Çeşme Belediyesi tarafından düzenlenen 7. Ovacık Tarım ve Sakız Koyunu Festivali bu yıl 10-11 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirildi. Tarıma en uygun alanların ve üretimin gerçekleştirildiği Ovacık’ta, Çeşme Kavunu ile bölgeye has nesli tükenmekte olan Sakız ve Kaçeli Koyunu cinslerini yaşatmak amacıyla düzenlenen festivalde Çeşme’nin yöresel değerlerinin öne çıkarıldı.
En iyi Çeşme kavunu seçildi
Halk dansları ve Ovacık Zeybeği ile başlayan festivalin ilk gününde lezzeti ve kendine has aromasıyla ünlü, coğrafi işaretli ürün olarak tescillenen En İyi Çeşme Kavunu yarışması yapıldı. Kadın efeler zeybek gösterisinin ardından Ovacık köy halkının Zeybek gösterisi ile devam eden festivalde Ovacık kavunu, ekmeği ve kelle peyniri ikram edildi.
Selami Şahin unutulmaz anlar yaşattı
Festivalin ilk gününde sahne alan ünlü sanatçı Selami Şahin izleyenlere unutulmaz anlar yaşattı. En sevilen şarkılarını Çeşmeliler için seslendiren Selami Şahin “Seninle Başım Dertte”, “Özledim”, “Ben sevdalı, Sen Belalı” şarkılarını izleyenlerle birlikte söyledi.
Sakız güzelleri yarıştı
Festivalin ikinci gününde Adliye önünden Cumhuriyet Meydanı’na kadar gerçekleştirilen kortejde renkli görüntüler yaşandı. Kortejin ardından karakteristik bir tür olan Sakız Koyunu'nu yaşatmak amacıyla “En İyi Sakız Koyunu” yarışması düzenlendi. ‘En İyi Sakız Koçu’, ‘En İyi Sakız Koyunu’, ‘En İyi Erkek Toklu’, ‘En İyi Dişi Toklu’ olmak üzere 4 kategori altında düzenlenen yarışmada dereceye girenlere ödül verildi.
“Endemik ürünlerimize sahip çıkıyoruz”
Çeşme Belediye Başkanı M. Ekrem Oran, “Hem çok güzel hem de çok anlamlı bir dönemde yerel değerlerimizi öne çıkaran çok önemli bir festival gerçekleştiriyoruz. Mis kokulu Çeşme Kavunu, geçtiğimiz yıl İzmir Büyükşehir Belediyemizin destekleriyle hak ettiği ‘coğrafi işaretli ürün’ belgesini aldı. Geçen sene yaptığımız anlaşmalarla da zincir marketlerde yerini aldı. Ata tohumumuz Karakılçık buğdayımızı çoğaltarak üreticilerimize dağıttık, elde ettiğimiz tonlarca mahsul Çeştur Halk Ekmek Fabrikamızda ekmek, gevrek, unlu mamul olarak tüketiciye ulaştı. ‘Çeşme’den sakız damlıyor’ başlığı ile elli yılın ardından Çeşme’de sakız hasadını yeniden canlandırarak, gelecek kuşaklar için büyük bir ekonomik hamle yaptık. Her yıl, binlerce sakız ağacını aşılayarak sakız üretimimizi arttırıyoruz. Bölgenin en önemli endemik türlerinden biri olan Çeşme Anasonunu yeniden toprakla buluşturduk. Yüksek fiyatlı alım garantisi ile üretimini sağladık. Çeşme limonumuzun, enginarımızın, beyaz soğanımızın, domatesimizin üretimini artırarak, ihracata teşvik edecek adımlar atıyoruz” diye konuştu.
“Sakız ve Kaçeli koyunlarımızın çoğaltılmasını destekliyoruz”
Oran Tarım Projelerine dair bilgi vererek, sözlerine şu şekilde devam etti:
“Tarım Müdürlüğümüze bağlı Tohum Merkezi’mizde atalık tohumlarımızın üretimini, korunmasını ve ücretsiz bir şekilde çiftçilerimize dağıtımını sağlıyoruz. Tarım müdürlüğümüz tarlalarında üretimi artıracak makina parkurumuzu da büyütüyoruz. Satın aldığımız, traktörümüz ve ayıklama makinemiz bu alanda daha güçlü adımlar atmamızı sağlayacak. Ayıklama makinemizde hem kendi ürettiğimiz buğdayları hem de çiftçilerimizin buğdaylarını, arpalarını ücretsiz ayıklıyoruz. Geçtiğimiz yıl kurulan Çeşmeköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifimiz, bu bereketli toprakların emektar çiftçilerini üretimden tüketiciye ulaşana kadar her kademede destekliyor. Ovacık’ta festivalimizin bir ayağı olan Sakız ve Kaçeli koyunlarımızın da çoğaltılması için de özenle çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |