SONKALEİZMİR-Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, çiftçiyi İHA teknolojisiyle buluşturan ilk ve tek kooperatif olduklarını söyledi. Teknolojik gelişmeleri yakalamak zorunda olduklarını aktaran Eskiyörük, "Eğer bunu başaramazsak dünya piyasasında rekabet şansımız kalmaz. Çiftçinin hizmetine sunacağımız bu İnsansız Hava Aracı (İHA) ile ilaçlama hizmeti vererek, ürünlerde verim ve kalite düşüklüğüne neden olan hastalıklarla mücadele edeceğiz. Buğdayda büyük verim düşüklüğüne neden olan sarı pas hastalığını ve mısırda kurtlanmayı önleyeceğiz. Özellikle mısırda kurtlanma, boy atınca oluşuyor ve bu süreçte traktörle tarlaya girilemediği için ilaçlama karadan yapılamıyor. Bu teknolojiyle ilaçlama havadan yapılabildiğinden bu sorun ortadan kalkıyor. Ayrıca ilacı ekonomik kullandığı için maliyeti düşürürken çevreye verilebilecek zararı da engelliyor. Amacımız Türkiye’nin büyük çoğunluğunu oluşturan ve bu teknolojiyi alma gücü olmayan küçük üreticiyi, bugün gittikçe vahşileşen kapitalist sistem içinde yok olmaktan kurtarıp onların devamlılığını sağlamaktır" diye konuştu.
(Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük)
“DEVLET POLİTİKASI OLMASI İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ”
Eskiyörük, şöyle devam etti:
“Tire Süt Kooperatifi olarak bugüne kadarki tüm yatırımlarımızda Atatürk’ün uygulamalarını kendimize kılavuz edindik. Ulu Önder’in, Türk tarımını geliştirmek için gösterdiği yoldan hiç sapmayan kooperatifimiz bugün de aynı anlayışla çiftçiyi yüksek teknoloji ile buluşturuyor. Bu hizmeti diğer iş makinalarında da olduğu gibi ticari bir amaçla değil, küçük ve orta ölçekli işletmelerin yararlanabilmesi için maliyetine yapacağız. Sütte kalitenin sağlanmasında soğuk zinciri oluşturan, makine parkı kurarak gelişmiş üretim aletlerini küçük üreticiyle buluşturan, en uzaktaki süt tankının miktarını ve ısısını merkezden kontrol edebilecek alt yapıyı kuran, paneller ile sütü güneşle soğutan, Okul Sütü Projesini uygulayan ve bunu sorunsuz devam ettiren ilk ve tek kooperatifiz. Tire Süt Kooperatifi olarak bundan sonra da dünyada örnek gösterilen modelimizin Tük tarımının yol haritasında bir devlet politikası olması için mücadele etmeye devam edeceğiz.”
YÜZDE 40 İLAÇ TASARRUFU SAĞLIYOR
Tire İlçe Tarım Müdürü Mustafa Evran ise şunları söyledi:
"Dronun en büyük faydası yüzde 40'a kadar ilaçtan tasarruf sağlaması. Traktörün tarlaya girmemesi ile yüzde 10'luk zaiyatın önüne geçiliyor. Hem de ürünün gelişmesi ve kontrolü açısından drone ile ilaçlama son derece faydalı. Her geçen gün de ülkede bu tür ilaçlama artıyor. Ayrıca yakıt açısından da tasarruf sağlıyor. Drone sayesinde arazilerin ölçümünü ve kontrolünü de sağlamış oluyoruz. Ekili arazileri haritalandırıp elimizde arşiv oluşturabiliyoruz. Sağlıklı veri akışını sağlamış oluyoruz. Gelecek tarımda tarım ise teknolojide..."
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |