SONKALEİZMİR-Bornova İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nce ilçe genelindeki 99 okulda Çevreme Duyarlıyım ve Değerlerime Sahip Çıkıyorum (ÇEDES) projesi kapsamında yapılan din görevlisi atamalarına tepkiler sürüyor.
SONKALE'ye konuşan KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve Eğitim Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Nafiz Ceylan, kararının kabul edilemez olduğunu belirterek, görevlendirmelerde özel okulların da yer aldığını söyledi.
(Nafiz Ceylan)
"ASLA KABUL ETMİYORUZ"
Eğitim Sen olarak eylem ve basın açıklamaları süreci başlatacaklarını belirten Ceylan, şöyle konuştu:
"Diyanetten, vakıf ve tarikatlardan din görevlisi atanıyor. Okullarda görevlendirmeler yapıldı. İl Milli Eğitim Müdürü ile görüşmemizde kendisinin de bunu kabul etmediğini ve İzmir'de uygulanmadığını söylemişti. Bugüne kadar okullarımızda din görevlileri yoktu. Geçen hafta içinde Bornova'da 99 kişinin görevlendirildiğini ve birçoğunun da okullara gittiğini öğrendik. Bunların içinde özel okullar da var. Bunun kabullenilecek tarafı yok. Pedagojik formasyonu olmayan hiçbir insan öğretmenlik mesleği yapamaz. Dersi öğretmen verir. Onların dışında kimse sınıflara giremez. Öğrenciyi dersten alıp ÇEDES programı ile ders vermek yanlıştır. Bunun olmaması gerektiğini dile getiriyoruz. Bu kişilerin kim olduğunu ne iş yaptığını bilmiyoruz. Okullarımızdaki çocuklarımızı bu insanlara emanet edemeyiz. Vakıf ve tarikatlarda yaşanan sıkıntılar zaten basında çok duyduğumuz olaylar. Yeteri kadar din kültürü öğretmeni var. Bunların öğretmenlerden fazla vereceği konu ne onu anlamıyoruz. Eksiklik varsa değerlendirilir ama bunlar öğretmenden iyi mi biliyorlar? Bunu nasıl öğretecekler? Aldıkları eğitim ortada? Güvenlik soruşturmaları yapıldı mı, geçmişlerine bakıldı mı? Çocuklarımızın güvenliği ve ruhsal açısından yanlış. Bunu asla kabul etmiyoruz."
MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ İLE GÖRÜŞECEKLER
İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi ile geçen Nisan ayında görüştüklerini hatırlatan Ceylan şöyle devam etti:
"İlçe milli eğitim ve il milli eğitim müdürü ile göreşeceğiz. Demek ki bu il milli eğitim müdürünün bilgisi dahilinde değil. İlçe milli eğitim müdürü kendi insiyatifi ile yapmış olabilir. Milli eğitim müdürü ile nisan ayında görüşmüştük. Kendisi de buna karşı olduğunu söylemişti. Özel okullarda din görevlilerinin bu program kapsamında okullara gitmesi zaten var olan sıkıntının ikiye katlanması demek. Özel okullardaki eğitim öğretim zaten Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yetirince denetlenmiyor. Özel okullar gittikçe artıyor. Bunlara aynı şekilde pedagojik formasyon almamış, ne olduğu belli olmayan bu din görevlilerinin gitmesi kamusal düzeni aksatacaktır. Camilerdeki imamların görevi belli. Bunlar okullarda eksik olan neyi verecek? Bunların birçoğu lise mezunu, birçoğu değil belki. Görevi namaz kıldırmak olan bir insan çocukların sorularına nasıl yanıt verebilecek? Öğretmen varken bir başkasının gelip de bilmeden öğretim vermesi yanlıştır. Neyi öğretecek?"