Konak Belediyesi, İzmir İş Kadınları Derneği’yle birlikte hazırladığı, İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’nden 71 bin 415 TL hibe almaya hak kazanan “İzmir Birlikte Tasarım ve Üretim Merkezi Projesi’ni, Halil Rıfat Paşa Konağı’nda yapılan açılış töreniyle başlattı. Törene Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’un yanı sıra İzmir İş Kadınları Derneği (İZİKAD) Başkanı Betül Sezgin, dernek yönetim kurulu üyeleri, İzmir Sivil Toplumla İlişkiler Müdürü Turgay Esen, İŞKUR Konak Şube Müdürü İbrahim Ay, Konak Halk Eğitim Merkezi Müdürü Yasin Öztürk, projenin ortağı olan Yaman Tekstil’in Genel Müdürü İlhan Yaman, sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle ile Konak Belediyesi meclis üyeleri katıldı.
Batur: Projelere açığız
Konaklı 30 kadına, 3 ay boyunca düz dikiş, reçme ve overlok makinesi operatörlüğü, 10 kadına ise 10 günlük tekstil tasarımı eğitimi verilecek projenin açılışında konuşan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Konak Belediyesi’nin hemen her çalışmayı sivil toplum örgütleriyle birlikte hayata geçirdiğine işaret etti. Batur, “Bu hem sivil toplum örgütlerinin hazırladığı projelerin hayata geçirilmesi noktasında hem de Konak Belediyesi’nin vatandaşla ve sivil inisiyatifle bir araya gelmesi noktasında çok önemli. Şimdiye kadar çalışmalarımızın yüzde 90’ını sivil toplum örgütlerimizle birlikte gerçekleştirdik” dedi. Projenin hazırlanmasında ve hayata geçirilmesinde emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür eden Batur, “Bugün makinelerimiz de geliyor. Bu çok güzel bir çalışma. Özellikle kadınlarımızın iş dünyasında ve diğer ekonomik sıkıntılarının aşılması noktasında yapılacak her türlü çalışmaya Konak Belediyesi olarak her zaman destek vermeye hazırız. Kamu kurumu, yerel yönetim, sivil inisiyatif bir araya gelince işte böyle güzel işler ortaya çıkıyor. Bu işin siyaseti değil, kentteki insanlara nasıl faydalı oluruz, kadınlarımıza, gençlerimize, çocuklarımıza nasıl faydalı oluruz, biz bunun derdindeyiz. Ben bu konuda sivil toplum örgütlerine seslenmek istiyorum: Konak Belediyesi projelere açıktır” dedi.
“Gurur kaynağı”
İçişleri Bakanlığı tarafından açılan 7 projenin üçünü Konak Belediyesi’nin yürüttüğüne de dikkat çeken Batur, “Bu da bizim için ayrı bir gurur kaynağı. Birlikte Konak anlayışıyla yola çıkmıştık, aynı anlayışla da yola devam ediyoruz. Hayırlı olmasını diliyorum. Her şey gönlümüzce olsun. Moralimizi bozmayalım. Bu iki sene içinde bir göktaşı düşmedi, Allah daha beterinden korusun ama belediyeler hiç aksatmadan işlerine devam ediyor. Belediyeler hem felaketleri aşmaya çalışıyor hem de bu tür projeleri hayata geçirmek için çabalıyor. Halkımızın şu anda en büyük isteği moral motivasyon. Bu projeler de moral verecek çalışmalardır” diye konuştu.
Sezgin: Bu merkez bir temel
İzmir İş Kadınları Derneği (İZİKAD) Başkanı Betül Sezgin ise “Konak Belediyesi desteğiyle oluşturacağımız bu merkezde aslında bir temel oluşturmak istiyoruz. Bu merkezde tekstil ve endüstriyel tasarımla başlayıp artırılmış gerçeklikle devam eden, üç boyutlu yazıcılarla baskı hizmetlerinin sunulduğu hatta yapay zeka uygularını da yanına alıp deney merkezi yaratmak istiyoruz. İhtiyacımız olan tek şey sürdürülebilir mekanlar, birlikte hareket edebileceğimiz kurumlar ve yol arkadaşlığı yapabileceğimiz, harika yürekli dostlar. Ve biz İzmir’de çok şanslıyız ki bu değerli kurum ve kuruluşlara, kişilere sahibiz” diye konuştu.
Esen: İstihdam çok önemli
İzmir Sivil Toplumla İlişkiler Müdürü Turgay Esen de projenin özellikle pandemi döneminde kadınlara istihdam sağlanması açısından çok önemli olduğunu vurguladı. Esen, “Biz bakanlık olarak her zaman yaratıcı fikirleri açığız. Kurumsal olarak sizin yanınızdayız, yanınızda olmak zorundayız. Sizin gittiğiniz yolda destek olabiliyorsak bize ne mutlu. Sivil toplum örgütü vasfı taşıyan sizler gibi derneklerimizin bizlere yol göstermeleri bizim için çok önemli. Konak’ta 1800’e yakın derneğimiz var. Konak, sivil toplum örgütlerinin merkezi. Belediye başkanımızın da geçmişinde sivil toplum örgütü temsilcisi olması ve hala devam ettirmesi sivil toplum örgütleri açısından da önemli bir kazanım” dedi.
Yaman: Örnek bir proje
Yaman Tekstil’in Genel Müdürü İlhan Yaman, “Gururla söyleyebilirim ki, toplumsal dayanışma adına örnek bir bir projeyi omuz omuza vererek gerçekleştirebileceğimiz bir ortamdayız. Yaman Tekstil olarak bu projenin paydaşı olmaktan mutluluk duyuyoruz. Konak Belediyesi, İZİKAD ve Yaman Tekstil olarak yan yana olduğumuz bu proje örnek bir projedir. Yerel yönetim, sivil toplum örgütü ve iş dünyası çalışmasıdır. Bu açıdan şehrimizde gerçekleştirilebilecek tüm projeleri önemsiyoruz ve katkı sunmaya hazırız. Bu proje önümüze getirildiğinde tereddütsüz katkı yapmaya hazır olduğumu belirttik. Yaman Tekstil olarak kadın emekçilerin yoğun olduğu bir firma olarak üretime devam etmekteyiz” dedi.
Eğitimler 1 Mart’ta başlıyor
İzmir Birlikte Tasarım ve Üretim Merkezi Projesi, İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’nün açmış olduğu hibe programı kapsamında hazırlandı. Konak Belediyesi ile İzmir İş Kadınları Derneği’nin birlikte hazırladığı proje, 71 bin 415 TL hibe almaya hak kazandı. Konak Belediyesi, derneğin başvurucu olduğu projeye, proje ortağı olarak destek veriyor. Bir diğer proje ortağı da Yaman Tekstil.
Proje kapsamında Konaklı 30 kadına, 3 ay boyunca düz dikiş, reçme ve overlok makinesi operatörlüğü, tekstil tasarımı eğitimi verilecek. 25-45 yaş arası, en az lise mezunu, işsiz ve İŞKUR’dan daha önce yararlanmamış kadınlar projeye başvuru yapabilecek. Değerlendirme sürecinin ardından da seçilen 30 kadının eğitim süreci, 1 Mart’ta, Konak Belediyesi Aziziye Semt Merkezi’mizde başlayacak.
Kursta maaş, sonra iş
Konak Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü tarafından verilecek kurslar, günde sekiz saat olacak. Toplamda 520 saatlik eğitim sürecini başarıyla tamamlayan kadınlar sertifika almaya hak kazanacak. Ayrıca 22-32 yaş aralığında üniversite mezunu 10 kadına da 10 günlük tasarım eğitimi verilecek. Kurs ortamı tüm pandemi önlemleri alınarak düzenlenecek.
Kurslara katılmaya hak kazanan kadınlar İzmir İŞKUR İl Müdürlüğü tarafından sigortalanacak ve günlük 35 TL maaş alacak. Proje yüzde 30 iş garantili olarak uygulanacak. Eğitim sürecini başarıyla tamamlayan 10 kadın, Yamanlar Tekstil’de işe yerleştirilecek.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |