Konak Belediyesi, Sivil Savunma Uzmanlığı Birimi bünyesinde kurduğu Konak Arama Kurtarma Merkezi’nde (KAM) arama, kurtarma ve ilkyardım çalışmalarına hız verdi. Merkezin 46 gönüllü belediye çalışanından oluşan ekibi, doğal afetlerde hızla sahaya ulaşıp can kurtarmak için acil yardım ve arama kurtarma eğitimleri almaya başladı.
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’un öncülüğünde kurulan KAM timine eğitimler, İzmir İl Afet ve Acil Durum Arama ve Kurtarma Birlik Müdürü Atilla Altunulak, AKUT İzmir Ekip Lideri Ramazan Ergut, Konak Sivil Savunma Uzmanı Şebnem Elçi tarafından teorik ve uygulamalı olarak, AFAD ve AKUT’un yerleşkelerinde veriliyor. Eğitimlere özel eğitimli arama kurtarma köpeği Mişa da belirlenen zamanlarda eşlik ediyor.
Önce eğitim, sonra sınav
Eğitimler için iki ayrı grubu ayrılan timin 27 kişiden oluşan ilk ekibi koordinat bulma, GPS eğitimi, temel kampçılık çalışmalarına katıldı. Ekip daha sonra ‘hafif arama kurtarma’ eğitimine başladı. Bu süreçte afet alanında nasıl davranılacağını, nasıl kurtarma yapılacağını, personel araç ve alan güvenliğinin nasıl sağlanacağını öğrenen ekip, telsiz, ilk yardım, enkaza girme ve enkaz kaldırma eğitimlerini de alacak. KAM tipi eğitimlerin sonunda sınava girecek ve İçişleri Bakanlığı’nın akreditasyon sertifikasını alacak. Sertifika KAM timini ulusal kurtarma ekiplerinden biri haline getirecek. Tim, doğal afetlerde arama kurtarma ve ilk yardım çalışmalarına profesyonel ekiplerle birlikte katılabilecek. KAM timinin eğitimlerine de ara verilmeden devam edilecek.
Başkan Batur: Bu gerçekten kaçamayız
KAM timiyle ilgili bilgi veren Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerini hatırlatarak, “Hepimizin yüreğini yakan o dönemde acil yardımın, arama kurtarma çalışmalarının ne kadar hayati bir öneme sahip olduğunu hep birlikte gördük. Bu nedenle biz de can kurtaran timimizi hazırlıyoruz. Özellikle depremlerde, enkaz altında kalan vatandaşlarımıza hızla ulaşmak çok önemli. Biz bunu 6 Şubat depremlerinde yapabilseydik eğer, nice canımızı daha kurtarmış olacaktık. En çok da enkaz altındaki canlarımızın o çaresiz bekleyişleri bizi yıktı. Biz Konak Belediyesi olarak ekibimizi hazırlıyoruz. Türkiye bir deprem bölgesi, İzmir’de de risk büyük. Bu gerçekten kaçamayız. Bu nedenle hazırlıklarımızı hızla tamamlamalıyız” diye konuştu. KAM timinin sadece İzmir’de değil, ulusal çapta doğal afetlerde sahada olacağını belirten Batur, şöyle devam etti:
“6 Şubat depremleri bize bir şeyi daha gösterdi: Hızla organize olabilmek, ilk yardım malzemelerini, temel ihtiyaç malzemelerini hızla afet bölgesine ulaştırmak da hayati öneme sahip. Mobil mutfak, mobil duş ve diğer ekipmanlara da çok büyük gereksinim duyuluyor. Belediye olarak afet merkezimizi kurduk. Sadece ekibimizi eğitmekle kalmıyor, ekipman ve araçlarımızı da hazırlıyoruz. Kentsel dönüşüm çalışmalarımıza biz zaten çok önce başlamıştık. Konak’ta bu dönüşümün şart olduğunu göreve geldiğimizden beri söylüyor ve gerekli çalışmaları yapıyoruz. Konak en kısa sürede olası doğal afetlere hazır hale gelecek.”
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |