Bayraklı ilçesindeki İzmir Arena'da gerçekleştirilen festivale İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, İl Emniyet Müdürü Mehmet Şahne ve öğrenciler katıldı.
Açılışta konuşan Vali Köşger, İzmir'i yenilik, teknoloji ve yaratıcılık temalarıyla anılan bir kent olarak konumlandırmak istediklerini belirterek, festivalin düzenlenmesinde emeği geçenleri kutladı.
BTK ve Turkcell'in festival kapsamındaki iş birliğinden büyük memnuniyet duyduklarını dile getiren Köşger, "Yüksek hızda veri iletişimi sağlayan 5G teknolojisinin festivalimizde ilk kez deneyimlenmesine fırsat verdiği için hem BTK Başkanımıza hem de Turkcell'e teşekkürlerimi sunuyorum. 5G'nin pilot olarak İzmir'de uygulanması sözünü daha önce almıştık. İnşallah onu da Türkiye'de ilk kez İzmir'de uygularız." diye konuştu.
Köşger, İzmir'in, Türkiye'nin ve bölgenin "teknoloji başkenti" olması iddiasında olduklarını ve gençlere imkan sunmak istediklerini ifade etti.
"Her türlü çalışmayı desteklemeye hazırız"
BTK Başkanı Karagözoğlu da festivalde, insanoğlu için oldukça yeni kavramlar olan, blokzincir, yapay zeka, nesnelerin interneti, Web3 gibi teknoloji temelli konuların konuşulmasının kendisi için mutluluk verici olduğunu söyledi.
Salgının etkisi ile dijital oyun sektörünün 2021 yılında, küresel oyun pazarında 175,8 milyar dolara ulaştığı bilgisini paylaşan Karagözoğlu, bunun 79 milyar dolarını mobil oyunların, 49,2 milyar dolarını konsol oyunlarının, 33,3 milyar dolarını da indirilebilir bilgisayar oyunlarının oluşturduğunu aktardı.
Türkiye'de de oyun sektörünün 2021 yılında büyümeye devam ettiğine dikkati çeken Karagözoğlu, "Ülkemizde dijital oyunlardan elde edilen gelir 880 milyon dolardan 1,2 milyar dolara yükseldi. Bunun 600 milyon doları mobil oyunlardan elde edildi." dedi.
Karagözoğlu, Türk oyun sektörünün 2021 yılında en çok yatırım alan sektör olduğunu belirterek şunları kaydetti:
"Elbette böylesine ivmeli bir gelişim gösteren sektör konusunda biz de çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız. Ancak oyun geliştirmek ve pazarlamak için görsel tasarım, programlama, modelleme, test etme gibi farklı disiplinlerin bir araya gelmesi gerekiyor. Bu alanlarda çalışacak çok sayıda genç insana ihtiyacımız var. Nüfusunun yarıdan fazlası 35 yaş altı genç nüfus olan bir ülke olarak bu anlamda oldukça şanslı olduğumuzu düşünüyorum. Biz dijital oyunlar konusunda önemli ve kritik bir pazarız. Gençlerimizin bireysel yetenek ve oyun merakının, bizler için çok büyük bir avantaj olduğunu düşünüyorum. O yüzden de bu alanda yapılacak her türlü çalışmayı desteklemeye hazırız."
"BTK Akademi" bünyesinde 2017 yılından bu yana düzenlenen eğitimlerle çok sayıda gencin kendilerini yazılım konusunda geliştirme ve yeni beceriler edinme fırsatı bulduğunu anlatan Karagözoğlu, BTK ile İzmir Kalkınma Ajansı arasında BTK Akademi özelinde gerçekleştirilecek "Oyun Geliştirici" programına başlamak için bugün protokol imzalandığını söyledi.
İki gün sürecek festival boyunca blokzincir, öte evren, yapay zeka, oyun girişimciliği gibi konularda paneller gerçekleştirilecek. Festival yarın, "İzmir'e Oyun Geliştir" temasıyla düzenlenecek 50 bin lira ödüllü oyun tasarım yarışması "Game Jam İzmir" ile son bulacak.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |