ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    33,9762
    Dolar
  • Euro
    37,6709
    Euro
  • Altın
    2.727,450
    Altın
  • Bist-100
    9.771,00
    Bist-100
  • ADANA
    23/34°
    ADANA
  • ANKARA
    19/28°
    ANKARA
  • ANTALYA
    25/30°
    ANTALYA
  • BURSA
    21/31°
    BURSA
  • ISTANBUL
    24/28°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    22/35°
    IZMIR
  • KONYA
    20/27°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Bakan Tunç'tan Engin Polat açıklaması!
Bakan Tunç'tan Engin Polat açıklaması!
Erdoğan'dan teğmenler çıkışı: Bu kendini bilmezler temizlenecek!
Erdoğan'dan teğmenler çıkışı: Bu kendini bilmezler temizlenecek!
Ünlü şarkıcı Sergio Mendes hayatını kaybetti!
Ünlü şarkıcı Sergio Mendes hayatını kaybetti!
Yavaş sitem etti, Özel ve İmamoğlu gönül aldı!
Yavaş sitem etti, Özel ve İmamoğlu gönül aldı!
21 Temmuz 2024 Pazar - 09:57

İzmirli sahafın, Hermes'e karşı isim zaferi!

İzmir'de ikinci el kitapları Hermes Sahaf adını verdiği iş yerinde satan Ümit Nar (51), dünyaca ünlü Fransız lüks moda markası Hermes'e karşı verdiği isim mücadelesini kazandı. Mahkeme, Türk Patent Kurumu Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Kurulu'nun Nar'ın 'Hermes' ismini kullanmasını engelleyen kararını iptal etti.

İzmirli sahafın, Hermes e karşı isim zaferi!

Güzelyalı semtinde ikinci el kitap satan 16 yıllık sahaf Ümit Nar, 30 Aralık 2021'de 'Hermes Sahaf' olan iş yerinin ismini tescil ettirmek amacıyla Türk Patent Kurumu'na başvurdu. Sahaflar Derneği Başkanı da olan Nar, tescil talebi için beklemeye başladı. Fransız lüks moda markası Hermes'in Türkiye'deki avukatları, ticari isim ihlali iddiasıyla itirazda bulundu. Türk Patent Kurumu da Nar'ın talebi reddetti. Bunun üzerine Nar, Türk Patent Kurumu'nun kararıyla Fransız lüks moda markası Hermes'e karşı Ankara Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'nde dava açtı. Davanın 3'üncü duruşması, 29 Haziran'da görüldü. Mahkeme, Türk Patent Kurumu Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Kurulu'nun Nar'ın 'Hermes' ismini kullanmasını engelleyen kararını istinaf yolu açık olmak üzere iptal etti.

'MAHKEME BENİ HAKLI BULDU'

2008 yılından bu yana sahaflık yaptığını belirten Ümit Nar, Hermes'in sanatçıları koruyan ve insanlarla tanrılar arasında habercilik yapan bir karakter olduğunu söyledi. Nar, "2021 yılının son günlerinde 'Hermes Sahaf' markasını tescil ettirmek için patent kurumuna başvurdum. Süreç işledi. İki sene boyunca karşı tarafın avukatları tarafından itirazlar oldu. Patent Kurumu'nun Yüksek İstişare Kurulu, avukatlık bürosunun itiraz ettiği 4 başlıktan 3'ünde beni, 1'inde onları haklı buldu. Haklı buldukları bir nokta benzerlik, karıştırma konusuydu. Oysaki böyle bir benzerlik ya da karıştırma olması mümkün değil. Bizde Fikri ve Sinai Haklar Hukuk Mahkemesi'nde Ankara'da dava açtık. Dava 1 yıldır görülüyordu. 3'üncü duruşma, 29 Haziran günü yapıldı. Mahkeme beni haklı buldu ve marka tescilimin yolunu açtı" diye konuştu.

'ÇOK BÜYÜK BİR KAZANIM'

Marka tescilini almaları için artık önlerinde bir engel kalmadığına dikkati çeken Nar, "Uluslararası insanlık tarihine mal olmuş bir kültürel kavramın herhangi bir şirketin uhdesinde kalmamasını sağlamanın hukuki yolunu şu an açmış oluyoruz. Marka tescilini gerçekleştireceğiz" dedi. Karşısındaki firmaya marka devi olarak bakmadığını dile getiren Nar, "Elbette büyük, hacimli firma ama bundan 100 sene sonra o firma olmayabilir. Belki 100 sene sonra ben olabilirim. Dünyadaki ekonomik hareketlerin bu kadar kaygan bir zeminde olduğu yerde, bir markayı sanki dünyanın yaratıldığından beri varmış ve sonsuza kadar var olacakmış gibi değerlendirip, bütün bu marka haklarını o kişiye vermek zaten başlı başına yanlış. Ama bu büyük markalar için tanınmış 'marka' diye statü var. Bu statü yerel esnafın, küçük esnafın kendi topraklarımıza ait kavramları kullanmasını engelleyen bir içerik taşıyor. Mahkeme kararının bunun değişmesi yolunda çok önemli bir adım olduğunu düşünüyorum. Çok büyük bir kazanım olduğunu düşünüyorum. Tam anlamıyla zafer değil, ama zafere giden yolda çok önemli bir kazanım. Mahkemenin kararı bana bu isim hakkını veriyor. Mahkemede onamış durumda" diye konuştu.

'YARGI İÇTİHATLARININ ÖNÜNÜN AÇILACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ'

Kararı bir zafer olarak değerlendiren Avukat Hasan Hilmi Güllü ise "İlk derece mahkemesi kararını açıkladı ve sonuç olarak başvurumuzun kısmen kabulü ile 'Hermes Sahaf' markamızın belirli hizmetlerde tescil edilerek kullanılabilmesine karar verdi. Bu kararı, küresel çapta faaliyet gösteren dev markaların 'Kullanmayacaklarını bildikleri halde kendilerinin faaliyet göstermedikleri alanlarda diğer kişilerce yapılan marka tescillerine itiraz ederek söz konusu alanlarda faaliyet gösteren gerçek hizmet sahiplerinin markalarını tescil etmelerini önlemek' şeklindeki uygulamaya ilk defa 'dur' denmiş olması anlamında bir zafer olarak değerlendiriyoruz. Bu öncü kararla bir dünya devinin marka tescil kurumunu amacından saptırarak, tescil müessesesinin ruhuna aykırı hareket etmesine kısmen de olsa 'Dur' denilmiştir. Bu karar sonrasında bu tarz dev markaların sürdüregeldikleri 'agresif marka tescil politikaları'nı sınırlayacak yargı içtihatlarının önünün açılacağını düşünüyoruz" dedi.

 
Sahte CEO'dan İzmir'de vurgun!
 
Kale direği faciası... 4 yaşındaki çocuk can verdi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sahte CEO'dan İzmir'de vurgun!
Kendisini Galatasaray Spor Kulübü üyesi ve uluslararası bir firmanın CEO’su ...
Adana'da korkutan deprem!
Adana'nın Aladağ ilçesinde Richter ölçeğine göre 4.1 büyüklüğünde deprem ...
Suruç'ta gerginlik... Anmaya izin verilmedi!
Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde 9 yıl önce meydana gelen ve 33 kişinin öldüğü ...
 
Buca'da orman yangını...
İzmir'in Buca ilçesinde çıkan orman yangınına havadan ve karadan müdahale ...
Denizde kalp krizi geçiren iş insanı hayatını kaybetti!
Tatil için gittiği Aydın'ın Kuşadası ilçesinde, denizde kalp krizi geçiren ...
İzmir kavruluyor... Sokaklar bomboş kaldı!
İzmir'de de etkisini gösteren kavurucu sıcaklıklar vatandaşları bunalttı. ...
 
Elektrik faciası soruşturmasında bilirkişi ön raporu açıklandı..
İzmir'de sağanak yağış sırasında su birikintisinden geçmeye çalışırken ...
İzmir için tehlike çanları... Barajlarda su seviyesi düştü!
İzmir'de, kış ve bahar yağışlarının beklenen miktarın altında kalması ...
Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. yıl dönümü İzmir'de kutlandı
Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. yıl dönümü dolayısıyla İzmir'de tören düzenlendi.
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri