ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    36,2225
    Dolar
  • Euro
    38,0047
    Euro
  • Altın
    3.361,580
    Altın
  • Bist-100
    9.878,00
    Bist-100
  • ADANA
    8/17°
    ADANA
  • ANKARA
    3/11°
    ANKARA
  • ANTALYA
    10/16°
    ANTALYA
  • BURSA
    8/14°
    BURSA
  • ISTANBUL
    7/9°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    7/16°
    IZMIR
  • KONYA
    2/10°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
'Sahte içki' operasyonu: 5 gözaltı
'Sahte içki' operasyonu: 5 gözaltı
1.800 TL'ye aldığı ürünü 3 milyon TL'ye satınca kendisi de şaşırdı
1.800 TL'ye aldığı ürünü 3 milyon TL'ye satınca kendisi de şaşırdı
Esenyurt'ta boş arazide erkek cesedi bulundu
Esenyurt'ta boş arazide erkek cesedi bulundu
CHP lideri Özgür Özel kongreyi iptal etmek isteyenlere isyan etti
CHP lideri Özgür Özel kongreyi iptal etmek isteyenlere isyan etti
18 Eylül 2021 Cumartesi - 13:14

Mimarlar Odası'ndan 'Danışma Kurulu' tepkisi...

Mimarlar Odası İzmir Şubesi, depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkım kararı alınan İzmir Büyükşehir Belediyesi Ana Hizmet binası ile ilgili 16 kişilik danışma kurulu oluşturulmasına tepki gösterdi.

Mimarlar Odası ndan  Danışma Kurulu  tepkisi...

Mimarlar Odası İzmir Şubesi'nden yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:

"İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yapılacak yeni hizmet binasının tasarım ve işlev sürecinin yürütülmesi adına 16 kişilik bir danışma kurulu oluşturduğunu basından öğrenmiş bulunuyoruz. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası hem İzmir’in kent belleği hem de modern mimarlık mirası tarihi açısından çok önemli bir yapıdır. Yerel yönetimin, kentin en önemli kamusal alanlarından biri olan Konak Meydanındaki temsili olarak düşündüğümüz binanın korunması ile ilgili İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü'ne şubemiz tarafından başvuruda bulunulmuştur.

İzmir 1 nolu  Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, başvurumuza yönelik 30.08.2021 tarihli yazılı yanıtında yapının yerinde tespit çalışmalarının yapılması ve ilgili belgelerin idaresinden talep edilmesine, süreç tamamlanıncaya kadar yapıda herhangi bir FİZİKİ-İNŞAİ faaliyette bulunulmamasına karar verdiğini bildirmiştir. Kurul bu kararını aynı zamanda Konak Belediyesine ve İzmir Büyükşehir Belediyesine de iletmiştir.

Kurul tarafından yapılan ön değerlendirmede konuya ilişkin tespit çalışmalarının sonuçlanacağı zamana kadar yapıda herhangi bir inşaat faaliyetinin yapılmaması gerektiği bildirilmişken, İzmir Büyükşehir Belediyesinin yıkım senaryolarını da konuşmak için bir kurul oluşturmasını çok talihsiz bir karar olarak değerlendiriyoruz. Bu kurulda olduğu açıklanan isimlerin çoğu, mesleki anlamda kendilerini kanıtlamış ve takdir ettiğimiz isimlerdir. Ancak, süreç hakkında yeterli bilgilendirme yapılmadan böyle bir kurulun oluşturulma nedeni tarafımızca anlaşılamamıştır. Yıkım kararı çıkmadan yıkım sonrasını konuşmak “süreci meşrulaştırmaya çalışmak” demektir.

Bununla birlikte danışma kurulları konunun onaylanması üzerine değil değerlendirmesi üzerine kurgulanmaktadır. Konuyu yakından takip eden ve kamusal alan mücadelelerinde aldığı başarılarla kente katkı koyan Mimarlar Odası ve TMMOB Bileşenlerinin bu kurula davet edilmemesinin de İzmir gibi demokratik değerleri ile öne çıkan bir kentin yerel yönetim anlayışı ile bağdaşmadığını düşünüyoruz. Çok renkli ve çok sesli olmak şiarıyla yola çıkan bir anlayışın geldiği noktanın bu anlamda çok derin çelişkiler içerdiğini düşünüyoruz.

Açıklanan danışma kurulunda Mimarlar Odası İzmir Şubesi'nin yürüttüğü daha önceki mücadelelere katkı koyan değerli isimler bulunmaktadır. Bu hassasiyete sahip kişilerin, bu süreçte yapının korunmasına dönük gerekli önem ve duyarlılığı göstereceklerini umuyoruz. 

Bilindiği gibi İTÜ Afet Yönetimi Enstitüsünden bir rapor istenmiştir. Raporun içeriği ve yazım dili hakkında ilgili diğer uzman kuruluşlar değerlendirme yapacaktır ancak özetle söylemek gerekir ise rapor binanın güçlendirilemeyeceğini söylememektedir. Güçlendirme yapılabileceği raporda belirtilmiştir. 

Konak ve yakın çevresinde yer alan kamuya ait yapıların nasıl yeniden kullanılabileceğine dönük senaryoların tartışılması mutlaka yapılmalıdır. Kentsel ve toplumsal hafızada yer alan bu yapılar için yapılabilecek müdahaleler tartışılırken, mevcut fiziksel çevreye en az dokunuşla en etkili sonucu alabilmeyi amaçlamak gerekir.  Modern Mimarlık mirası niteliğine sahip yapıların potansiyellerini kullanarak kentin ve toplumun ihtiyaç duyduğu mekân ve kullanım biçimleri oluşturulmalı, daha fazla kamusallık, açıklık, geçirgenlik gibi Konak ve çevresine değer katacak kavramlar üzerinden yeniden bu yapıları kazanmak esas olmalıdır. 

Toplanması durumunda, danışma kurulununda da benzer görüş ve değerlendirmeler oluşturulacağını beklemekteyiz."

 
Güldür Güldür'ün yıldızından duygusal mesaj!
 
Show TV'nin sesinden üzücü haber!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kaçırılan iş adamından hala iz yok!
Adana'da iş insanı Koray S., iş yerinden aracına binerken yüzü maskeli ...
Uygunsuz fotoğrafa tekrar soruşturma!
Dansçı ve sosyal medya fenomeni Eda Yön'ün (22) sosyal medya hesabına ...
Ormanı yakarken yakalandı!
Antalya'nın Manavgat ilçesinde, çevresinde 5 yıldızlı otellerin bulunduğu ...
 
Sputnik V aşısı için şok karar!
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Rusya’nın geliştirdiği korona virüs aşısı Sputnik ...
Vefat sayısı 5.7 kat arttı!
Türkiye'de temmuz ayında günlük 50 kişinin altına düşen koronavirüse bağlı ...
Danıştay JES'e 'dur' dedi!
Danıştay 6'ncı Ceza Dairesi, İzmir 1'inci İdare Mahkemesi'nin Karabağlar ...
 
Beko'dan AK Parti ve MHP'ye sert sözler!
CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, İzmir'in dördüncüsüne ev sahipliği yaptığı ...
Avukatların kabusu olan dolandırıcı yakalandı!
İstanbul'da kendisini şirket sahibi olarak tanıtarak sözde iş verme bahanesiyle ...
Köyleri de imara açıyorlar!
Köylerde yerleşik alan sınırı 100 metreden 300 metreye çıkarılıp yapı ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Galatasaray 22 19 3 0 57 22 35 60
2 Fenerbahçe 22 17 3 2 57 22 35 54
3 Reeder Samsunspor 22 13 4 5 36 23 13 43
4 ikas Eyüpspor 22 11 6 5 34 20 14 39
5 Beşiktaş 22 10 8 4 33 22 11 38
6 Göztepe 22 10 5 7 40 27 13 35
7 Rams Başakşehir 23 9 6 8 39 31 8 33
8 Kasımpaşa 22 7 10 5 40 42 -2 31
9 Trabzonspor 22 7 8 7 36 26 10 29
10 Gaziantep FK 22 8 5 9 28 30 -2 29
11 Corendon Alanyaspor 22 7 7 8 25 30 -5 28
12 Çaykur Rizespor 22 8 3 11 26 37 -11 27
13 Onvo Antalyaspor 23 7 6 10 26 42 -16 27
14 Tümosan Konyaspor 22 6 6 10 29 36 -7 24
15 Net Global Sivasspor 23 6 5 12 27 39 -12 23
16 Sipay Bodrum FK 23 5 5 13 16 29 -13 20
17 Bellona Kayserispor 21 4 8 9 22 41 -19 20
18 Atakaş Hatayspor 22 1 7 14 23 42 -19 10
19 Adana Demirspor 23 2 3 18 21 54 -33 3
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri