ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    34,5424
    Dolar
  • Euro
    36,0063
    Euro
  • Altın
    3.005,890
    Altın
  • Bist-100
    9.550,00
    Bist-100
  • ADANA
    23/34°
    ADANA
  • ANKARA
    19/28°
    ANKARA
  • ANTALYA
    25/30°
    ANTALYA
  • BURSA
    21/31°
    BURSA
  • ISTANBUL
    24/28°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    22/35°
    IZMIR
  • KONYA
    20/27°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Eğitime kar arası.. O illerde okullar tatil!
Eğitime kar arası.. O illerde okullar tatil!
Korkunç cinayetler... 4 kişiyi öldürdü, intihar etti!
Korkunç cinayetler... 4 kişiyi öldürdü, intihar etti!
AK Parti'den erken seçim açıklaması!
AK Parti'den erken seçim açıklaması!
Rezidansta sır ölüm!
Rezidansta sır ölüm!
9 Ekim 2020 Cuma - 13:37

İzmir'e Arıcılık Ar-Ge İnovasyon Merkezi

Bakan Pakdemirli, İzmir'de Arıcılık Ar-Ge ve İnovasyon Merkezi açtı. Pakdemirli, bakanlık olarak Ar-Ge çalışmaları için çeşitli kaynaklardan 1 milyar lira bütçe kullandıklarını söylerken, "34 gen bankasında toplam 320 bin genetik materyali muhafaza altına aldık. Gen bankalarımızdaki bu türler, sadece bizim değil tüm insanlığın geleceğinin de bir nevi garantisi" ifadelerini kullandı

İzmir e Arıcılık Ar-Ge İnovasyon Merkezi

Pakdemirli, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Kampüsü'ndeki Bölgesel Tahıl Pas Hastalıkları Merkezi ve Ulusal Tohum Gen Bankası'nı ziyaret etti, Arıcılık Ar-Ge ve İnovasyon Merkezinin açılışını yaptı. 

Buradaki konuşmasında, dünya nüfusunun gelecek 30 yılda 10 milyara, Türkiye nüfusunun ise 100 milyona ulaşmasının beklendiğini belirten Pakdemirli, artan nüfusun ihtiyacını karşılamak için yüzde 60 daha fazla gıdaya ihtiyaç duyulacağını, bunun yolunun da Ar-Ge yapmaktan, inovasyon ve teknolojiden geçtiğini bildirdi.

Pakdemirli, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünün (TAGEM) 48 araştırma enstitüsü, 210 bin dekar arazisi, 248 laboratuvarı ve 6 bin 336 personeliyle ihtiyaç duyulan her alanda hizmet verdiğini ifade ederek, "Bakanlık olarak Ar-Ge çalışmalarımız için çeşitli kaynaklardan yaklaşık 1 milyar lira bütçe kullanıyoruz." dedi. 

"Dünyanın 3. büyük tohum gen bankasına sahibiz"

Bakan Pakdemirli, Ar-Ge çalışmalarıyla dünyada öncü işlere imza attıklarına dikkati çekerek şöyle devam etti:

"Dünyanın 3. büyük tohum gen bankasına sahibiz. Dünyanın en büyük zeytin koleksiyonu Türkiye'de. Dünyanın en büyük geofit, yani yumrulu ve soğanlı bitkiler koleksiyonu bizim ülkemizde. Dünyanın en büyük buğday ıslah programı, Türkiye'nin katkısıyla devam ediyor. Dünyanın ilk çekirdeksiz limonunu ürettik. Dünyanın sayılı büyük narenciye koleksiyonlarından biri bizim ülkemizde. İşte bu saymakla bitmeyecek Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarını, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin sağladığı fırsatlar ve getirdiği ivmeyle daha da ileriye götürüyoruz."

Son 2 yılda yüzlerce yeniliği, çok sayıda teknolojiyi çiftçiyle buluşturduklarını, ülke tarımına kazandırdıklarını dile getiren Pakdemirli, Türkiye'nin ilk elektrikli ve yerli traktörünü seri üretime hazır hale getirdiklerini, 126 tarla bitkisi, 27 meyve, 11 sebze ve 3 üzüm çeşidi geliştirdiklerini, 8 süs bitkisi, 14 yem bitkisini üretime kazandırdıkları, 4 yeni hayvan ırkı ve 2 yeni arı ırkı geliştirdiklerini anlattı.

Gen bankalarında saklanan türler

Türkiye'nin biyoçeşitlilikte dünyanın en zengin coğrafyalarından biri olduğuna işaret eden Pakdemirli, Anadolu coğrafyasının 4 bini endemik olmak üzere toplam 12 bin bitki türüne ev sahipliği yaptığını söyledi. 

1964'ten bu yana faaliyet gösteren Ulusal Tohum Gen Bankasında 3 bin 339 türe ait 55 bin 429 tohum örneğini sakladıklarını belirten Pakdemirli, Ankara Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitü Müdürlüğü bünyesindeki tohum gen bankasında da 1127 türe ait 59 bin 919 tohum örneğini muhafaza ettiklerini dile getirdi.

Her ikisi merkezde toplam 115 bin 348 tohum örneğini koruma altına aldıklarını ifade eden Pakdemirli, şu bilgileri verdi:

"Ayrıca, araştırma enstitülerimiz bünyesinde yer alan 18 arazi gen bankasında 107 türe ait 9 bin 500 canlı örneği koruma altına aldık. 6 araştırma enstitümüzde de 1000 türde 100 bin geofit, yani soğanlı ve yumrulu doğal süs bitkisi muhafaza ve kayıt altında. Hayvan ırklarını da dahil ettiğimizde Bakanlığımıza bağlı enstitülerde bulunan 34 gen bankasında toplam 320 bin genetik materyali muhafaza altına aldık. Gen bankalarımızdaki bu türler sadece bizim değil tüm insanlığın geleceğinin de bir nevi garantisi. O nedenle gen bankaları ve koleksiyon bahçelerimizi dünyadaki tüm bilim insanlarının hizmetine açtık."

Buğdaydaki hastalıklar 

 Pakdemirli, buğday üretimine değinirken, bu üründe verim artışının önündeki en büyük engellerden birinin pas hastalıkları olduğunu ifade etti. Pakdemirli, bu hastalık dolayısıyla salgın yıllarında ürün kayıplarının yüzde 90'lara kadar çıkabildiğine dikkati çekti.

"Kovid-19 insan sağlığında nasıl bir tahribat ve risk oluşturuyorsa, pas hastalıkları da hububat üretiminde benzer bir riske sebep olmaktadır." diyen Pakdemirli, bu hastalığa karşı dünyadaki 5 merkezden biri olan Bölgesel Tahıl Pas Hastalıkları Araştırma Merkezinin Ege Tarımsal Araştırma Ensititüsü Müdürlüğü bünyesinde 2018 yılında kurulduğunu söyledi. 

Arıcılıkta son durum

 Türkiye'nin, 8 milyon arılı kovanla bu alanda dünyada 3'üncü, 110 bin ton bal üretimiyle de ikinci sırada bulunduğunu belirten Pakdemirli, şunları kaydetti:

 "Ürettiğimiz balın 30-40 bin tonu çam balı ve bunun 8-10 bin tonu ihraç edilmektedir. Ege Bölgemiz de dünya çam balı üretim merkezidir. Çam balı üretiminin yaklaşık yüzde 90'ı bu bölgede yapılmaktadır. Ayrıca Ege Bölgesi, ana arı ve arı sütü üretim merkezidir. Bu bölgede aynı zamanda, antik kentleri, doğası, turizm altyapısıyla apiterapi, yani arı ile sağlık hizmeti imkanları da sunulmaktadır. Çam balının önemli üretim merkezlerinden birisi olan Muğla'da, bölgeye adapte olmuş Anadolu arısının bir ekotipi olan Muğla arısı, önemli bir gen kaynağımızdır."

Bakan Pakdemirli, bu konudaki potansiyeli korumak ve geliştirmek amacıyla Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Kampüsü'nde Arıcılık Ar-Ge ve İnovasyon Merkezini devreye aldıklarını, bu merkezden önemli projeleri hayata geçirmesini beklediklerini bildirdi.

Pakdemirli, Ülkesel Arıcılık Projesi kapsamında, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından "Efe arısı"nın geliştirildiğini ve ulusal tescilinin yapıldığını da sözlerine ekledi. 

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger de merkezin İzmir'in potansiyelini ortaya çıkaracağını ifade etti.

Gen Bankası ziyareti sırasında, Kemalpaşa ilçesindeki Nif Dağı zirvesinden toplanan ve "İzmir Adaçayı" olarak bilinen "Salvia Smyrnaea" tohumunun Dr. Bekir Pakdemirli adına gelecek nesillere aktarılması için kayıt tutuldu. 

Programa, AK Parti İzmir milletvekilleri Atilla Kaya, Ceyda Bölünmez Çankırı ve Cemal Bekle de katıldı.

 
Sahte içki faciası: 7 kişi hayatını kaybetti
 
Ankapark’ta tahliye kararı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kişiye özel ulaşım kartı geliyor...
İzmir Büyükşehir Belediyesi, İçişleri Bakanlığı’nın, koronavirüs salgınını ...
Acil çözüm ekipleri iş başında
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in mahallelerin ihtiyaçlarına ...
Karabağlar’da okullar dezenfekte ediliyor
Karabağlar Belediyesi, 12 Ekim Pazartesi günü yeniden başlayacak yüz yüze ...
 
İzmir'in Çernobili için umut veren adım!
İzmir'in Gaziemir İlçesi'ndeki nükleer atık barındıran araziyle ilgili ...
Konak’ta okullar yüz yüze eğitimin ikinci aşamasına hazır
Yüz yüze ve uzaktan eğitime aşamalı geçiş kapsamında 12 Ekim’de yüz yüze ...
Narlıdere’de denetimler sürüyor
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de etkisini sürdüren koronavirüse karşı ...
 
Bornova'da bütçe belli oldu...
Bornova Belediyesi’nin 463 Milyon 360 bin TL’lik 2021 Mali Yılı Bütçesi ...
Başkan Arda STK temsilcilerini dinledi
Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, nisan ayında yapılması planlanan ...
Menderes’te okullar dezenfekte edildi
Menderes Belediyesi tarafından ilçe genelindeki okullarda dezenfeksiyon çalışması yapıldı.
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri