SONKALEİZMİR- İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu, özel sağlık kuruluşlarında çalışan 2300 hekime Covid-19 salgını sonrası çalışma durumlarını soran bir anket gönderdi. Anketi 501 kişi yanıtladı. Aktif olarak çalışmayan ya da boş bırakılmış 14 hekimin formu çalışma dışı bırakılarak 487 anket değerlendirilmeye alındı. Anket yapan hekimlerin yüzde 76'sını erkek, yüzde 24'ünü kadınlar oluşturdu. Yüzde 29’unun 46-55 yaş, yüzde 24’ünün 56-64 yaş, yüzde 24’ünün 35-45 yaş, yüzde 18’inin 65 yaş ve üstü, yüzde 5’inin ise 35 yaş hekimler olduğu bildirildi. Ankete katılanların yüzde 31’inin pandemi hastanesinde çalıştığını belirtti.
İŞTEN ÇIKARMALAR
Hekimlerin yüzde 49’u bulundukları kurumda 3 yıldan fazla süredir, yüzde 28’i 1-3 yıl arasında, yüzde 23’ü 1 yıldan az bir süredir çalışmakta olduğunu söyledi. Hekimlerin yüzde 26’sı çalıştıkları kurumda Covid-19 sonrası hekim ve/veya diğer sağlık çalışanının, yüzde 15’i hekim ya da hekimlerin işten çıkarıldığını belirtti. 9 hekim (yüzde 2) kendisinin işten çıkarıldığını ifade etti.
ÜCRETSİZ İZİN YA DA YILLIK İZİN FORMÜLÜ
Covid -19 sonrası hekimlerin yüzde 40’ı çalışma sistemlerinde bir değişiklik olmadığını belirtirken, yüzde 19’u ücretsiz izne çıkarıldığını, yüzde 15’i diğer meslektaşlarıyla dönüşümlü olarak çalıştığını, yüzde 13’ü mesai saatinin kısaltıldığını, yüzde 7’si yıllık izninin kullandırıldığını, yüzde 3’ü ücretli izne çıkarıldığını anlattı. “Ücretsiz izne çıkarıldı iseniz izin süreniz nedir” sorusunu 103 hekim cevapladı. Bunların yüzde 32’si belirsiz bir süreyle, yüzde 24’ü 1 aydan daha kısa süre, yüzde 19’u 1 ay, yüzde 13’ü 2 ay, yüzde 12’si 3 ay süre ile ücretsiz izne çıkarıldığını belirtti.
ESNEK ÇALIŞMAYA GEÇİLMİŞ
Hekimlerin yüzde 45’i esnek çalışmaya geçirildiğini, yüzde 85’i kendi işlerini yapmaya devam ettiklerini, yüzde 13’ü hem kendi işlerini yaptıklarını hem de Covid-19 hastası baktıklarını, sadece yüzde 1,4’ü sadece Covid-19 hastası baktığını ifade etti.
Hekimlerin yüzde 42’si aylık gelirlerinde bir değişiklik olmadığını belirtirken yüzde 19’u sadece hakediş aldığını, yüzde 16’sı sabit ücretinin azaltıldığını, yüzde 9’u sadece önceki sabit ücreti aldığını belirtirken yüzde 14’ü herhangi bir maaş almadığını söyledi. Sadece 1 kişi bu dönemde sabit ücretinin arttırıldığını belirtti.
MAAŞIN YARISINDAN FAZLASI GİTMİŞ
Gelirinin azaldığını belirten 290 hekimden yüzde 43’ü gelirinin azalma oranını yüzde 50’den fazla, yüzde 32’si yüzde 40-50 oranında, yüzde 17’si yüzde 20-30, yüzde 9’u yüzde 20’den az olarak ifade etti. Ek geliri olup olmadığı sorusuna hekimlerin yüzde 54’ü emekli olduğunu, yüzde 41’i ek geliri olmadığını ve yüzde 5’i başka bir kurumda daha çalıştığını söyledi.
Hekimlerin yüzde 19’unun ücretsiz izne çıkarıldığını, yüzde 58’inin aylık gelirlerinde düşme olduğunu vurgulayan İzmir Tabip Odası, "Sadece iş ve gelir güvencesini kaybeden hekimler değil, ankete katılan hekimlerin büyük kısmı geleceklerinden endişe duyduklarını belirtmektedir" görüşünü dile getirdi.
Oda, Sağlık Bakanlığı'nın 3 ay süreyle sağlık çalışanlarının görevlerinden ayrılma ve işten çıkartılmalarını kısıtlandığına, ancak işverenin 3 aylık süreyi aşmayacak şekilde çalışanları ücretsiz izne ayırabilmesinin de önünün açıldığına işaret etti.
İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu'ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Covid-19 dışı hastalıklar için hastaneye başvuruların azalması, elektif işlemlerin ertelenmesi ve bu nedenlerle yaşanan ciro kayıpları gerekçesi ile kimi özel hastaneler, 7244 sayılı Yasa’ya dayanarak ücretsiz izne çıkarma işlemlerini başlatmıştır. Geçtiğimiz günlerde bir ilimizin İl Sağlık Müdürlüğü’nün görüş istemesi üzerine Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Özel Hastaneler Daire Başkanlığının 2 Mayıs 2020 tarihli cevabı yazısında; (sağlık çalışanlarının ücretsiz izin verilmek suretiyle fiilen görevden uzaklaştırılması Corona Virüsü ile mücadele kapsamında sağlık hizmetinin etkin verimli sunulabilmesi için sağlık personelinin 3 ay boyunca ayrılışını izin verilmeyeceği yönünde 27 Mart 2020 tarihli 1049 sayılı makam oluru ile yürürlüğe giren 27.03. 2020 tarihli ve 2020/11 sayılı Kapasite Değerlendirme Komisyonu toplantısında alınan karara ters düşeceğinden uygun bulunmadığı) görüşü bildirilmiş ve gereğinin yapılması istenmiştir. Bu yazı sonrasında ücretsiz izne çıkarılan hekim özel hastane tarafından göreve çağrılmıştır. İstekleri dışında ücretsiz izne çıkarılan hekimler, paylaşılan Bakanlık yazısını ek yaparak İl Sağlık Müdürlüğü ve çalıştıkları özel hastanelere başvurabilirler. Başvurularında, ücretsiz izin işleminin başından itibaren hukuka aykırı olduğunu, ücretsiz izin işleminin iptal edilerek bu süre içindeki tüm mali ve sosyal haklarının çalışmış gibi ödenmesini ve işe iadelerini isteyebilirler."
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |