ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    34,4943
    Dolar
  • Euro
    36,2642
    Euro
  • Altın
    2.964,300
    Altın
  • Bist-100
    9.368,00
    Bist-100
  • ADANA
    23/34°
    ADANA
  • ANKARA
    19/28°
    ANKARA
  • ANTALYA
    25/30°
    ANTALYA
  • BURSA
    21/31°
    BURSA
  • ISTANBUL
    24/28°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    22/35°
    IZMIR
  • KONYA
    20/27°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Vergi borçları silinecek mi?
Vergi borçları silinecek mi?
CHP'li Türeli ekonomi vurgusu... 'Dünyada 72. sıradayız'
CHP'li Türeli ekonomi vurgusu... "Dünyada 72. sıradayız"
Teğmenlerden flaş açıklama...
Teğmenlerden flaş açıklama...
Selma Ateş'e saldırının azmettiricisi ev hapsinde iki kişiyi öldürüp kaçtı
Selma Ateş'e saldırının azmettiricisi ev hapsinde iki kişiyi öldürüp kaçtı
30 Temmuz 2023 Pazar - 17:54

Maden Platformu'ndan Akbelen açıklaması: "Madencilik vazgeçilmez"

Maden Platformu Sözcüsü Mehmet Yılmaz, “Madencilik sektöründe faaliyet gösteren 18 birlik ve dernek olarak ülkemizin maden ihtiyacını karşılarken ‘önce insan ve çevre’ diyoruz. Madenciliğin ülke ekonomisi ve toplumumuzun refahı için vazgeçilmez bir faaliyet olduğunu kamuoyunun dikkatine sunmak istiyoruz.” dedi.

Maden Platformu ndan Akbelen açıklaması:  Madencilik vazgeçilmez

Türkiye madencilik sektörünün çatı örgütlenmesi olan Maden Platformu, Akbelen Ormanı ile başlayan tartışmalarla ilgili açıklama yayınladı. Madenlerin ülkelerin en önemli doğal kaynaklarından olduğunu belirten Maden Platformu Sözcüsü Mehmet Yılmaz, “Dünyada madenlerinden vazgeçip onları yeraltında bırakan bir ülke yok. Gelişmiş ülkelerde madencilik nasıl yapılıyorsa biz de aynı şekilde maden çıkarılan bölgenin havasına, suyuna, toprağına zarar vermeden, madenlerimizi bulundukları yerden çıkarıp ekonomik ve sosyal kalkınmamız için değerlendirmek zorundayız.” dedi.

Madencilerin yer seçme lüksü yok

Madencilerin diğer yatırımcılar gibi yer seçme lüksü bulunmadığını öne süren Yılmaz, “Madenleri bulunduğu yerden çıkarmak zorundayız. Bir köprüyü, bir yolu, bir fabrikayı, bir yapıyı başka bir yere yapabilirsiniz bir ağacı, bitkiyi başka bir yere fazlası ile dikebilirsiniz ama madenin bulunduğu yeri değiştiremezsiniz. Bu evrensel gerçeği göz ardı ederek madenciliği doğa düşmanı bir faaliyet olarak gösterilmesine yönelik açıklamalar sektörün itibarsızlaştırılmasına neden olmaktadır.” şeklinde konuştu.

Ekonomimizin ihtiyaçlarını nasıl karşılayacağız?”

Yılmaz, “Unutmayalım ki, günlük yaşamımızda kullandığımız tüm araç ve gereçler, sahip olduğumuz modern yaşam madencilerin yerkabuğundan çıkardıkları madenler sayesinde mümkün olabilmektedir.” diye konuştu. Yılmaz, şöyle devam etti:

“Toptancı bir bakış açısıyla madenciliği kötülemeye ve itibarsızlaştırmaya yönelik söylemler nedeniyle kendi yeraltı zenginliklerimizi araştıramaz ve keşfedilenleri bulundukları yerden çıkaramaz hale geldik. Madenleri bulunduğu yerden çıkarılmasını ‘doğa düşmanı bir faaliyet’ ilan edip madenciliği yapılamaz hale getirerek ekonomimizin ve vatandaşlarımızın enerji, hammadde ve ara mal ihtiyacını nasıl karşılayacağız? Bu nedenle madenciliğin ölçülü ve dengeli bir bakış açısı ile ele alınması gerekiyor. Madencilik sektöründe faaliyet gösteren 18 birlik ve dernek olarak ülkemizin maden ihtiyacını karşılarken önce insan ve çevre diyoruz Madencilik sektöründe faaliyet gösteren 18 birlik ve dernek olarak ülkemizin maden ihtiyacını karşılarken ‘önce insan ve çevre’ diyoruz. Madenciliğin ülke ekonomisi ve toplumumuzun refahı için vazgeçilmez bir faaliyet olduğunu kamuoyunun dikkatine sunmak istiyoruz.”

MADENCİLİK SEKTÖRÜNE İLİŞKİN BAZI VERİLER:

Türkiye’nin Enerji ve Maden İthalat ve İhracat Dengesi

(2022, Milyar $)

Emtia

Dışa Bağımlılığımız (%)

İthalat

İhracat

Fark

Petrol

93

83,5

13,1

-70.4

Doğal Gaz

99

Kömür

60

8,8

0,4

-8,4

Petro Kok

100

2,4

0,6

-1,8

Altın

85

21,6

9,2

-12,4

Demir Çelik & Hurda

65

30,9

24,1

-6,8

Demir Cevheri

55

1,4

0,26

-1.14

Alüminyum

95

7,5

6,7

-0.8

Bakır

75

5,5

2,6

-2.9

Çinko

98

1,3

0,14

-1.16

Petrol ve Doğal Gaz Toplamı

83,5

13,1

-70,4

Maden Toplamı

79,4

44.0

-35,4

Genel Toplam

162,9

57,1

-105,8

Kaynak: Trademap, Türkiye Çelik Üreticileri Derneği, TÜİK

Madencilikte dışa bağımlılığımız artıyor

  • Enerji, maden, metal ara ürünleri ithalatında 2022 yılında dış ticaret açığımız 106 milyar dolara ulaşmıştır.

  • Ülkemiz doğal gazda %99, petrolde %93, kömürde %60 (kalori bazında), demir cevherinde %55, metal ve ara ürün olarak sırasıyla; çinkoda %98, alüminyumda %95, altında %85, bakırda %75 oranında dışa bağımlıdır.

  • Sanayimiz üretimini sürdürebilmek için 2022 yılında yurtdışından petrol ve doğal gaz ithalatına 93,5 milyar dolar, demir çelik ve hurda ithalatına 30,9 milyar dolar, altın ithalatına 21,6 milyar dolar, kömür ithalatına 8,8 milyar dolar, alüminyum ithalatına 7,5 milyar dolar, bakır ithalatına 5,5 milyar dolar ödemiştir.

  • Türkiye’de maden çıkarılmak için kazılan alanlar ülkemizin yüzölçümünün binde 1’ini teşkil etmektedir.

  • Ülkemizde 12 milyon hektar alan madencilik faaliyetlerine kısıtlıdır. Madenciliğe kısıtlı olmayan yerlerde Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından verilen ruhsatlarda sürdürülen maden arama ve çıkarma faaliyetlerinin doğayı katleden yasa dışı faaliyetlermiş gibi sunulması ülkemiz madenciliğine zarar vermektedir.


Orman alanlarımızda madenciliği payı

  • Ormanlık alanlarda ağaç kesme dahil olmak üzere madencilik amaçlı tüm faaliyetler için Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan izin alınması zorunludur. Bakanlık onayı alınmadan herhangi bir işleme başlanması mümkün değildir.

  • Ülkemizdeki orman alanlarının binde 3’ü tüm madencilik faaliyetleri için geçici olarak kullanılmaktadır.

  • Ormanları gençleştirmek amacıyla Dünya’da ve Türkiye’de her sene ormanlardan ağaç kesimi yapılmaktadır. Orman Genel Müdürlüğü tarafından ormanlarımızın üretim kapasitesi göz önüne alınarak 2022 yılında 25,5 milyon m³ endüstriyel odun, 4,5 milyon m³ yakacak odun üretimi olmak üzere toplam 30 milyon m³ kesimi gerçekleştirilmiş olup kesilen 100 bin ağaçtan sadece 1 tanesi madencilik faaliyetleri için kesilmektedir.

  • Orman alanlarında gerçekleştirilen madencilik faaliyetleri için geçici olarak kullanılan alanlar Orman Genel Müdürlüğü’nün onayladığı rehabilitasyon projesine göre rehabilite edilerek Orman İdaresine teslim edilmesi yasal bir zorunluluktur. Ülkemizde rehabilite edilerek doğaya yeniden kazandırılmış pek çok maden sahası bulunmaktadır.

  • Türkiye’de 2022 yılında toplam 830 milyon ton maden çıkarıldı. Yerin altındaki madenlerimizi çıkarıp maden çıkarılan alanları ilgili yasaların öngördüğü şekilde rehabilite edip tekrar doğaya kazandırarak vatandaşlarımızın maden taleplerini karşılamak zorundayız.

 

Enerji üretiminde kömürün payı

  • 2022 yılı itibariyle birincil enerji tüketiminde fosil yakıtların payı (petrol, doğal gaz ve kömür) Dünya’da ve Türkiye’de % 83’tür.

  • 2022 yılında Dünya kömür üretimi yaklaşık 8.5 milyar ton olup, Türkiye’nin Dünya kömür üretimindeki payı yaklaşık %1’dir.

  • 2022 yılında Türkiye’de elektrik üretiminde kömürün payı %34,6, doğal gazın %22,2, su kaynaklarının %20,6, rüzgarın %10,8, güneşin %4,7, jeotermal enerjinin %3,7 diğer kaynakların payı ise %3,3’tür.

  • 2022 yılı itibariyle 328 milyar KWh olan elektrik tüketimimiz, 2035 yılında ise 510 milyar KWh seviyesine ulaşması beklenmektedir.

  • Fosil yakıtlara %83 oranında bağımlı olan ülkemizin kısa zamanda bu bağımlılığını %40’lara düşürmesi söz konusu olamaz. Türkiye'nin fosil yakıtlardan aşamalı olarak çıkmasından başka seçeneği yoktur.

  • Türkiye’nin toplam elektrik ihtiyacının yüzde 2,5’ini, Ege Bölgesi’nde kullanılan elektriğin yüzde 62’sini karşılayan Muğla’daki kömür santrallerinin mevcut kömür rezervleri bitinceye kadar çevre standartlarına uygun olarak yörenin havası, suyu ve toprağına zarar vermeyecek şartlarda üretimlerine devam etmesi sanayimiz ve bölgede yaşayan vatandaşlarımız için önem arz etmektedir

Maden Platformu üyeleri: 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AGREGA ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ

 

 

ALTIN MADENCİLERİ DERNEĞİ

 

 

AYDIN SANAYİ ODASI

 

 

 

BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ

 

 

ÇANAKKALE MADENCİLER DERNEĞİ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

EGE BÖLGESİ MADENCİLER DERNEĞİ

 

 

EGE MADEN İHRACATÇILARI BİRLİĞİ

 

 

İSTANBUL MADEN İHRACATÇILARI BİRLİĞİ

 

 

KİREÇ SANAYİCİLERİ DERNEĞİ

 

 

TÜRKİYE KÖMÜR ÜRETİCİLERİ DERNEĞİ

 

 

 

 


 

 


 

 

 

 

KROM ÜRETİCİLERİ DERNEĞİ

 

 

 

MADEN SANAYİİ

İŞVERENLERİ SENDİKASI

 

 

SERAMİK CAM VE ÇİMENTO HAMMADDE ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ

 

 

TÜRKİYE ÇİMENTO SANAYİCİLERİİ BİRLİĞİ

 

 

T. MERMER DOĞALTAŞ VE MAKİNALARI

ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ

 

 

 

 

 

TÜRKİYE MADENCİLER DERNİĞİ

 

 

 

TOBB

MADENCİLİK MECLİSİ

 

 

 

YURT MADENCİLİĞİNİ GELİŞTİRME VAKFI

 

 

 

 

 

 
Kiraya yüzde 284 zam yapmayan kiracı beş kişi tarafından dövüldü
 
Cumhurbaşkanı başdanışmanından 'idam' çıkışı: 'Kısasta hayat vardır'
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Danıştay Çukuralan kararını bozdu...
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çukuralan Altın Madeni'nin üçüncü kapasite ...
İstanbul değil Teksas! Bu kez taksiyi taradılar
Beyoğlu'ndan aldığı 3 yolcuyu Gaziosmanpaşa'ya götüren taksiye silahla ...
Cüzdanı buldu, kayıplara karıştı...
İzmir'de Mehmet Söyler (58), 17 gün önce alışveriş yaptığı marketten çıktıktan ...
 
İzmir'de üç orman yangını birden!
İzmir’in Kemalpaşa, Güzelbahçe ve Urla ilçelerinde çıkan orman yangınları ...
600 milyon TL'lik altınla kaçmıştı, İzmir'de yakalandı
Adana'da kâr vaadi ile mahallelinin 600 milyon TL'lik altınını alıp, kaçtığı ...
Doğa katliamı yapan şirkete, devletin kesesinden milyarlık teşvik!
Kömür sahasını genişletmek için Akbelen Ormanı’nda ağaç kıyımı yapan YK ...
 
Tekel bayide korkunç görüntüler... Türkiye bu cinayeti konuşuyor!
İstanbul'da iki kişinin öldüğü tekel bayisindeki silahlı saldırının şüphelilerinden ...
İzmir Ekonomili gençlerden ‘Avrupa’ çıkarması
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Sosyoloji Bölümü mezunları Selen Çabuk, ...
CHP'li Tanal jandarmayı kovaladı, bakanlıktan açıklama geldi!
İçişleri Bakanlığı, Akbelen’de yurttaşları 'fişleyen' jandarma personeline ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri