Emre Deliveli (44), İngiltere ve Fransa’yı birbirinden ayıran, 563 km uzunluğa sahip Manş Denizi’ni, 23 Ağustos’ta 15 saat 41 dakikada yüzerek geçti. Kuzey Kanalı’nı yüzerek geçen en yaşlı erkek unvanını alan antrenörü Kamil Alsaran ile birlikte 10 ay öncesinden çalışmalara başlayan Deliveli, “Marmaris’te yaşıyorum. Turizm sektöründe çalışıyorum aynı zamanda ekonomistim. Manş’ı geçmeye Ekim 2018’de karar verdim. Aslında yüzmeyi spor olarak yapmada çok yeniyim. Ekim 2017'de katıldığım Total Immersion yüzme kampında yüzmeye başladım. Ondan sonra çok kısa zamanda uzun mesafelerde yüzebildiğimi fark ettim. Kuzey Kanalı ve Manş Denizi takım yüzüşlerindeki takım arkadaşım Deniz Kayadelen ile Datça’ya Yunanistan’daki yangın için bağış toplamak amacıyla geçen sene Temmuz ayında yüzmüştük. O yüzüşten sonra kendime güvenim daha da arttı.” dedi.
“Manş geçişi dediğimiz, İngiltere’den Fransa’ya yüzüyorsunuz. Şu anda olduğum Dover kasabasından Fransa’ya kadar. Toplam kuş uçuşu 30 küsur kilometre. Ama gel git ve akıntılar derken 50 kilometreye kadar çıkıyor. Benim yüzüşüm 53 kilometre oldu" diyen Emre Deliveli, şunları söyledi:
"Bu süreçte yoğun bir antrenman ve hazırlık süreci yaşadım. Uzun mesafe de yüzseniz, 30 kilometre, 50 kilometre dediğiniz en azından bir 10 saatin üzerinde suda kalmanız gerekiyor. Benim yüzüşüm de 15 saat 41 dakika tuttu. Dayanıklılığınızı çok arttırmanız lazım. Aynı zamanda soğuk suya dayanıklılık da çok önemli. En sıcak zamanında bile Manş Denizi 17-18 derece oluyor. O yüzden de kışın Marmaris’te yüzerek, yüzme kampına katılarak soğuk suya dayanıklılığımı arttırdım. Bu süreçte antrenörüm Kamil Resa Alsaran’ın da çok büyük desteği oldu. Kendisi tek başına Manş Denizi’ni tek başına geçti. Bu yaz da dünyanın en zor parkurlarından olan Kuzey Kanalı yüzüşünü tamamladı. Son yüzüşümde takımım da yanımdaydı. Onlar da çok destek oldu. Deniz Kayadelen, Yasemin Bagana ve Sabancı Üniversitesi’nde hoca olan İranlı Raha Akhavan onlar da yanımdaydı. Onların da desteği çok önemliydi. Çünkü bu kadar uzun mesafe yüzünce işin zihinsel bir kısmı var. Yanınızda güvendiğiniz ve sizi destekleyen insanların olması çok önemli. Özellikle belirtmek istediğim nokta ise bu yüzüşümüzde benim son yüzüşümü hem de Manş’taki takım yüzüşümüzü Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği bağış toplamak için yaptık. Aslında yurt dışında çok yapılan bir uygulama. Manş Denizi’ni geçenler takım olsun solo olsun, hep sevdikleri hayır kurumları için bağış topluyor. Ama Türkiye’de çok yeni olduğu için biz de uzun süre düşündük, taşındık Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’ni desteklemeye karar verdik.”
Yüzme sırasında yaşadığı zorluklardan bahseden Deliveli, “23 Ağustos Cuma günü 02.30’da başladım. Önce bir 2-3 saat gece yüzüşü yaptım. Gece yüzüşü bazı insanları çok korkutabiliyor ama benim çok hoşuma gidiyor. İnsanı çok rahatlatıyor. Zorluk açısından ilk 10-12 saat oldukça rahat geçti. Zorlanmadım, takımın da desteğiyle. Denizanaları vardı ama Kuzey Kanalı’nda olduğu gibi çok çok zehirli değildi. Ama sokunca acıtıyordu baya. Birkaç kere soktular. Su bayağı soğuktu ama ben 8 ay boyunca soğuk suya hazırlık süreci geçirdiğim için soğuk sudan çok rahatsız olmadım. Genelde zihinsel kuvvetimi koruyup ısrarlı bir şekilde devam ettim.” Dedi.
BAYRAĞIMIZI DALGALANDIRDIĞIMIZ İÇİN MUTLU, GURURLUYUM
Delveli, “Fransa kıyılarında her yüzücünün çıktığı yer farklı oluyor. Kayaya çıkan da var, sahile çıkan da var. Bizim şansımıza çok güzel bir kumsal geldi. Takım arkadaşlarımdan Deniz Kayadelen de bana yardım etti. Birlikte kıyıya çıktık ve Türk bayrağı açtık. 15 saat 41 dakika yüzdükten sonra bayrağımızı çok güzel bir şekilde dalgalandırdım. Bundan da çok gurur duydum, mutluluk duydum.” şeklinde konuştu.
ALSARAN; BAŞARISI İNGİLTERE'DE VE BURADA HAYRET UYANDIRDI
Emre Deliveli’nin antrenörü yüzücü Kamil Alsaran da Emre Deliveli'nin yüzmeye 2 sene önce başlamış biri olarak çok büyük bir başarıya imza attığını belirterek, şöyle konuştu:
"Kendisiyle 10 ay önce hazırlıklara başladık. Önceden soğuk suda hiç duramazken 17-18 derecelik Manş’da saatlerce yüzecek hale geldi. İstanbul Marmaris ve Datca'da kışın uzun yüzüşler yaparak hazır hale geldik. Tekne kiralayıp Manş provası yaptık. 23 Ağustos sabahı saat 02:30 da Dover sphire Hoe’dan start aldı ve Fransa’nın Wissant kasabasında kumsala çıktı. Gecenin zifiri karanlığında ve sonrasında çok güçlü yüzdü ama 12 saatten sonra yorgunluk başladı. Tempo düşse de hiç yılmadan kararlılıkla kulaç atmaya devam etti. Medcezirin etkisiyle oluşan akıntıdan hedefe sadece 1 km varken kuzeye sürüklendi ve yüzmesi 2 saat uzadı. Tüm yüzüşü boyunca hiç bir şey sormadı, yakınmadı, söylenmedi 'ne kadar kaldı?' demedi. Denizanaları çarptığında bile sesini çıkarmadan yüzmeye devam etti. Çok zorlansa da bayrağımızı Fransa’da dalgalandırdı. Kendisi çok güçlü ve dayanıklı bir sporcu, başarısı İngiltere ve burada hayret uyandırdı. Kendisini kutluyor başarılarının devamını diliyorum.”
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |