TBMM Çevre Komisyonu Üyesi, CHP Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, Karşıyaka'nın yıllardır süren stat sorununu Meclis'e taşıdı. Polat, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde, İzmir’in Karşıyaka ilçesinin Türkiye Cumhuriyeti tarihi açısından önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı. İlçenin adını taşıyan ve İzmir’in güzide bir kulübü olan Karşıyaka’nın, 1912 yılında İzmir’deki azınlık kulüplerine tepki olarak o dönemin Türk gençleri tarafından kurulduğunu anımsatan Polat, “Zor şartlarda özverili bir şekilde spor hayatını devam ettiren bu kulübümüz, Kurtuluş Savaşı yıllarında tüm sporcuları ile birlikte bu mücadeleye bizzat katılmış, çeşitli cephelerde düşmanla savaşmıştır. Armasında Türk bayrağı taşıyan ilk kulüplerden biri olan Karşıyaka Spor Kulübü’nün ne yazık ki bir stadı bulunmamaktadır. Karşıyaka Spor Kulübü, tüm maçlarını deplasman sayılabilecek ilçelerde oynamaktadır. Bu durum aynı zamanda maddi zorlukları da beraberinde getirmektedir” dedi.
“SPOR ÜZERİNDEN SİYASET YAPILAMAZ”
Karşıyaka’da, 2015 yazında eski stat ve tesislerinin yıkıldığını, arazisine zemin iyileştirme çalışmalarının başlatıldığını ifade eden Polat, şöyle devam etti: “İktidar partisi temsilcileri tarafından 4 kez temel atma törenlerinin yapılmasına rağmen aradan geçen süre içinde inşaat bir türlü başlamamıştır. Karşıyaka taraftarları, stadın yerine alışveriş merkezi yapılacağı yönünde endişeler taşımaktadır. Aynı tarihlerde başlanan Göztepe ve Alsancak Stadı yapımı belli bir aşamaya gelmişken, Karşıyaka’da yapılacak olan stat için hiçbir yol kat edilmemiş olması üzücüdür. Spor üzerinden siyaset yapılması hiçbir şekilde kabul edilemez.”
“KARŞIYAKA HALKI CEZALANDIRILIYOR MU?”
Polat, 2002 yılından önergenin yanıtlandığı tarihe kadar Türkiye’de kaç stat inşaatına başlandığını, bu inşaatların kaçının bitirildiğini belirterek, hala devam eden stat inşaatı sayısının kaç olduğunu da sordu. Karşıyaka Stadı’nın inşaatının önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle hangi durumda olduğunun açıklanmasını isteyen Polat, “Bu stadın ne zaman bitirilmesi planlanmaktadır? Yaşanan gecikmenin nedeni nedir? Karşıyaka Stadı’nda uzun süredir bir adım atılmayarak, Karşıyaka halkı cezalandırılmak mı istenmektedir? Eğer böyle bir kasıt yok ise neden bugüne değin stat tamamlanmamıştır?” sorularına yanıt verilmesini talep etti.
"KAÇ KÖKLÜ KULÜBÜN STADI YOK?”
Türkiye’de Karşıyaka Spor Kulübü gibi köklü bir tarihe ve geniş taraftar kitlesine sahip olduğu halde stadı bulunmayan kaç spor kulübü bulunduğunu soran Polat, önergesinde şu sorulara yer verdi:
- “Olimpiyatlardaki başarısızlığımız ortada iken Karşıyaka Spor Kulübü gibi sadece futbol değil birçok amatör branşta mücadele veren kulüplere, diğer kulüplerden farklı olarak nasıl destekler verilmektedir? Veriliyor ise bunlar nelerdir?
-Armasında Türk bayrağı taşıyan ve tarihinde milli değerlere sahip olan Karşıyaka Spor Kulübü’ne bugüne değin Bakanlığınızca ne gibi yardımlar yapılmıştır? Bu yardımların yeterli olduğu düşünülmekte midir?”