ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,6317
    Dolar
  • Euro
    35,3413
    Euro
  • Altın
    2.478,220
    Altın
  • Bist-100
    10.873,00
    Bist-100
  • ADANA
    25/34°
    ADANA
  • ANKARA
    18/28°
    ANKARA
  • ANTALYA
    25/29°
    ANTALYA
  • BURSA
    20/29°
    BURSA
  • ISTANBUL
    21/29°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    22/35°
    IZMIR
  • KONYA
    18/28°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Kene kabusu sürüyor... Bir can kaybı daha!
Kene kabusu sürüyor... Bir can kaybı daha!
MSB acı haberi duyurdu: 1 asker şehit!
MSB acı haberi duyurdu: 1 asker şehit!
29 ilde FETÖ'ye yönelik operasyon: 108 gözaltı!
29 ilde FETÖ'ye yönelik operasyon: 108 gözaltı!
Oğlunun kullandığı makine sonu oldu!
Oğlunun kullandığı makine sonu oldu!
7 Haziran 2024 Cuma - 15:23

Karaburun Sarpıncık'ta halkın zaferi...

Karaburun Hasseki – Sarpıncık köyleri bölgesinde bulunan 13 adet RES tribününe ilave olarak yapılmak istenen “Yardımcı Kaynak Sarpıncık GES projesi” için ÇED Halkın Bilgilendirme ve Katılım Toplantısı, doğaseverlerin kararlılığıyla yaptırılmadı. 

Karaburun Sarpıncık ta halkın zaferi...

Karaburun Kent Konseyi ve paydaşları, Sarpıncık köy (mahalle) halkı, çevre gönüllüleri, doğaseverlerin yoğun protestoları altında, toplantı yapılmadan, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkilileri tarafından  “Halk, projenin yapılmasına karşıdır. Yoğun protestolar altında toplantı yapılmamıştır, alandan ayrılınmıştır” cümleleriyle tutanak tutuldu. Bu nedenle resmi sürecin işleyişinde gerekli olan ÇED Halkın Bilgilendirme ve Katılım Toplantısı gerçekleşmediğinden, Yarımada’da şimdilik doğa kazandı.

Karaburun Kent Konseyi öncülüğünde İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Karaburun Belediyesi’nin de aralarında olduğu çok sayıda kurum, kent konseyi, birlik, platform, dernek, inisiyatif ve sendika adına ortak açıklama yapıldı. “RES, GES, Yeter Artık Kes” sloganlarıyla “Havama, Suyuma, Toprağıma, Dağıma Dokunma!” pankartlarıyla toplantı için planlanan Sarpıncık Muhtarlığı önüne gelen doğa savunucuları adına, Karaburun Kent Konseyi Genel Sekreteri Tayyar Kırman basın açıklamasını okudu.

“CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İMZASI İLE KORUMA ALTINDA”

2013 yılından başlayarak, (Yenilenebilir doğal kaynaklardan faydalanarak elektrik enerjisi üretimi) maskesi ile Karaburun Yarımadası’nın 484 km2 yüzölçümündeki karasal alanının yüzde 89’una ruhsat verilerek enerji santrallerine ayrılmış durumda olduğu belirtilen açıklamada, “Bölgede faaliyet gösteren firmalar sürekli olarak yeni kapasite artışları ve RES lere ilave olarak GES projeleri ile sürekli Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuruyorlar. Oysaki Karaburun Yarımadası 2019 yılında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak ilan edilmiş durumda” vurgusu yapıldı.

“Bizler Yenilenebilir Kaynaklardan Enerji Üretimine tamamen karşı değiliz, yanlış uygulamalar ile doğamıza daha fazla zarar verilmesine karşıyız” cümlesinin altı çizilen açıklamada,  halkın isteği şöyle özetlendi: “Yaşam alanlarımızı savunuyoruz. Yapılmak istenilen toplantının ve ÇED sürecinin sonlandırılarak projenin iptal edilmesini istiyoruz. Karaburun Yarımadası’nda daha fazla doğa ve canlının zarar görmesinin önüne geçilmesini Karaburun Yarımadası’nda yaşamın devam etmesi adına talep etmekteyiz.” 

YERLEŞİM YERİNE 70 METRE

Çalık Rüzgar Enerjisi Elektrik Üretim A.Ş. Karaburun Hasseki – Sarpıncık köyleri bölgesinde bulunan 16 tribüne ilave olarak 324.373,74 metrekare, 32.44 hektar alana “Yardımcı Kaynak” adı altında Güneş Enerji Santrali kurmak için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurulduğu kaydedilen açıklamada, “GES,  1/100.000 ölçekli planda mera alanı olarak belirlenen yere kurulmak isteniyor. Firmanın bakanlığa sunduğu ÇED raporundan alınan bilgiler ile paneller, en yakın yerleşim yeri Sarpıncık Mahallesi’ndeki konutlara 70 – 173 m mesafede Hasseki Mahallesi’ndeki konutlara  399 – 517 m  mesafede. Görüldüğü gibi kurulmak istenilen paneller adeta köyün içinde ve şu an kullanılan mera alanlarındadır” denildi.

“HAYVANCILIK VE TARIM BİTME NOKTASINA GELDİ”

GES panelleri konulurken toprağın üst katmanının tıraşlanarak alınacağını ve paneller için beton döküleceğini vurgulayan Kırman, açıklamasını şu ifadelerle sürdürdü: “Panellerin altında kalacak topraktaki tüm canlı yaşamı zaman içinde yok olacaktır. Yapılan yanlış uygulamalar ile oluşturulan RES ve GES projeleri ile Karaburun Yarımadası’nda tarım ve hayvancılık bitme durumuna gelmiştir. Karaburun Yarımadasının doğası, florası, faunası zarar görmektedir. Projenin uygulanması durumunda bölgede bitme aşamasında olan hayvancılık tamamen yok olacaktır.”

“BURANIN KEÇİSİNİ, ARISINI NERGİSİNİ SEVEREK GELDİK”

İstanbul’dan doğal hayat için Karaburun’a geldiğini söyleyen Yıldız Oruçoğlu Vidinliler, “Yarımadanın doğal kalmasından yanayım. Buranın keçisini, arısını, nergisini severek geldik. Havamıza suyumuza dokunmayın, diyoruz” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Ömer Erciyes ise, Karaburun’un koruma bölgesi olmasına rağmen mera ve zeytinlik alanlarının RES ve GES’lerle kaplandığını söyledi. Sarpıncık köylüleri de “Zeytinimiz kaç yıldır olmuyor” sözleriyle, yeri doğru seçilmeyen projelerin hayatlarına olumsuz yansımalarını anlattılar. 

 
Zorunlu afet sigortası geliyor!
 
Aydın Büyükşehir'in feribot oyununda ikinci perde!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Zalo dayi 7 Haziran 2024 Cuma 23:17

Içlerinde kac tane yerli var sayın bakalim.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Öğretmenin katili yemek yerken yakalandı!
İstanbul'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden 44 yaşındaki ...
Parkta yürürken köpeklerin saldırısına uğradı!
Konya'da parkta yürüyen Rümeysa Kaçar (21), sokak köpeklerinin saldırısında, bacağından yaralandı.
İzmir'de durdurulan araçtan 8 kilogram metamfetamin çıktı!
İzmir’de polisin durdurduğu otomobilde 8 kilogram metamfetamin ele geçirildi, 1 şüpheli tutuklandı.
 
Serdar Sertçelik için iade talebi!
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ayhan Bora Kaplan soruşturmasının yurt dışına ...
CHP'li Nalbantoğlu: Kuyu tipi hapishaneler derhal kapatılmalı!
CHP İzmir Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Rıfat Nalbantoğlu ...
CHP'li Polat'tan uçak tepkisi: Bakanlara özel, yangınlara kiralık!
CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, 2023 yılında Orman Yangınlarına müdahale ...
 
Hurda malzemelerden otomobil yaptılar!
İzmir'in Ödemiş ilçesindeki lisenin öğrenci ve öğretmenlerinden oluşan ...
Çeşme'de beach club işgali: Ayayorgi'ye duvar ördüler!
Çeşme'nin en güzel koylarından Ayayorgi işletmeler ve özel mülk sahipleri ...
Almanya'dan flaş Yasemin Gündoğan kararı!
Almanya'nın Bremen şehrinde çalıştığı şirketten 8 milyon Euro çaldıktan ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri