Özgür Özel’in 2-3 gündür Soyer’e 5 yıl için teşekkür etmemesi ne kadar yanlışsa, Soyer’in de Cemil Tugay’ı tebrik etmemesi o kadar yanlış olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.
O 3 BAŞKANA DİKKAT ÇEKTİ
Bir parantez daha açan Gazeteci Avcı, “2019’daki yerel seçimlerin ardından geçen 1 yıllık sürede adı büyükşehir belediye başkan adaylığı için geçen 3 ilçe belediye başkanı vardı. Abdül Batur, Utku Gümrükçü ve Mustafa İduğ… Bu üçünün de kendi ilçelerinde dahi yeniden aday gösterilmemesi ilginç bir detay… Farklı sebepler var ama üçünde de kapı ekiplerine açılıyor” ifadelerini kullanıldı.
"ÖZEL KONGRENİN VE KURULTAYIN RÖVANŞINI ALDI"
CHP’nin İzmir listesi başlığında değerlendirmelerini sürdüren Gazeteci Çakır şunları kaydetti: Özgür Özel İzmir listesini hazırlarken kesinlikle İzmir İl Kongresi’nin ve kurultayın rövanşını aldı. ‘Değişimi görmek isteyenler İzmir’e baksın’ diyor. Neden İstanbul’a, Ankara’ya bakmıyoruz? Burada Tunç Soyer’in Özgür Özel’e kurultay sürecindeki tavrının etkisi var, mesela il başkanlığı ziyaretine gitmemesi, karşılamaması… Özgür Özel İzmir kararından 1 gün önceye kadar MYK üyeleriyle bile birlikte görüşmüyor. Kapıları kapatıyor, kendi özel çalışıyor ve benim bildiğim Karşıyaka adayını bile kendisi belirliyor. Cemil Tugay’a ‘Uygun mudur?’ diyor, Tugay da nezaketle karşı çıkmıyor. Cemil Tugay’ın 26 Eylül 2023’te ‘Genel Başkan ve yönetimi değişmeli’ mesajıyla başlayan süreç 30 Ocak 2024’te büyükşehir adaylığıyla sonuçlandı. CHP Genel Başkanı Özel’in kurultay öncesinde ve sonrasında yaşananları unutmadığını düşünüyorum ve buna paralel siyasi bir tavırla adayları belirledi. İzmir adaylarının belli olduğu parti meclisinden bir önceki parti meclisi toplantısı öncesi Özgür Özel ile Tunç Soyer bir araya geldi. O görüşmede Tunç Soyer, Özgür Özel’e açıkça ‘Benimle ilgili düşünceniz nedir? Ben aday olmak istiyorum’ diyor. Özgür Özel’in yanıtı, ‘Anketlere bakılacak, son anket gelmedi’ şeklinde bir yanıt veriyor. Bence o görüşmede aday gösterilmeyeceğini tavır olarak ifade etmiş oluyor. Kararın çok önceden verildiğini düşünüyorum. Özgür Özel ilçe adaylarını belirlerken de kararın bir gün öncesine kadar İzmir milletvekilleriyle görüşmüyor. Listeyi kendisi hazırlıyor, daha sonra istişare yapıyor…
“EREN ERDEM’İNKİ İTİBAR SUİKASTI!
GÖKÇE’NİN İLÇE ADAYLIĞINA TUGAY GEÇİT VERMEDİ!”
Gazeteci Akbaş da, “Süreçte ciddi sıkıntılar oldu. CHP’de genel başkan yardımcılığı yapmış Eren Erdem’in Cemil Tugay’a yönelik itibar suikastı mesela… Hepimiz şaşkınlık içinde izledik. Bu partide bu kadar önemli bir görev almış bir ismin tetikçi bir tavırla verdiği mesajlar. Söylediği konu da Cemil Tugay’ın İzmir’de belki de 100 kere açıklık getirdiği bir konu. Bu konunun ciddiyet taşımadığını zaten Özgür Özel başta olmak üzere bütün MYK üyeleri de biliyordu. Ama bu itibar suikastı hiç şık durmadı. Diğer taraftan bunu Kemal Kılıçdaroğlu ve ekibini de mal etmeye başladılar. İnsanlar Kemal Bey’in ofisinde her gününü geçiren Eren Erdem’den çıkan bir şeyi ona yoruyorlar ister istemez. Dolayısıyla bu olay durumu biraz çirkinleştirdi. Bir diğer ikinci detay da Buğra Gökçe’nin büyükşehir adaylığından düştükten sonra İzmir’de bir ilçeye kaydırılma durumu söz konusu olur mu olamaz mı görüşmeleri konusu… Bu noktada da ben Cemil Tugay’ın bu konuda net bir irade koyduğunu, bunu istemediğini ve istediğini de aldığını biliyorum. Bu da İzmir için önemliydi. İstanbul delegasyonu bastırabilirdi çünkü baktığınızda Buğra Gökçe Dimyat’a pirince giderken, evdeki bulgurdan olmuş oluyor. Neden? İstanbul’da 12 bürokratını belediye başkan adayı yaptı Ekrem İmamoğlu… Bu isimlerin bir çoğu da hiyerarşik düzende Buğra Bey’in altındaydı. Buğra Gökçe için bir yer garantiydi ama Cemil Bey buna geçit vermedi. Bu da önemli bir detaydı” dedi.
“BUĞRA BEY’E İLÇE TEKLİF EDİLDİ, İSTEMEDİ”
Buğra Gökçe hakkında yorum yapan Gazeteci Çakır ise, “Buğra Bey büyükşehir adaylığı noktasında konuşuldu, Genel Başkan biraz daha sıcak baksaydı büyükşehir adayı da olabilirdi. İzmir Büyükşehir Adayı olamamasının en büyük nedeni ‘Ekrem İmamoğlu İzmir adayını belirliyor’ algısıdır. Kendisine bir ilçe teklif edildi, kendisini de uygun bir dille açıklama yaparak istemedi” ifadelerini kullandı.
“SOYER 1 NİSAN’DAN SONRA TÜRKİYE SİYASETİNE DÖNECEK”
Gazeteci Avcı Tunç Soyer özelinde bir parantez açarken, “Bir bağımsız adaylık, başka partiden adaylık kararı söz konusu bile değil… Biraz sert bir açıklama yaptı ama morali de gayet iyi. Ben 1 Nisan’dan sonra rotasını Türkiye siyasetine çevireceği izlenimini aldım” dedi.
İLÇE İLÇE LİSTE ANALİZİ
İzmir’in ilçe adayları listesi hakkında konuşan Çakır, “Özgür Özel kadın aday konusunda sözünü tuttu. 9 kadın ilçe belediye başkan adayı açıklandı. Ama şunu kişilerden bağımsız söylüyorum, Bornova’dan aday adayı olan bir ismi Karabağlar’a nasıl aday yaparsın? Hani anket, hangi örgüt görüşü? Karabağlar Adayı Helin Hanım’ın ikna kabiliyeti yüksek, siyaseti artık daha iyi öğrendi ama işi zor olacak. Lal Denizli için Genel Merkez en başından beri Çeşme’den adaylığını düşünüyorduk, Urla başvurusuyla konuyu gizledi bilgisi var. Sonuca bakınca ‘Olur mu öyle şey?’ demiyorsun. Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran için başka bir parti ya da bağımsız aday iddiası var. Karşıyaka, Konak ve Karabağlar İzmir’in 3 büyük ilçesi, buralarda kadın aday var. Konak’a Nilüfer Çınarlı Mutlu’yu bekliyor muyduk? Hayır. Behice Yıldız İşçimenler Ünsal’ın Karşıyaka adaylığı bence kendisi için bile sürpriz. Karşıyaka Örgütü’ne gittiği zaman kendisini anlatmak zorunda kalmış. Bunların yanı sıra Bayraklı herkes için merak edilen bir ilçeydi. İrfan Önal’ın Bayraklı adaylığında Sezgin Tanrıkulu, Murat Bakan’ın etkisi ve Özel’in onayı olduğu söyleniyor. Bornova’da Ömer Eşki’nin adaylığına şaşırmadık. Buca’da da bir genç aday var, Görkem Duman. ‘Performansa bakacağız, başarısız olan başkanları değiştireceğiz’ denilmişti. İzmir’de 20 belediye başkanı yeniden aday gösterilmedi. Bunların bir tanesi bile mi başarılı değildi? Mesela Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin ile ilgili neden böyle bir tavır alındı?” dedi.
“AK PARTİ ‘BUNLAR BAŞARISIZDI’ DESE BUNA KİM İTİRAZ EDEBİLİR?”
Avcı’dan, “CHP’nin İzmir’de AK Parti’nin eline şöyle bir koz verdiğini düşünüyorum. Bir buçuk 2 aydır ‘Anketlere bakacağız’ deniyordu. 20 başkanı yeniden aday göstermediğinde ‘Bunlar başarısızdı’ kozunu vermiyor musun? AK Parti sahada ‘CHP’li başkan başarısızdı, o yüzden de aday gösterilmedi’ dese buna kim itiraz edebilir?” yorumunda bulundu.
“İSİMLERİ DEĞİL İŞ TUTUŞ ŞEKLİNİ ELEŞTİRİYORUM”
Akbaş, “Ben Büyükşehir ve ilçelerdeki adaylık kararını birbirinden ayırıyorum. Ben ilçeler özelinde birkaç istisna hariç hiçbir yerde başarı kıstasının dikkate alındığını düşünmüyorum. Haftalardır ‘Anketler yapacağız, çapraz sorgulamalar yapacağız, hatta bazı yerlerde süre yeterse önseçim yapacağız’ denildi. Yapıldı mı? Hayır. Anketlerden çıkanlar değerlendirmeye alınmış olsa başka bir yere başvurmuş başka bir yere aday olan 4 isim olmaz. Helil Hanım Bornova’dan başvuru yaptı, Karabağlar’dan aday gösterildi. Karşıyaka’dan başvuru yapan Nurşen Balcı’nın taa Körfez’in öbür ucundan Karaburun’dan aday gösterilmesi, Urla’dan başvuru yapan Lal Denizli’nin Çeşme’den aday gösterilmesi, Urla’dan başvuru yapan, basın toplantıları düzenleyip projelerini anlatan Mustafa Günay’ın Güzelbahçe’den aday gösterilmesi… Bu kararlarda Genel Merkez’in neyi kıstas aldığını sorguluyorum. Buralarda örgütlerde de tepki var. Mesela Çiğli… 2 gündür adaya (Uygar Yıldırım) yönelik tepkiler var. Benim eleştirim ve yorumun kişiler üzerinden değil. Genel Merkezin süreci yönetimini ve iş tutuş şeklini sorguluyorum. Mesela Özgür Özel’in meclis kürsüsündeki konuşmasını dinliyorum. Adayları tek tek anlatırken şöyle bir örnek verdi Helin Hanım’la ilgili, ‘Sao Paolo gemisini geri döndürmüştür’ dedi. O direniş sürecinin her aşamasında önemli bir karakter bile değildi. Yiğidi öldür hakkını ver derler. Biz ilk Sao Paolo gemisi haberini yaptığımızda Tunç Soyer direkt olarak arayıp ‘Bu gemi İzmir’e gelmesin diye elimizden ne geliyorsa yapacağız’ dedi. Yaptı da miting bile düzenlediler. Adayları savunmak zorunda kalması ayrı yanlış bir argümanla yapması daha da yanlış… Özgür Özel ‘Değişimi görmek isteyen İzmir’e baksın’ diyor. Niye Ankara’ya bakmasın, neden İstanbul’a bakmasın? Ankara’ya bakıyorsun bir tane kadın aday yok. Koskoca İstanbul’da en son 3 tane açıklanmıştı. Ben İzmir’de 9 kadın adayı fazla gördüğüm için söylemiyorum, ‘İzmir’e uyguladığın şeyi İstanbul’da, Ankara’da neden yapmıyorsun?’ diyorum” değerlendirmesini yaptı.
Çakır’dan da, “Helin Hanım, Nurşen Hanım, adayların hepsi çok değerli… Ama bu kaydırmalar da AK Parti’ye koz oluyor. Şimdi Karabağlar’da seçim sürecinde ‘Bak buraya Bornova adayını getirdiler’ denmeyecek mi mesela… Helin Hanım mesela Bayraklı adayı olsa yine bu kadar ‘Aaaa’ demeyiz” eklemesini yaptı.
“YÜCEL VE BAKAN’A ELEŞTİRİ VAR”
İki önemli detay daha veren Çakır, “’Kadın aday sayısının çokluğunu göstererek vurulan neşteri gizlemeye çalışıyorlar’ yorumları var. Ayrıca MYK’nın İzmirlileri Deniz Yücel ve Murat Bakan’a şöyle bir eleştiri var. ‘Birlikte siyaset yaptığınız isimlerin çizilmesine neden itiraz etmediniz, neden sesinizi çıkarmadınız?’ … Hatta ileri gidiyorum ‘Neden istifa restini masaya koymadınız?’ şeklinde tepkiler var” dedi.
AVCI’DAN LİSTE ANALİZİ
Avcı ilçe adayları listesi değerlendirmesinde, “Kadın ve genç adaylar noktasında alınan karar devrim niteliğinde ve takdire şayan. İsimler özelinde şimdiden yorum yapmak da çok sağlıklı olmaz açıkçası. Çünkü hem sandık sonucuna bakmamız lazım hem de kazananların 5 yıllık performanslarına da bakmak lazım. Bir kere dönem kuralına dikkat edilmiş. Kurultay sonrası ilk gün Özgür Özel’in yanında fotoğraf veren ve 5 dönemdir belediye başkanı olan Abdül Batur ve 4.dönemine doğru giden Mustafa İnce aday gösterilmedi. Yaş ortalamasının düşmüş olması değerli. Eğitim durumu bir diğer kriter olmuş, yanılmıyorsam sadece bir ilçede bir lise mezunu aday gösterildi. Hatta Çiğli adaylık için çok şanslı görülen Erdal Mansuroğlu ve Niyazi Arslan’ın bu kritere takıldıkları iddiası var. Çiğli Adayı Uygar Yıldırım’ın değişme ihtimali konuşuluyor, böyle bir karar alınırsa Anıl Feroğlu ve Onur Emrah Yıldız isimleri gündemde… İzmir listesi konusunda şunun da altını çizmek lazım. Ekrem İmamoğlu’nun hiçbir etkisi yok. Hatta yeniden aday gösterilmesini istediği birkaç ismin de aday gösterilmediğini biliyoruz. Aday kaydırma tepkileri var. Milletvekillerinin yarısından fazlasının bu listeye tepkili olduğunu biliyorum. Dikkat çekmek istediğim bir nokta da şu, bu listeye baktığımda İzmir siyasetinde büyük bir boşluk olacağını düşünüyorum çünkü aday gösterilen isimlerin çoğu tecrübesiz ve kısa sürede aktör olamazlar diye düşünüyorum. Bu anlamda biz önümüzdeki dönemde Utku Gümrükçü, Abdül Batur, Ali Engin ve Serdar Sandal’ı parti içi siyasette aktif noktalarda görebiliriz” dedi.
“YENİ DÖNEMDE BİRLİKTE HAREKET EDECEK BU 3’LÜNÜN DAHA DA SIKI DURMASI GEREKİYOR”
Avcı ayrıca, “Büyükşehir Adayı Cemil Tugay, Parti Sözcüsü Deniz Yücel ve Genel Başkan Yardımcısı Murat Bakan’ın yeni dönemde İzmir siyasetinde ortak hareket edeceklerini görüyoruz. Ancak bu 3’lünün 1 yıldır öncesine kadar birbirlerini çok fazla sevmediklerini, iyi ilişki içinde olmadıklarını net olarak biliyorum. Bu süreçten sonra listelere bu kadar tepki varken bence daha sıkı durmaları gerekecek” mesajını verdi.
“İL BAŞKAN ADAYLARI ŞİMDİDEN HAREKETE GEÇECEKTİR”
Bir kez daha söz alan Akbaş, “CHP İzmir’de bir otorite boşluğu var, bu adaylaşma süreci sonrası ortam da bunu daha çok tetikleyecektir. Özellikle il başkanı adayları bence şimdiden harekete geçecektir. İl Başkanı Şenol Aslanoğlu’nun yolu uzun gözükmüyor” dedi.
AK PARTİ’NİN İZMİR ADAYLARI…
“AK PARTİ YILDIRIM DÖNEMİNDEN BİLE DAHA İDDİALI BİR KAMPANYA YÜRÜTÜYOR”
Programda Cumhur İttifakı’nın İzmir listesi de masaya yatırıldı. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İzmir’deki tanıtım toplantısında açıkladığı aday listesini değerlendiren Çakır, “AK Parti şu anda suyun öteki yakasında gidiyor. Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İzmir mitingi tarihi bile belli… Gündoğdu Meydanı’nda 9 Mart günü yapılacak. Aday listelerinde sürpriz var mı? Yok. Sadece Buca’da son dakikaya kadar aday belirlenemedi. Kimin yapılacağı konusunda büyük strateji güdüldü ve aday en son CHP yıllarında dönemin belediye başkanı Ercan Tatı’ya muhalefetiyle tanınan, ardında AK Parti’ye geçen Adnan Öztekin oldu. AK Parti tam bir teşkilat listesi yaptı. Teşkilatı iyi bilen ve içinden gelen isimleri aday gösterdi. AK Partililerin şu anda yüzleri gülüyor. CHP’nin aday listesi iştahlarını kabarttı. Bu aday listeleri üzerinde tartışmalar yaklaşık 10 gün sonra bitecek stratejiler devreye girecek. CHP listesi AK Parti’ye bu anlamda çok fazla argüman veriyor. AK Parti Eski Başbakan Binali Yıldırım’ın aday olduğu dönemden bile iddialı bir seçim kampanyası yürütüyor. Bunu moral motivasyon açısından söylüyorum. Planlarını bozan tek şey Tunç Soyer’in yeniden aday gösterilmemesi oldu. AK Parti hep Soyer üzerinden bir strateji planlıyordu. Bu anlamda Cemil Tugay’ın izleyeceği yol ve seçim kampanyası bir kat daha önemli olacak. AK Parti süreçte yerel konuları gündemde tutmaya çalışacak, CHP ise ülke gündemini ve hükümetin İzmir’e yeterince yatırım yapmadığı iddiasını ortaya koyacak. AK Parti Büyükşehir Adayı Hamza Dağ 13 Şubat’ta projelerini açıklayacak ve o günden sonra İzmir’deki meltem rüzgarları poyraza dönecek ve sert tartışmalar başlayacak” açıklamasını yaptı.
“KRİZ YOK, TARTIŞMA YOK, GELİŞMELER DE HEP AK PARTİ’YE YARIYOR”
Akbaş ise değerlendirmesinde şu sözleri kaydetti: Hiç sürpriz yok, ne konuşuluyorsa onlar oldu. Birkaç son dakika değişiklikleri oldu. Kınık Belediye Başkanı Sadık Doğruer’in Bergama adaylığı bile konuşuluyordu ve oldu. Bir kriz var mı, bir tartışma ya da tepki var mı? Yok. Böyle olunca bir enerji kaybı bile olmuyor… CHP’de ilçeler noktasında yaşanan çalkantı inanılmaz derece de işlerine gelmiş durumda. Bunun yanı sıra İYİ Parti baya bir gaza bastı, diğer taraftan DEM Parti de burada ciddi bastırıyor. Bunlar hep AK Parti’nin hanesine artı yazacak şeyler. Sırrı Süreyya Önder’in Büyükşehir adaylığı bile konuşuluyor. Olası adaylığı çok daha ciddi bir etki yaratır. Ama sonuç itibariyle bunlar hep AK Parti’ye yarayan parametreler. Mesela AK Parti Karabağlar’ı kazanırsa metropole girmiş oluyor. 500 bin nüfuslu bir yer. Çok ciddi bir kayıp olur.
“KOŞTU’YA YAPILAN DA SİYASİ NEZAKETSİZLİK”
Kınık Belediye Başkanı Sadık Doğruer’in Bergama adaylığı hakkında konuşan Çakır ise, “Ben Sadık Bey’in çok başarılı bir belediye başkanı olduğunu düşünüyorum. Şu ana kadar metropole bile gelmiş olabilirdi. Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu için de kimse kötü diyemez. Ben yaşananların aynı Tunç Soyer’in durumu gibi olduğunu düşünüyorum. Karar süreci siyasi nezaketsizlik. Başkan Koştu’ya karar 1.5 gün kala söylendi” yorumunda bulundu.
“AK PARTİ 12-13 İLÇEDE İDDİALI GÖZÜKÜYOR”
“BERGAMA KARARININ ARKASINDA 3 NEDEN VAR”
Avcı da Cumhur İttifakı listesi değerlendirmesinde şu mesajlara yer verdi: Bir kere teşkilat ağırlıklı bir liste… Bürokrasi de var. 2 eski kaymakam aday. Tecrübe ve gençliği birleştirmişler. Teşkilat içinde tepkinin yok denecek kadar az olması da bir avantaj. AK Parti’de en önemli gündem Bergama kararıydı. Kınık Belediye Başkanı Dr. Sadık Doğruer’in Bergama’dan aday gösterilmesinin 3 önemli nedeni var. Biri anketlerde kafa kafaya çıkan bir durum olmuş. İkincisi CHP’nin adayı Dr. Tanju Çelik’in sahada çok kişiye dokunmuşluğu olan güçlü bir aday olması. Sadık Doğruer de Bergama Devlet Hastanesi’nin eski başhekimi… Ve son olarak Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu’nun hakkındaki mal varlığı iddialarının da kendisini yıpratmış olması. AK Parti 12-13 ilçede iddialı gözüküyor. Büyükşehir Adayı Hamza Dağ belli ki çok iyi hazırlanmış. Programları iyi, polemiğe girmiyor, proje ve vaat üzerinden gidiyor. AK Parti açısından doğru zemin de bu zaten. İzmir’de polemiğe girdikçe sıkıntı yaşıyor…
İYİ PARTİ’DE DURAN KRİZİ NASIL AŞILDI?
Programda son bölüm İYİ Parti’de aşılan Tire krizi ve partinin yerelde tek iktidar olduğu ilçede mevcut Başkan Salih Atakan Duran’ın yeniden aday gösterilmesine ayrılırken, kararı yorumlayan Avcı, “İl Başkanı Ülkü Doğan’ın etkisi çok fazla, eski dostlar… İstişareler ve anketler çok belirleyici olmuş. Anket yapılmış, Başkan Duran’ın önüne konulmuş, kazanma ihtimali yüksek gözüküyor. Gördüğüm bir ankette CHP, İYİ Parti ve AK Parti 22-23 bandında, kararsızlar var. 4 bilinmeyenli bir denklem gibi Tire sandığı…
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |