Türkiye genelindeki tüm şirketlerin yüzde 91,3’ünün mikro işletmelerden oluştuğunu söyleyen İzmir Seyyar Satıcılar Derneği Başkanı Evren Laçin, kendi nam ve hesabına çalışan seyyar esnaf sayısının ise 6 milyon olduğunu belirtti. Yıllık 374 milyar liralık bir katma değer sağladıklarını aktaran Laçin, “Mikro işletmelerdeki istihdamın 3’te 1’ini seyyar satıcılar oluşturuyor. Buna karşın kayıt altına alınmıyor, dolayısıyla kredilerden de faydalanamıyoruz. İsteğimiz ise biran önce kayıtlı hale gelip belediyelerimize ve devletimize vergi vermek” diye konuştu.
İKİ KAT İSTİHDAM
Geçtiğimiz hafta CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile de görüştüğünü ve desteğini aldıklarını söyleyen Evren Laçin, “Geçtiğimiz gün Meclis’te açıklamada bulunan HDP İzmir Milletvekili sayın Murat Çepni de, insanların aç kalmamak için seyyar satıcılığa başladığını söyledi. Ayrıca 6 milyon kişiye sağlanan istihdam ile sokak ekonomisindeki seyyar satıcıların; sanatçılar, tüm güvencesizler, odalar, borsalar ve meslek örgütlerinde kayıtlı olan üyelerin iki katını sağladığını vurguladı. Bunlar son derece doğru ve önemli veriler” ifadelerini kullandı.
374 MİLYARLIK TİCARET HACMİ
Milletvekili Çepni’nin konuşmasında sokak ekonomisinde çalışan seyyarların yıllık 374 milyar Türk Liralık ticaret hacmi ile katma değer yarattığını da hatırlatan Başkan Laçin, “Gayrisafi yurtiçi hasılada yer alan ticaret ve hizmet sektöründe de gerçekleştirilen ticaret hacminin yüzde 35’ini seyyar satıcılar üretiyor. Tüm bu katkılara rağmen, yüzde 99’u kayıtdışı olan seyyar esnafı ne COVİD desteklerinden ne de kredilerden bir kuruş bile alamıyor. Sayın Çepni’nin de söylediği gibi ne yazık ki seyyar satıcılar bu ülkenin görünmeyen emektarları. Herkesin hemen yanı başında olmamıza karşın yok sayılanlarız” dedi.
“ODA KURALIM, GÜVENCEYE KAVUŞALIM”
Taleplerini de tek tek sıralayan İzmir Seyyar Satıcılar Derneği Başkanı Evren Laçin sözlerini şöyle tamamladı: “Gelir Vergisi Kanunu’nun 9. Maddesinde belirtilen şartları taşıyan seyyar satıcılara Vergi Muafiyeti hakkı tanınmasına rağmen bu haktan yararlanamıyoruz. Seyyar satıcıların sadece küçük bir kısmı belediyelere başvurarak, işgaliye, tezgâh ve kıyafet için yüksek paralar ödeyerek ruhsat alıp, gösterilen alanlarda satış yapabilmekte. Buna karşın ruhsat koşulları gittikçe zorlaştırılmakta. İzmir’de 200 binin üzerinde seyyar satıcı bulunmakta. Bizlerin de Oda ve Birlik kurmamıza olanak verilsin. Sosyal güvence hakkına sahip olalım. 2019 - 2020 yılı içinde kesilen cezalar silinsin ve koşulsuz en az 5 bin TL mali destek verilsin. Çalışmak zorunda kalan çocuklara eğitim olanakları sağlansın.”
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |