SONKALEİZMİR (ÖZEL)- Karşıyaka'da Cumhuriyet Mahallesi'nin tamamı, İnönü ve Örnekköy mahallelerinin de bir kısmını kapsayan, Karşıyaka Belediye Meclisi'nde alınan karar sonrası askıya çıkarılan kentsel dönüşüm imar planları büyük kriz yarattı. Yeni planlarda bölgenin yüzde 45'ine bedelsiz olarak el konulduğunu öne süren mahalle sakinleri, normalde 3.5 verilen emsal oranının 2.5 olarak gösterildiğini bunun da müteahhite verilen tapulu arazilerden kendilerine düşük sayıda daire düşmesine neden olacağını iddia etti.
Mahalleli, yeni planlarda yeşil alan, park, dinlenme tesisi ve karakol gibi yapıların olacağı yerleri ifade eden "düzenleme ortaklık payı"nın (DOP) yüzde 45'e kadar gösterildiğini, bunun da bu alanların bedelsiz olarak kamulaştırılması anlamına geldiğini savundu. Mahalle sakinleri, hak kayıpları nedeniyle dava açmaya karar verdi. El konulacak arazilerin büyük ölçüde İzmir Körfezi manzaralı alanları olduğunu aktaran mahalle sakinleri, buraların da daha sonra belediye tarafından imara açılmayacağının garantisinin olmadığını ileri sürdü.
YURTTAŞLARIN İTİRAZLARI REDDEDİLMİŞTİ
Karşıyaka Belediye Meclisi'nin 2 Mart 2020'deki toplantısında kararı alınan, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde de 14 Eylül 2020'de onaylanan imar planlarına yurttaşlar tarafından yapılan itirazlar, 1 Şubat'taki Karşıyaka Belediyesi Meclisi'nde reddedilmişti.
(Özay Dağhan)
"BAŞKAN TUGAY SÖZÜNÜ TUTMADI"
Planlara en büyük tepkinin geldiği Cumhuriyet Mahallesi'nin muhtarı Özay Dağhan, ellerinde 4 bin 381 itiraz dilekçesi olduğunu, bunun da hane olarak görüldüğünde 16 binlik nüfusa denk geldiğini söyledi. Muhtar Dağhan, "Sayın Cemil Tugay'ı defalarca davet ettik, halkı bilgilendirin dedik. 4-5 ay önce toplantı yaptığımızda bana söz verdi. Dedi ki halkın çıkarına ve yararına olan bir imar yapacağız. Yapmadan önce çağıracağız, halka soracağız. Verdiği sözü tutmadı. Kendi makamında bana verdiği sözü tutmadığı için ben Cemil Tugay'ı yalancı başkan olarak görüyorum. Planlarda yeşil alan olarak gösterilen yerler Karşıyaka ve İzmir'in değerli yeri. Deniz manzaralı. Yarın bu yerlerin imara açılmayacağını garanti edemezler. Mahkeme sürecimiz başlamıştır" dedi.
(Fezayir Taşdemir)
"MEVCUT HALİYLE KALSIN"
İnönü Mahallesi Muhtarı Fezayir Taşdemir de 7 bine yakın nüfusun yer aldığı bölümün imar planı içerisinde kaldığını belirterek, "Vatandaş 'bizi buradan sürmek istiyorlar' diyerek tepki gösteriyor. Cemil Tugay'ı ziyaret edip durumu anlattık. 4 ay önce ilk toplantımızda bize mahallede halk toplantısı yaparak halkı bilgilendireceklerini, ofis kuracaklarını söyledi. Ama hiçbirini yapmadı. 'Resmi tapulu olanlar, yerini ister verir, ister vermez' dedi. Ama hiçbiri olmadı. Herkesin resmi tapulu yeri var. Birilerine rant sağlanmasın. Mahalleli mevcut haliyle kalmasını istiyor" diye konuştu.
(Duygu Gürcüler)
"TUVALET BİLE KOYSANIZ RANTTIR"
SONKALE'ye konuşan yurttaşlar da Karşıyaka Belediyesi'ne ve Başkan Cemil Tugay'a tepkisini dile getirdi.
Cumhuriyet Mahallesi sakinlerinden Duygu Gürcüler: "56 yıldır Cumhuriyet Mahallesi'nin çocuğuyum. Babam taşları kıra kıra burada ev yaptı. Bir gün benim çocuklarım buradan daire sahibi olacak hayali ile yaşadı. Bizim Körfez manzaralı yerlerimizi alıp yeşil alan yapmaya hakkınız yok. Yeşil alanlara tuvalet koysanız, o bile ranttır. Yaptığınız yanlış. Siz bu insanlara zavallı diyorsunuz ama soymaktan da geri durmuyorsunuz. Yeter artık. Milletvekilleri nerede. Ben artık uyuyamıyorum. Sevgili büyükler, buradaki insanlar mağdur. Yamyamların eline bıraktınız. Cemil Tugay da biliyor bunu. Yeşil alan yapılmış yeriniz diyor."
(Abdülsamet Kartal)
"PEŞKEŞ ÇEKMEK İÇİN HAZIRLANMIŞ"
İnönü Mahallesi sakini Abdülsamet Kartal: "1973'ten bu yana bu mahallede oturuyorum. Mahallenin yarısını peşkeş çekmek için hazırlanmış bir plan bu. Yeşil alan dedikleri yeri iki sene sonra imar affı ile zenginlere peşkeş çekecekler... Herkesin tapusu var, gecekondu değil buralar. 3 katlı evim var. Biri kardeşimin, biri benim biri oğlumun. Neden vereyim evlerimi? Vermek istemiyorum... Garibanın elindeki arsayı almak istiyorlar."
(Hasan Çiçek)
"BELEDİYE YERLERİMİZİ GASP EDİYOR"
Cumhuriyet Mahallesi sakini Hasan Çiçek: "1969 yılından beri buradayım. Babadan ve kayınpederden kalma yerlerimiz var. Belediyenin verdiği imar planında yüzde 45 yeşil alan ile yüzde 2,5 emsal değeri arazilerimizin ele geçirildiği anlamına geliyor. Mahkemeye vereceğiz. Benim 750 metrekare olan arsam bu planlar ile 260 metrekareye kadar düşüyor. Bu planlar yerlerimizin gasp edilmesidir."
(Bilal Arık)
"CUMHURİYET MAHALLESİ'NDE ADALETSİZLİK VAR"
Cumhuriyet Mahallesi sakini Bilal Arık: "Birkaç sene önce Kılıçdaroğlu adalet yürüyüşü yapmıştı. Şimdi biz şu dönemde haksızlığa uğradığımızı düşünüyoruz. Ben 30 senedir oy kullanıyorum. Hayatımda ilk defa milletvekiline işimiz düştü. Kemal bey nerede adaletsizlik varsa orada biz varız, yardımcı oluruz demişti. Şu an Cumhuriyet Mahallesi'nde adaletsizlik var. İş bittikten, kurtlar bizi parçaladıktan sonra gelecek milletvekilinden fayda gelmez."