5 milyon euro (50 milyon lira) bütçeli projenin ülkemizdeki yürütücülüğünü ise İEÜ Sürdürülebilir Enerji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Efe Biresselioğlu üstlendi. Biresselioğlu, proje kapsamında İzmir’in başını çektiği ve Milano, Dublin, Vilnius, Cape Town gibi kentlerin de yer aldığı 16 şehirde (15 ülke) toplam 100 bin insanın davranışlarının ölçüleceğini, iklim değişikliğine etki eden kişisel alışkanlıkların belirleneceğini söyledi. Prof. Dr. Biresselioğlu, “Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak için enerjiye yönelik yaşam tarzını değiştirmeliyiz. Proje sayesinde bu değişikliği sağlamak, politika yapıcılara da kapsamlı bir yol haritası sunmak istiyoruz” dedi.
Uluslararası alanda Ufuk 2020 (Horizon 2020) destekli, enerji ile ilgili birçok projeyi eş zamanlı olarak yürüten Prof. Dr. Biresselioğlu, Avrupa ülkelerinin yanı sıra Kanada, Şili ve Güney Afrika gibi farklı bölgelerden şehirlerin de bulunduğu projeye ilişkin detayları paylaştı.
TOPYEKÜN MÜCADELE ŞART
Dünyanın gündeminde olan küresel ısınma ve iklim değişikliği sorununun insan kaynaklı olduğunu vurgulayan İEÜ’lü Prof. Dr. Biresselioğlu, "İklim değişikliği; insan kaynaklı, insanı etkileyen ve çözümü için insan odaklı hareket edilmesi gereken küresel bir sorun. Dolayısıyla, sadece kişisel ya da ülkesel olarak ele alınacak bir konu değil. Dünyaca, topyekün bir mücadelenin içerisinde olmalıyız. Bu mücadeleyi sağlamak için de ortak hareket etmeliyiz. ‘CAMPAIGNers’ projesi, farklı kıtalarda ülkelerin yer aldığı, geniş katılımlı bir çalışma. Bu nedenle projeyi çok önemsiyoruz. Projenin paydaşları arasında İzmir Büyükşehir Belediyesi de var” dedi.
MOBİL UYGULAMA GELİYOR
Prof. Dr. Biresselioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Anket ya da birebir görüşmenin yer aldığı farklı yöntemlerle İzmir ve farklı kıtalarda yer alan birçok şehirde enerji ile ilgili yaşam tarzını ve alışkanlıkları inceleyeceğiz. İnsanların ne sıklıkla araç kullandığı, toplu taşımaya yönelimi; klima, su ısıtıcısı, buzdolabı gibi ev aletlerini nasıl değerlendirdiği ya da evinde yalıtım olup olmadığı gibi birçok konuyu dikkate alacağız. Projedeki çıktılardan yola çıkarak herkesin rahatlıkla kullanabileceği mobil uygulama hazırlayacağız. Akıllı telefonlara indirilecek uygulamada, günlük hayatta nelere dikkat etmemiz gerektiği anlatılacak. Rutin hayatta yapılacak ufak değişikliklerle bile doğaya katkı sağlanabileceği fikri aşılanacak. Mobil uygulama sayesinde kişi, anlık olarak kendi otokontrolünü de yapmış olacak. Uygulamaya ilişkin detaylar, önümüzdeki süreçte netleşecek.”
İZMİR VE ÜNİVERSİTEMİZ ÖRNEK OLACAK
Projenin sonucunda politika yapıcılara da önerilerde bulunacaklarını söyleyen Prof. Dr. Biresselioğlu, "İklim değişikliği ile mücadele sadece kişisel bir durum değil. Politika yapıcılara da düşen önemli görevler var. Politika yapıcılar, kişisel değişimlerin önündeki engelleri ortadan kaldıracak ve vatandaşları motive edecek yöntemler belirlemeli. Örneğin, şehirlerin düşük karbonlu yaşam tarzlarını teşvik edecek politikalar oluşturması ve bunların uygulanmasının sağlanması, atılacak adımlardan biri olabilir. Bireylerin tercihlerini de dikkate alarak kapsamlı birçok rapor hazırlayacağız. İzmir’den attığımız bu adım, inanıyorum ki ülkemizin geneline yayılabilecek önemli sonuçlar doğuracak. Şehrimiz ve üniversitemiz, bu konuda öncü olacak. Çalışmalarına yeni başladığımız bu projeyi 3 yılda tamamlamayı hedefliyoruz” diye konuştu.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |