Türkiye’nin önemli düşünce insanlarından Oruç Aruoba 72 yaşında yaşamını yitirdi.
Akademisyen olarak başladığı kariyerine yazar, şair ve felsefeci olarak devam eden Oruç Aruoba, aforizmalara dayalı felsefi metinleri oldukça başarılı bir şekilde kaleme almış ve Türkiye'de pek çok okura ulaşmıştı. Hume, Rilke, Wittgenstein, Nietzsche, Von Hentig, Başo ve Celan’ın Türkçe’ye çevirerek, literatüre kazandıran Aruoba, özgün bir dille yazdığı haiku (Japon tarzı kısa şiir) tarzındaki şiirleriyle de geniş kitlelere ulaşmıştı.
Kitapları: de ki işte, tümceler, yürüme, hani, yakın, ile, uzak, Çengelköy Defteri, olmayalı, Doğançay’ın Çınarları, benlik, sayıklamalar, Geç Gelen Ağıtlar, kesik esin/tiler, ol/an, Meşe Fısıltıları.
ORUÇ ARUOBA’NIN ARDINDAN
Oruç Aruoba’nın vefatı sosyal medyada da çok yankı buldu.
İşte Aruoba hakkında yazılanlar:
Metis Yayınları: “Sevgili Oruç Aruoba'yı kaybetmenin büyük üzüntüsünü yaşıyoruz. Ailesine, sevenlerine, okurlarına başsağlığı dileriz.”
Müzisyen ve arkeolog Güneş Duru: “Özellikle geçmiş zamanlarımızın özgürlük alanıydı Oruç Aruoba ya da ben böyle kişiselleştiriyorum. Yazar ve çevirmen olmasının yanı sıra felsefe doktorasına sahip, eleştirel bir isimdi. Ardında bıraktıkları umarım bugünün gençlerine de dünyalar kurar.”
Şarkıcı Sıla Gençoğlu: “Oruç Aruoba. Çocukluğumuz... İlk gençliğimiz... Ne çok şey öğrendik sizden. Gidişinizi kelimelerinize saracağız. Nur içinde uyuyun.”
Psikolog ve yazar Cem Mumcu: “Gitmek istemişsin. Ara ara bir kaç kelime gönderirim sana. Görüşmek üzere.”
Şair Orhan Alkaya: “Uğurlar olsun sevgili dostum.”
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |