ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    36,4485
    Dolar
  • Euro
    38,4531
    Euro
  • Altın
    3.427,690
    Altın
  • Bist-100
    9.906,00
    Bist-100
  • ADANA
    8/21°
    ADANA
  • ANKARA
    -1/7°
    ANKARA
  • ANTALYA
    11/19°
    ANTALYA
  • BURSA
    2/11°
    BURSA
  • ISTANBUL
    4/8°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    3/14°
    IZMIR
  • KONYA
    0/7°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Beykoz Belediyesi'nde başkanvekili pazartesi seçilecek
Beykoz Belediyesi'nde başkanvekili pazartesi seçilecek
Acun Ilıcalı ve Sadettin Saran hakkında 3 yıla kadar hapis istemi
Acun Ilıcalı ve Sadettin Saran hakkında 3 yıla kadar hapis istemi
İsrail'den Hizbullaha saldırı
İsrail'den Hizbullaha saldırı
Mansur Yavaş: Suat Toktaş'ın tutuklu 34 gününün hesabını kim verecek?
Mansur Yavaş: Suat Toktaş'ın tutuklu 34 gününün hesabını kim verecek?
27 Şubat 2025 Perşembe - 12:07

İzmir'de yürütülen projeyle nadir ve tanısı konulamayan 12 hastalık tespit edildi

Hastalıkların önlenmesi, tanısı ve tedavisi için yenilikçi teknoloji ve ürünleri geliştirmek amacıyla İzmir'de kurulan tematik araştırma merkezi İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi'nde (İBG) nadir ve tanısız hastalıkların tanılanması ve tedavi yöntemlerinin araştırılması için yürütülen proje sayesinde 15 ayda 12 hastaya teşhis konuldu

İzmir de yürütülen projeyle nadir ve tanısı konulamayan 12 hastalık tespit edildi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının desteğiyle Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) bünyesinde kurulan İBG'de Avrupa Birliği desteğiyle tanısız ve nadir hastalıkların belirlenmesi için "RareBoost Nadir Hastalıklar Araştırma Projesi" yürütülüyor.

Proje kapsamında genetik biliminin yanı sıra mühendislik, hücre bilimi, çocuk ve erişkin yan dal uzmanlarından oluşan 60 kişilik ekip, üniversite ve kamu hastanelerinde tanısı konulamayan nadir hastalıkların tespiti araştırılması için bir platform oluşturup ortak tanı konseyi kurdu.

Nadir ve tanısız hastalıkların tanılanması ve tedavi yöntemlerinin araştırılması üzerinde yoğunlaşan ekip, 15 aylık sürede 60 vaka üzerinde çalışma yaptı, hastalıklardan 12'sine tanı koymayı başardı.

Merkezde, tanı konulamamış hastalıklara sahip hastalardan kan ve doku örnekleri alınıyor, ileri teknolojiye sahip laboratuvarlarda bu örnekler üzerinde çalışmalar yapılıyor. İhtiyaç duyulması halinde ulusal ve uluslararası paydaşlarla görüş alışverişi gerçekleştiriliyor. Gerekli durumlarda fare modeli geliştirilip model üzerinde araştırmalar yürütülüyor.

 "Hasta ve aileleri açısından çok önemli"

RareBoost Nadir Hastalıklar Araştırma Projesi Yöneticisi Prof. Dr. Uğur Özbek, AA muhabirine, nadir hastalıkların 2 bin ve daha az vakada görülen, sayıları yaklaşık 8 bine varan ve çoğunlukla genetik kökenli hastalıklar olduğunu söyledi.

Nadir hastalıklara en çok çocukluk çağında rastlandığını anlatan Özbek, bu hastalıkların tüm organlarda görülebildiğini belirtti.

Prof. Dr. Özbek, İBG'de en ileri biyotıp araştırmaların yapılabildiğini aktararak, "İBG'nin nadir hastalıklar Avrupa Birliği projesi sayesinde araştırma kapasitesinin artırılması, aynı zamanda nadir hastalıkların araştırma ve çözümü için çalışılıyor. Disiplinler arası çalışmayla, araştırma yaparak hem tanısı konmamış hastalıkların tanısını koyma, hem de onlara yönelik daha doğru, hızlı teşhis yöntemlerini geliştirme ve ileride de tedaviye yol açabilecek çözümleri bulma amacındayız." dedi.

Özbek, projede yaklaşık 1 yıl gibi kısa sürede başarılı işlere imza attıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Tanısı konulamayan 60 vakanın, 12'sinin çözümünü bulmuş olduk ama çoğunun da araştırmaları devam ediyor. Bu tanısını koyduğumuz hastalıklar daha çok çocuk nörolojisi ve çocuk genetiği bölümünü ilgilendiren hastalıklar. Kimisinde uluslararası iş birliği yapmamız gerekiyor. Kimisinde buna model olabilecek fare modeli geliştirmemiz gerekiyor. Ya da başka bilim insanlarıyla iş birliği yapmamız gerekiyor. Pek çok vakayı tek başına çözmeniz ve finansal olarak da çalışmanız mümkün değil. Amaç sadece tanı değil buna yönelik tedavileri de geliştirmek. Hastalığın tanısının konması da hem hastalar hem de hastaların aileleri açısından çok önemli. Çünkü artık ne olduğunu bilmiş oluyorlar. Ne olduğu anlaşıldığı için klinik olarak nasıl daha iyi yönetilebileceğine klinisyenlerimiz daha iyi karar verebiliyorlar. Kimi zaman da zaten bulduğumuz sebep, mevcut bir ilaç ya da vitamin belki bir diyetle kolayca çözülebilir oluyor. İBG olarak Türkiye'de nadir hastalıklar araştırmaları için referans merkezi olmak istiyoruz."

Özbek, 40 ülkenin bulunduğu Avrupa Nadir Hastalıklar Araştırma Birliği'ne üye olduklarını da sözlerine ekledi.

Nadir hastalıklar ve genom laboratuvarı kurulması amaçlanıyor

DEÜ Rektörü ve İBG Direktörü Prof. Dr. Bayram Yılmaz da merkezin nadir hastalıkların tanısının konması için önemli çalışmalara imza attığını söyledi.

İBG'de DEÜ desteğiyle nadir hastalıklar ve genom laboratuvarını kurmak istediklerini vurgulayan Yılmaz, "Bu konuda Avrupa, Türkiye, Kuzey Afrika ve Orta Doğu'daki en büyük laboratuvar, merkez olması için bir girişimimiz var. Bu inisiyatif, bu girişim kapsamında bölgedeki hastanelerle, araştırmacılarla iş birliklerimizi geliştirmeye ve arttırmaya çalışıyoruz." diye konuştu.

 
Buca Kıvırcık Ali’yi türküleriyle andı
 
Danıştay'dan Tunç Soyer ve 13 kişi hakkında flaş karar... 'Soruşturma izni kaldırıldı'
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sancaktepe Belediye Başkanı'ndan soruşturma açıklaması
Hakkında iddianame hazırlanan Sancaktepe Belediye Başkanı Alper Yeğin açıklama yaptı
TMMOB'dan Buca Cezaevi açıklaması... ''Pazarlık konusu edilemez''
TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, mülkiyeti İller Bankası'na ait Buca ...
İzmir'de 10 yıl 9 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan firari hükümlü yakalandı
İzmr’in Gaziemir ilçesinde ‘uyuşturucu madde ticareti yapmak’ suçundan ...
 
Trump doludizgin!
Murat Baran Uygun yazdı...
Taksilerde yeni dönem için süre uzatıldı
İçişleri Bakanlığı, Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde yaptığı değişiklikle ...
Ünlü iş kadını evinde ölü bulundu
İş dünyasının ünlü ismi golf sporuna gönül vermiş Beyhan Benerdete dün ...
 
Beykoz Belediye Başkanı gözaltına alındı
Beykoz Belediye Başkanı Alaattin Köseler "ihaleye fesat karıştırma" suçundan ...
Eşiyle tartışınca araçtan indi... Genç doktorun feci sonu!
Feci kaza Esenyurt'ta yaşandı. E-5'te eşi ile tartıştıktan sonra aracından ...
Fatih Terim hakkında zorla getirme kararı
Teknik Direktör Fatih Terim hakkında Denizbank Levent Şubesi eski Müdürü ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Galatasaray 25 20 5 0 62 26 36 65
2 Fenerbahçe 25 19 4 2 63 23 40 61
3 Reeder Samsunspor 25 14 5 6 41 28 13 47
4 Beşiktaş 24 12 8 4 38 23 15 44
5 ikas Eyüpspor 25 11 7 7 37 27 10 40
6 Göztepe 24 10 6 8 42 30 12 36
7 Rams Başakşehir 24 10 6 8 40 31 9 36
8 Çaykur Rizespor 25 10 3 12 33 42 -9 33
9 Trabzonspor 24 8 8 8 39 29 10 32
10 Gaziantep FK 24 9 5 10 33 34 -1 32
11 Kasımpaşa 25 7 11 7 45 50 -5 32
12 Corendon Alanyaspor 25 8 7 10 29 36 -7 31
13 Onvo Antalyaspor 25 8 6 11 28 46 -18 30
14 Tümosan Konyaspor 25 7 7 11 31 38 -7 28
15 Sipay Bodrum FK 25 6 6 13 17 29 -12 24
16 Net Global Sivasspor 25 6 6 13 28 41 -13 24
17 Bellona Kayserispor 24 5 9 10 24 44 -20 24
18 Atakaş Hatayspor 24 2 7 15 24 43 -19 13
19 Adana Demirspor 25 2 4 19 23 57 -34 0
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri