ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    34,1524
    Dolar
  • Euro
    38,0264
    Euro
  • Altın
    2.880,370
    Altın
  • Bist-100
    9.897,00
    Bist-100
  • ADANA
    23/34°
    ADANA
  • ANKARA
    19/28°
    ANKARA
  • ANTALYA
    25/30°
    ANTALYA
  • BURSA
    21/31°
    BURSA
  • ISTANBUL
    24/28°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    22/35°
    IZMIR
  • KONYA
    20/27°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Aydın'da kadın cinayeti... Bıçaklanarak öldürüldü!
Aydın'da kadın cinayeti... Bıçaklanarak öldürüldü!
Dikkat çeken Türkiye açıklaması!
Dikkat çeken Türkiye açıklaması!
İsrail Lübnan'ı vurdu: Çok sayıda ölü ve yaralı var!
İsrail Lübnan'ı vurdu: Çok sayıda ölü ve yaralı var!
Şehit polisin katiline hayvan araçlı muamele!
Şehit polisin katiline hayvan araçlı muamele!
23 Eylül 2024 Pazartesi - 12:49

Mücadele sonuç verdi... Çeşme Projesi iptal!

İzmir Tabip Odası, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, İzmir Barosu, İzmir Yaşam Alanları, EGEÇEP ve davacı yurttaşların temsilcileri, Çeşme Projesi'ni ortadan kaldıran Danıştay İdari Dava Daireleri kurul kararı ile ilgili basın açıklaması yaptı. Açıklamada, "Danıştay İdari Dava Daireleri Kurul kararı ile Çeşme Turizm Bölgesi ilanına ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararının kesin olarak iptal edilmiş olduğunu kamuoyuna müjdelemek isteriz" denildi. 

Mücadele sonuç verdi... Çeşme Projesi iptal!

SONKALEİZMİR-İzmir Tabip Odası, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, İzmir Barosu, İzmir Yaşam Alanları, EGEÇEP ve davacı yurttaşların temsilcileri, Danıştay İdari Dava Daireleri kurul kararı ile ortadan kalkan Çeşme Projesi ile ilgili basın açıklaması yaptı. Toplantıya çevre mücadeleleri ile bilinen Karabağlar Belediye Başkanı Helil İnay Kınay da katıldı. 

İzmir Tabip Odası Konferans Salonu'nda yapılan açıklamada Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun kararının Çeşme Projesi'ni geri dönüşü olmayan şekilde iptal ettiğine dikkat çekildi. 


DEVASA BİR KAMU ARAZİSİNİ KAPSIYORDU

Basın açıklamasını yapan İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz süreçle ilgili bilgi vererek şunları kaydetti:

"Çeşme Yarımadası'nın talan edileceği anlamına gelen cumhurbaşkanlığı kararının iptali İzmir halkı için çok önemli bir kazanım. Koruma ve Gelişim Bölgesinin sınırlarının yeniden belirlenmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararı yayımlanmıştı. Bu karar; Çeşme Yarımadasında mevcut devletin hüküm ve tasarrufu altındaki alanların tümünü, 47 Km kıyı alanını, deniz alanlarını ve bu alanlardaki beş adet adayı, 5.000 hektar orman alanını, içme suyu koruma havzalarının tamamını, bölgedeki doğal koruma alanlarını, nitelikli tarım alanları ile zeytinlikleri, kültürel ve arkeolojik miras alanlarını, yarımadada yerleşim alanları dışında kalan alanların tamamını içeren 16.000 Hektar (22.400 futbol sahası büyüklüğünde) devasa kamu arazisini kapsamaktadır.  



Bu devasa kamu arazisi ve deniz alanları yatırımcılara irtifak hakkı tesisi suretiyle tahsis edilerek  bu alanın tümünde ve deniz alanlarında halkımızın girişine kapalı imtiyazlı bir azınlığın kullanımına özgülenmiş, girişi denetimli, bağımsız özel bir yetki alanı oluşturulacaktır.  Bu devasa kamu arazisinin ve deniz alanlarının irtifak hakkı sahibine devri karşılığı alınacak bedel kamu harcamaları için kullanılamayacak sadece alanın alt yapı yatırımlarına harcanabilecektir. Yani irtifak bedeli dahi kamuya değil yatırımcının hizmetine sunulacaktır. Tahsis edilecek kamu arazisi ve deniz alanları nadir bir ekosistemi barındırmaktadır.  Alan, Doğal sit alanları, su koruma havzaları, orman alanları ile çok özel niteliklere haizdir. Ancak alanın bu çok özel niteliklerine müdahale edilerek, imtiyazlı bir azınlığın hizmetine sunulmak üzere; mega yat limanları, golf sahaları, kıyı otelleri, lüks konut ve rezidanslar vb. yapılacaktır.  Kurumlarımız ve çok sayıda duyarlı yurttaş; halkımızın yaşam alanlarına, nadir ve korunması gereken habitat alanlarına müdahale içeren ve hukuka aykırılığı daha önce de yargı kararı ile belirlenmiş işleme karşı Danıştay 6. Dairesi nezdinde dava açmış, ancak mahkemece gerekçesiz olarak davanın reddine karar verilmişti.   

"BOZMA KARARI VERMEK ZORUNDA"

Hukuka aykırı bu karar temyiz edilmiş Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun geçen hafta avukatlarımıza tebliğ edilen kararı ile  deniz alanlarını da kapsayan bu denli büyük bir alanın gereklilikleri açıklanmadan turizm bölgesi ilan edilmesi hukuka aykırı bulunarak  Danıştay 6. Dairesinin kararı bozulmuştur.  İdari Yargılama Usulü Kanunu gereğince Danıştay Dairesinin, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurul kararına karşı direnme hakkı bulunmamaktadır. Danıştay Dairesi, bozma kararı doğrultusunda karar vermek zorundadır. Bu nedenle, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurul kararı ile Çeşme Turizm Bölgesi ilanına ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararının kesin olarak iptal edilmiş olduğunu kamuoyuna müjdelemek isteriz. 



"KAMUSAL SORUMLULUĞUMUZU YERİNE GETİRDİK"

Kamuya ait devasa alanları kamunun elinden alıp imtiyazlı azınlığın kullanımına terk edecek bu işlemin iptal edilmiş olması ile kamusal sorumluluklarımızın gereklerini yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Halkımıza ve tüm İzmirlilere armağan olsun. Çeşme yarımadasının potansiyeli şu anda bile mevcut turizm ve ikinci konut yükünü karşılayamayacak ölçüde tükenmiş durumdadır. Son kalan kamuya ait orman alanlarını ve nitelikleri alanları turizm yapılaşmalarına açmak kamu menfaatine olmadığı gibi yarımadayı yaşanılamaz kılacaktır. Buradan Bakanlığa ve idareye seslenmek isteriz. Çeşme yarımadasının son kalan kamu alanlarına turizm bahanesiyle el atmaktan vazgeçin. Yargının yarımadaya müdahaleyi engelleyen kararlarına uyun. Hiç değilse bu sefer imtiyazlı azınlığın değil kamunun menfaatine hareket edin."


 

 
Bayraklı'da yol yenileme seferberliği!
 
Başkan Tugay: İzmir İtfaiyesi İzmir’in gururudur!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Utanç davasında karar çıktı!
İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in ...
İzmir'de icradan satılık fabrika... 320 milyon TL değer biçildi!
İzmir'in Çiğli ilçesindeki fabrika ve arsası icra nedeniye satışa çıkarıldı. ...
Kadın polisi şehit etmişti... 26 suç kaydı ortaya çıktı!
Ümraniye'de bir kadın polisi şehit eden 19 yaşındaki zanlı Yunus Emre ...
 
İzmir'de kooperatifle kentsel dönüşüme soruşturma!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZBETON şirketinin denetiminde kooperatif ...
İzmir'de yeni haftada hava durumu nasıl olacak?
İzmir'de yeni haftada sıcaklıklar mevsim normallerinde seyredecek. Hafta ...
Çeşme'de mahkemeden 152 milyonluk satış!
İzmir'in Çeşme ilçesindeki 20 bin metrekarelik arazi satışa çıkarıldı. ...
 
İstanbul'daki operasyonda kadın polis memuru şehit oldu!
İstanbul'da motosiklet hırsızlığı şüphelisinin gözaltına alınması sırasında ...
32 ilde uyuşturucu operasyonu!
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 32 ilde uyuşturucu madde imalatçılarına ...
AK Parti İzmir, delege seçimlerini tamamladı!
AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, haftasonu 30 ilçede gerçekleştirilen ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri