SONKALEİZMİR- İzmir'de 118 yurttaşın hayatını kaybettiği 30 Ekim Depremi sonrası hasar alan evleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenen 7 proje alanında kalan depremzedeler, yeniden yapım sürecinde hak kaybı yaşadıklarını belirterek CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na sıkıntıları anlattı. Bayraklı'da 3. Proje Alanı'nda toplanan yüzlerce depremzede adına konuşan Avukat Nilsu Karaman Aktarıcı, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı geliyor bize evlerimizin karşılığında bir kağıt imzalatıyor. Bizi yüksek faizle borçlandırıyor. Ama biz yerine ne alacağımızı bilmiyoruz. TOKİ gelip evlerimizi bize kurayla verecekmiş. Ben kendi evim için neden kura çekmek zorunda kalıyorum. Deprem öncesi 140- 130 metrekare olan evlerimiz 70 metrekareye düşüyor. Böyle olmaz. Mülkiyetlerimizi aynı şekilde geri istiyoruz" dedi.
Süreç boyunca depremzedelerin yaşadıkları sıkıntıları detaylarıyla anlatan Aktarıcı, kat yüksekliği ve Bayraklı'da depremzedeler için yapılan deprem rezerv alanından da hak sahipliği istediklerini vurguladı.
"ASLA SİZİ YALNIZ BIRAKMAYACAĞIZ"
Avukat Aktarıcı'yı dikkatle dinleyip notlar alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise kürsüye çıkıp bir konuşma yaptı. Başkan Soyer, depremzedelerin haklarının korunması için ellerinden geleni yapacaklarını belirtirken şöyle konuştu:
"Asla sizi yanlız bırakmayacağız. Koltuğa oturduğum ilk günlerde Deprem Daire Başkanlığı birimini kurdum. İzmir'in deprem bölgesi olduğunu bilerek göreve geldik. İyi ki kurmuşuz. O daire başkanlığımız vasıtasıyla 30 Ekim'den itibaren yoğun çalışma başladı. Hasar ve enkaz çalışmaları yapıldı. 50 bin insanın dışarda kaldığı depremde, 30 Kasım günü kurduğumuz tüm çadırları söktük. Kimse dışarıda kalmadı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin koordinasyonunda tüm İzmir seferber oldu. Destek kampanyaları açıldı. Halkımız depremzedelerimize sahip çıktı. Türkiye'ye örnek bir deprem sonrası dönemi yaşandı. Geldiğimiz nokta buradaki hasarların ve mağduriyetlerin giderilmesiyle ilgili biz ne yapabiliriz? 10 üniversite 84 akademisyen ile İzmir'in röntgeninin çekmek üzere bir proje başlattık. Tüm İzmir'i tarayıp sondajlar yapıp gerçekten diri fay hatlarını tespit ettik. İzmir ne kadar güvenilir, herkesin bilmesini sağlayacak bilimsel çalışmayı yapıyoruz. Türkiye'de daha önce böyle bir çalışma yapılmamış. İnşaat Mühendisleri Odası ile birlikte deprem güvenlik karnelerini çıkarıyoruz. Öncelikle şehrimizin güvenliğini ortaya çıkarmak istiyoruz."
"EMSALİ ARTIRMAK İÇİN NE GEREKİYORSA YAPACAĞIZ"
Süreç içinde imar mevzuatına uygun olmayan çözümler üretmek zorunda kalacaklarını fark ettiklerini aktaran Soyer, "Örneğin, 9 katlı Gümüşpark Apartmanı yıkıldı. Yerine imar mevzuatına göre maksimum 6 kat inşaat yapabiliyorsunuz. Bu durum büyük hak kayıplarına yol açacak bir tablo oluşturuyor. Korunması gereken alan diye bir düzenleme yaptık. 9 katlı bina yıkıldığında, mevzuata göre ancak K sınırı içine dahil edildiğinde bu tekrar 9 kat yapılabilir hale geldi. Emsal artışını böylece vermiş olduk. Ada ölçeğinde veya daha geniş ölçekte revizyon yaparak emsali de artırmak için ne gerekiyorsa yapacağız. Bürokrasimizi de görevlendirerek artış için ne yapılması gerekiyorsa yapacağız. Bina ya oturulur ya oturulmaz. Çözümü devlet getirmek zorundadır. Biz belediye olarak sonuna kadar yanınızda olacağız. Bayraklı Belediye Başkanım ve ben İzmir Büyükşehir büroksasiyiyle sizlerin yanındayız" dedi.
"HAKKINIZI ARADIĞINIZ SÜRECE YANINIZDA OLACAĞIZ"
"Halkın Umudu Kılıçdaroğlu" sloganlarıyla kürsüye gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise mağdur olan depremzedelerin yeni yapılacak konutlarla ilgili borçlandırılmasına tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:
“Deprem olmuş can kayıpları var, sıkıntılar yaşanmış… Can kayıpları için bir şey yapamayız ancak mal kayıpları için sosyal devletin bir şey yapması lazım. Sosyal devletin harekete geçip herkesin mal kayıplarını karşılaması lazım. Kağıt imzalatılıp ne kadar borçlandırıldığınız söylenmiyorsa bu durum sosyal devlete karşıdır. Rahmetli Ecevit döneminde deprem vergileri çıkarıldı. Çok büyük paralar toplandı. Bazıları hala uygulanıyor. Ama bu paraların nerelere gittiğini sorduğumda 'biz bunun hesabını size mi vereceğiz' dediler. Hesabını vermediler. Bütün depremzede kardeşlerime seslenmek isterim; hakkınızı arayın. Hakkınızı aradığınız sürece biz yanınızda olacağız. Evlerinizin metrekaresi düşürüldü. Zaten zar zor bir ev sahibi olmuşsunuz. Emeklisiniz. Deprem oldu, ev yıkıldı. Sosyal devlet yardımcı olması lazım. Diyorlar ki seni borçlandıracağız, ev sahibi yapacağız. Asgari ücretle geçiniyorum, emekliyim nasıl ödeyeceğim. Afetzede ise tüm zararının karşılık beklenmeden karşılanması gerekiyordu. İzmir milletvekilleri kanun teklifleri verdi. O teklifler görüşüldüğünde sizlere haber verecekler. Kimler afetzededen yana kimler kaşı sizler de göreceksiniz."
KAT YÜKSEKLİĞİ MÜJDESİ
Kat yüksekliği konusunda da bir müjde veren Kemal Kılıçdaroğlu, "Kat yüksekliği konusunda Sayın Tunç Başkan, eğer vatandaş bunu ödeyemiyorsa ve bunu başka yoldan karşılamak gerekiyorsa sizden isteğim emsal artışı yapılması. 'Gerekirse' değil, yapılacak bu iş. Çünkü burada yüksek binalar yapılıyor, diğerleri niye yapılmıyor. Onlar (hükümeti kast ediyor) engel çıkarırsa bütün İzmirliler hesabını sorar" dedi.
"YANGIN BÖLGESİNDE İKİ KATLI EVLERİN YAPIMINI ÜSTLENDİK AMA İZMİR ZOR..."
Binaların yeniden inşaası konusunda İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Dünya Bankası'ndan bulduğu kredinin Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanmadığını anımsatan Kılıçdaroğlu, "Yangın bölgelerinde de kullanılamaz hale gelen iki katlı evler vardı. Yeniden inşaası gerekiyordu. Onlara da kağıt imzalatmışlardı. Ama biz dedik ki 11 büyükşehir belediyesi bunları karşılayacak. Ve karşılandı. İzmir'de ise bu durum çok zor. O yüzden sorunun çözümü için kat yüksekliği vereceksiniz, gelecekler yapacaklar. Sosyal devlet de bunun gereğini yapacak. Biz bunların sonuna kadar takipçisi olacağız. İYİ Partili dostlarımız da buradalar. Yöneticileri ile milletvekilleri ile onlar da sorunu yakından takip ediyor. Çözümü için ellerinden geleni yapıyor" diye konuştu.
"YARIN ÖBÜR GÜN ERDOĞAN GELECEK, ONA SORUN..."
Kılıçdaroğlu, kürsüden inip çıkışa yöneldiği sırada yanına gelen depremzedelerle de bir süre konuştu. "140 metrekare evimiz 75 metrekare oldu, biz ne olacağız" diye soran depremzedeye yanıt veren Kılıçdaroğlu, "Yarın öbür gün buraya Erdoğan buraya geldiğinde ona sorarsınız. Ben o konuları biliyorum. Geldiğinde ona sorun; kardeşim ben 120 metrekarede oturuyordum bana neden 90 metrekare veriyorsun? Deyin. Ben de sorarım" yanıtını verdi.
"BİZE DESTEK VERİN BİRAZ"
Kılıçdaroğlu, proje alanındaki evleri için borçlanan depremzedelere maddi destek verilmesini isteyen bir yurttaşa ise "11 Büyükşehir Belediye Başkanlığı bunu karşılayacak maddi güce sahip değil. Biz oraya verdik, burayı karşılar mıyız? Karşılayamaz mıyız? Bana bunun için bir hesap çıkartın. Diyeceksiniz ki 20 daire mi 30 daire mi yapın verin. İmkân varsa söyleriz. Bunun muhatabı buraya gelecek olan Erdoğan’dır. Buraya gelecek olan Erdoğan’a diyeceksiniz ki CHP Genel Başkanı geldi, herkes 5 kuruş ödemeyecek ve binasına yerleşecek diyor. Siz hükümet olarak neden yapmıyorsunuz, deyin. Yurt dışından kredi alıyoruz bu binaları yapmak için krediyi de engelliyorlar. Ben bunları biliyorum. Ama bize destek verin biraz" diye konuştu.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |
|
|||||
|
|
|||||
|
|
|||||
|